Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist 22 jaar cel tegen verdachten liquidatie IJsselstein

OM eist 22 jaar cel tegen verdachten liquidatie IJsselstein

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag in hoger beroep tegen Abdelghani el H. en Bowy T. 22 jaar cel geëist, wegens de liquidatie van de 37-jarige Samir Erraghib. Het slachtoffer werd op 17 april 2016 doodgeschoten toen hij voor zijn huis in IJsselstein in zijn auto zat, met zijn zevenjarige dochter naast zich. Justitie schrijft de opdracht voor de moord toe aan Ridouan Taghi.

De rechtbank legde de verdachten (beiden 27 jaar oud) eerder twintig jaar cel op. De verdachten ontkennen en hebben beroep aangetekend.

"Koelbloedig" en "nietsontziend", zo noemde de aanklager de huurmoord. Dat het meisje getuige is geweest van de gewelddadige dood van haar vader rechtvaardigt een hogere straf dan opgelegd, vindt hij.

Volgens het OM is het vonnis van de rechtbank voor het overige helder en overtuigend. De daarin opgenomen bewijsoverwegingen zijn in hoger beroep bevestigd door de toevoeging van een reeks cryptoberichten van de verdachten, aldus het OM. Uit die zogeheten PGP-berichten blijkt onder meer dat het Bowy T. is geweest die heeft geschoten. Justitie houdt niettemin beide verdachten even verantwoordelijk voor de moord. Ze hebben zowel bij de voorbereiding als de uitvoering ervan nauw samengewerkt.

Te voet gevlucht

Nadat slachtoffer Errahghib was doorzeefd met kogels, weigerde de vluchtauto van de verdachten. Ze moesten er te voet vandoor. El H. kon kort daarna worden opgepakt in een volkstuinencomplex in de buurt, T. werd later gearresteerd.

De PGP-berichten bevatten onder meer communicatie tussen de verdachten en een jongere broer van Ridouan Taghi. Die belooft onder meer dat de twee goed zullen worden beloond als Erraghib gaat "slapen" - jargon voor doodgeschoten worden. "Hij gaat 100 procent morgen slapen, sir", reageert een van de verdachten.

Na de moordaanslag meldt Bowy T. in een bericht dat hij het slachtoffer geen "headshot" (schot door het hoofd) heeft gegeven, omdat hij het kind niet wilde raken. Volgens het OM is dit het enige element in de hele zaak dat enigszins voor verdachte T. pleit. T. heeft - voordat hij werd gearresteerd - 50.000 euro ontvangen voor de liquidatie, stelt justitie. Voor El A. zou dit bedrag door zijn opdrachtgevers worden bewaard. Het OM eist verbeurdverklaring van T.'s beloning.

Taghi zou Erraghib als verrader hebben beschouwd. De huurmoord is opgenomen op de aanklacht tegen Taghi in het grootscheepse liquidatieproces Marengo, waarin hij hoofdverdachte is. Dit proces gaat op 15 februari inhoudelijk van start.

Meer uit Binnenland

NPO zet met nieuwe Journalistieke Code in op meer transparantie

HILVERSUM (ANP) - De NPO krijgt per 1 juli een nieuwe Journalistieke Code. Dat heeft het College van Omroepen bekendgemaakt. De code bestaat uit een verzameling afspraken over journalistieke integriteit waar alle medewerkers en redacties van de publieke omroep zich aan moeten houden.

58 minuten geleden
Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

DEN HAAG (ANP) - Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

4 uur geleden
Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.00 uur uitbrak in het appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost. Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd eerder vanwege rook afgesloten.

8 uur geleden
Deel bewoners niet naar huis door grote brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kan niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.00 uur uitbrak in het appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost. Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd eerder vanwege rook afgesloten.

11 uur geleden
Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

15 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

19 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

21 uur geleden