Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist 20 jaar cel tegen voortvluchtige Gerel P.

OM eist 20 jaar cel tegen voortvluchtige Gerel P.

SCHIPHOL (ANP) - De officier van justitie heeft donderdag een gevangenisstraf van twintig jaar geëist tegen de voortvluchtige Gerel P. (37), voor een dubbele liquidatiepoging in een weiland bij Noordeloos in december 2016.

P. is niet bij de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak aanwezig. Hij wist in 2017 uit de gevangenis in Suriname te ontsnappen en houdt zich sindsdien schuil voor politie en justitie. "In de ogen van het Openbaar Ministerie kan het niet zo zijn dat een voortvluchtige verdachte niet berecht wordt, zolang hij op de vlucht is", zei de officier in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. "Hij was duidelijk voornemens om beide mannen koelbloedig neer te schieten, te liquideren."

Een van de Rotterdammers die werd neergeschoten in het Zuid-Hollandse Noordeloos is in de rechtbank aanwezig. Het nu 32-jarige slachtoffer weet niet waarom P. een aanslag op zijn leven pleegde. Hij dacht dat hij tijdens de afspraak met P. een opdracht zou krijgen drugs uit containers te halen. Hij raakte bij de liquidatiepoging ernstig gewond. Hij had meerdere schotwonden, zijn milt moest worden verwijderd. Zijn gehoor is beschadigd en hij raakte een oog kwijt. Hij is voorlopig arbeidsongeschikt en vordert een schadevergoeding van 100.000 euro.

De officier van justitie wil dat de claim van het slachtoffer niet-ontvankelijk wordt verklaard, omdat P. "niet voldoende in de gelegenheid is geweest om te reageren."

De vuurwapengevaarlijke P. staat op de opsporingslijst van de politie. Het OM looft 30.000 euro uit voor de gouden tip die leidt naar zijn verblijfplaats.

In de rechtbank zei het slachtoffer dat hij bevriend was met P. en hem als familie beschouwde. "Dat hij me dit aan wilde doen, heeft me ernstig geraakt. Ik ben het vertrouwen in mensen kwijt."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Supportersfront tegen relschoppers

TILBURG (ANP) - In toenemende mate vormen supporters van voetbalclubs een front tegen relschoppers. Ze staan niet toe dat de rellende jongeren de stad vernielen of winkels plunderen, laten ze via hun eigen kanalen weten. En voegen, zoals dinsdag in Den Bosch en Maastricht, de daad bij het woord.

1 uur geleden
Politie houdt in Rotterdam 17 mensen aan voor samenscholing

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam-Zuid en in het centrum van de stad zijn tot nog toe zeventien mensen aangehouden voor onder andere samenscholing. De politie is massaal in de stad aanwezig na de rellen van een dag eerder en controleert mensen die in groepjes op straat lopen.

2 uur geleden
Vele honderden mensen lopen gezamenlijk door Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - Vele honderden mensen lopen dinsdagavond door Maastricht. Volgens de politie gaat het vermoedelijk om supporters van voetbalclub MVV, de Angel Site.

2 uur geleden
Kamer wil commissie die rechtsstaat analyseert

DEN HAAG (ANP) - Er moet een staatscommissie komen die het functioneren van de rechtsstaat analyseert, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Bovendien moet die commissie met voorstellen komen om de rechtsstaat te versterken. De Tweede Kamer stemde voor dat voorstel van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt naar aanleiding van het rapport over de kinderopvangtoeslagenaffaire. In dat snoeiharde rapport stond dat tijdens de ontspoorde jacht naar toeslagenfraudeurs de beginselen van de rechtsstaat zijn geschonden.

3 uur geleden
Kamer lijkt voor taakstrafverbod na geweld tegen hulpverleners

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer tekent zich een rechtse meerderheid af voor een taakstrafverbod voor mensen die geweld gebruiken tegen hulpverleners. Het voorstel kan in elk geval op de steun rekenen van de VVD, CDA en PVV. Ook SGP-Kamerlid Roelof Bisschop liet zich positief uit over het voorstel.

3 uur geleden
Rutte bezoekt door rellen getroffen Schilderswijk in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de Schilderswijk in Den Haag, een van de plekken die de afgelopen avonden het toneel waren van rellen. Hij ging onder meer langs bij een instelling voor verstandelijk gehandicapten, bevestigt een woordvoerder.

4 uur geleden
Noodbevel in meerdere steden

EINDHOVEN (ANP) - Meerdere steden hebben dinsdagavond een noodbevel afgekondigd, dat meest per direct ingaat. De steden vrezen voor nieuwe ongeregeldheden. Het gaat onder meer om Maastricht, Eindhoven, Haarlem, Zwolle en Breda.

4 uur geleden