Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist 22 jaar celstraf en tbs tegen Almelose kruisboogschutter

OM eist 22 jaar celstraf en tbs tegen Almelose kruisboogschutter

ALMELO (ANP) - Tegen de Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30) heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De geëiste celstraf leidde tot extreme emoties bij nabestaanden. "Je hebt mijn leven kapotgemaakt, God zal je straffen", schreeuwden ze K. toe. "Hoe kun je zo leven."

K. staat terecht voor het doodsteken van twee vrouwen in zijn flat op 17 september vorig jaar, wat hij volgens de officier met voorbedachten rade deed. Daarna heeft hij volgens het OM vanaf zijn eigen balkon gericht met een kruisboog geschoten op een politieagent en een verpleegkundige. De officier van justitie sprak van een horrorscenario.

De dodelijke slachtoffers waren zijn 70-jarige onderbuurvrouw en haar 52-jarige nicht. Het 70-jarige slachtoffer werd op haar bank neergestoken nadat K. haar woning met grof geweld had weten binnen te dringen. Ze had negen steekwonden. Ze was kansloos. Haar 52-jarige nicht is volgens het OM op meerdere plekken in de woning gestoken, gezien de bloedsporen. Ze is naar de slaapkamer gevlucht en uiteindelijk in de gang om het leven gebracht met zeventien messteken.

Ontsnapping

De 33-jarige verpleegkundige die bij de onderbuurvrouw op bezoek was om haar te verzorgen, wist ternauwernood via een balkon aan de M. Th. Steynstraat in Almelo te ontkomen. Hangend aan de reling belde ze met 112. De verpleegkundige viel van tweehoog en lag zwaargewond op de grond toen K. een pijl op haar afvuurde. "Zij is ontsnapt aan de dood", zei de officier. "Als ze niet was weggelopen naar het balkon om uit het zicht te blijven en om hulp te roepen, was zij het derde slachtoffer geweest. Daar ben ik van overtuigd."

In de woning van K. zijn aantekeningen gevonden waarin hij onder meer schreef "grof geweld is goed", "bloed moet" en "jullie vragen erom om afgeslacht te worden". De officier: "In aantekeningen die bij K. op de bank lagen schrijft hij over een slachtpartij, over het neersteken van mensen. Dit zou een script kunnen zijn voor wat er op de zeventiende september is gebeurd."

Psychose

K. gebruikte volgens het OM al een aantal jaren drugs, wat bij hem een psychose zou hebben veroorzaakt. Als K. lsd gebruikte, dacht hij volgens een vriend dat hij God was en werd hij agressief. In zijn haren zijn na zijn arrestatie lsd-sporen gevonden.

Hij kende de gevaren van zijn drugsgebruik, aldus de officier. "Hij maakte van zichzelf een kruitvat en heeft zelf de lont aangestoken. Hij kan niet alles op de psychose afschuiven, dan ben je zelf verantwoordelijk."

Meer uit Binnenland

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

ZWOLLE (ANP) - Inwoners van Albergen proberen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum. "Het water staat het COA aan de lippen", zei advocaat Jim Zweers donderdag tijdens de rechtszaak in Zwolle.

2 uur geleden
Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

GRONINGEN (ANP) - De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpen en te helpen. Dat staat in een rapport van de Hanzehogeschool Groningen in opdracht van het Instituut Mijnbouwschade Groningen. De bevindingen worden donderdagmiddag gepresenteerd.

2 uur geleden
COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

DEN HAAG (ANP) - Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is.

2 uur geleden
Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd, meldt OCW

DEN HAAG (ANP) - Leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen ook volgend schooljaar gebruikmaken van de zogeheten lerarenbeurs. Daarvoor wordt 65 miljoen euro gereserveerd, ruim 2 miljoen euro meer dan voor dit schooljaar beschikbaar was, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) donderdag.

3 uur geleden
Herstel Prinses Margriettunnel bij Joure duurt tot eind 2025

JOURE (ANP) - Het herstel van de Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025. Volgens Rijkswaterstaat is meer tijd nodig dan gedacht door een nieuwe manier van bouwen waarbij de grondwaterstand niet verlaagd hoeft te worden. Het wegdek van de tunnel kwam in december 2022 omhoog, de werkzaamheden zouden volgens de eerste planning in 2024 klaar zijn.

4 uur geleden
Foodwatch stapt naar RCC om misleiding met vrije-uitloopeieren

AMSTERDAM (ANP) - Voedselwaakhond Foodwatch stapt naar de Reclame Code Commissie (RCC) omdat consumenten misleid worden bij het kopen van vrije-uitloopeieren. Op de verpakkingen staan plaatjes van leghennen die buiten leven terwijl ze in werkelijkheid vaak verplicht opgehokt zitten om verspreiding van vogelgriep te voorkomen.

6 uur geleden
Rode Kruis: mogelijk niet voor elke vluchteling dit weekend een bed

DEN HAAG (ANP) - Volgens het Rode Kruis dreigt dit weekend een situatie waarin er niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is. De hulporganisatie maakt zich ernstige zorgen over het tekort aan opvangplekken in Nederland en roept gemeenten op om snel meer locaties te realiseren. Anders kan er een "onmenselijke situatie" ontstaan.

8 uur geleden