
OM eist 33 maanden cel voor bedreiging Rutte en oproep bestorming
DEN HAAG (ANP) - Voor bedreiging van minister-president Rutte en opruiing tot een terroristisch misdrijf is woensdag door het Openbaar Ministerie 33 maanden cel, waarvan 24 maanden voorwaardelijk, geëist tegen Yavuz O. (23) uit Amsterdam.
Ook vroeg het OM om een contactverbod met leden van het kabinet, parlement en burgemeester Halsema van Amsterdam. Over hen zou O. zich ook drie jaar lang niet mogen uitlaten en hij moet gedwongen behandeling ondergaan. "Hij heeft opgeroepen tot gewelddadige actie. Moord en doodslag, ontploffingen. Een terroristisch oogmerk", zei de officier van justitie.
O. zat van december 2020 tot en met juli 2021 op de Telegram-kanalen Vrijheid zonder Uniform en Bataafse Republiek. Als Liber8 plaatste hij berichten.
Bestorming parlement
Hij vroeg anderen het parlement te bestormen. "Met dodelijk geweld opruimen die zooi". Tevens plaatste O. een foto van ministers met de koning. "Dankzij hun is Nederland naar de klote. Ik ga er verandering in brengen. Gwn vanuit een auto. Raam open. Gun naar buiten. En knallen maar."
Speciale aandacht had de verdachte voor de premier. "De meeste Nederlanders hebben toch een hekel aan Rutte. Pak hem op de fiets."
Verhoren met O.
Undercoveragenten spraken op 12 en 16 juli af met O. Daarbij zou die hebben gezegd dat hij "op zoek was naar wapens". Hij werd opgepakt.
Bij verhoren zei O. dat hij vrienden zocht. De berichten zou hij hebben geplaatst "om mee te praten". Volgens het OM namen anderen hem serieus en dachten ze na zijn arrestatie zelfs dat O. "op missie was". De officier van justitie vond zijn woorden "geen bevlieging". "Tegen de politie zei je dat je het had gedaan als je een wapen had gehad."
Ontkenning O.
O. ontkent: "Ik zou nooit een aanslag plegen." Zijn advocaat vond dat de laagbegaafde O. zijn uitspraken deed in een "vastomlijnde" groep op Telegram en dit geen openbare "schreeuw om aandacht" was. "Hij wilde niet de regering omverwerpen, maar was depressief en alleen. Hij merkte dat hij op Telegram gehoor vond. O. is zeer eenzaam, maar geen terrorist", zei de raadsman. Hij vroeg om vrijspraak.
O. hoort op 30 december het vonnis. Hij kwam in april vrij, maar werd dinsdag opnieuw opgepakt na bedreiging van de reclassering met de uitspraak "jullie gaan spijt krijgen". Van het OM mag O. de uitspraak wel weer in vrijheid afwachten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
1 week geleden