Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist 20 jaar cel in hoger beroep Drentse kofferbakmoord

OM eist 20 jaar cel in hoger beroep Drentse kofferbakmoord

LEEUWARDEN (ANP) - In het hoger beroep over de zogeheten Drentse kofferbakmoord heeft het Openbaar Ministerie een celstraf van twintig jaar geëist. "Alles wijst in de richting van één persoon: Hans O.", zei de aanklager donderdag in het hof in Leeuwarden.

Ralf Meinema (31) uit Klazienaveen werd in maart 2017 levenloos gevonden in de kofferbak van zijn eigen auto. De wagen lag half in het water van het Stieltjeskanaal bij Coevorden. De doodsoorzaak was hersenletsel, aangebracht door een zwaar voorwerp dat tegen zijn hoofd werd geslagen. Het geweld is gepleegd terwijl hij nog in leven was op een andere locatie, stelt de aanklager. "Hij is op een genadeloze en laffe wijze van het leven beroofd."

De 45-jarige verdachte Hans O. werd vorig jaar vrijgesproken van moord of doodslag in de zaak. Volgens de rechtbank in Assen was er te veel onduidelijk in aanloop naar de dood van Meinema. Het OM had achttien jaar cel tegen O. geëist en tekende beroep aan. Volgens de aanklager heeft de rechtbank in Assen, het bewijsmateriaal "verkeerd gewaardeerd."

Mislukte drugsdeal

Volgens het OM was O. de laatste persoon die contact had met het slachtoffer. Dat contact zou volgens O. te maken hebben met een mislukte drugsdeal. Meinema had hem drugs aangeboden en O. maakte een afspraak met een prepaidtelefoon. Op de bewuste avond had Meinema, volgens O., de drugs niet bij zich. Het OM noemt deze verklaring "volstrekt ongeloofwaardig." Aannemelijker is dat Meinema door de verdachte naar Emmen werd "gelokt", stelt het OM. Volgens de aanklager ging het om een "van tevoren afgesproken criminele afrekening".

Er werd DNA aangetroffen van O. op de broek van het slachtoffer. Uit onderzoek blijkt dat dit DNA-spoor is overgebracht rond de dood van Meinema.

Sporen uitgewist

Daarnaast zou een anonieme getuige gehoord hebben dat O. Meinema had doodgeslagen met een wapen en de sporen zou hebben uitgewist met zijn familie.

"Het gaat het voorstellingsvermogen te buiten hoe Ralf zijn laatste momenten heeft beleefd", stelde de aanklager. "Ook voor zijn lichaam en nabestaanden was er geen respect. Het was de bedoeling dat de auto in het kanaal zonk en nooit meer werd gevonden."

De advocaat van O. noemt moord niet aannemelijk. Hij zei in zijn pleidooi dat niets wijst op een vooropgezet plan. "Aannemelijker is dat sprake was van een opwelling of uit de hand gelopen feiten." De raadsman zei ook dat en weinig duidelijk is over het motief en het aantal daders.

Meer uit Binnenland

19-jarige man met bom aangehouden in straat Vlaardingse loodgieter

VLAARDINGEN (ANP) - Een 19-jarige man uit Strijen is dinsdagavond aangehouden in Vlaardingen, meldt de politie. Tijdens zijn poging om weg te komen, liet hij een tas vallen. Daarin bleek een explosief te zitten. De verdachte werd rond 20.00 uur gespot op de Gretha Hofstralaan. Daar woont een loodgieter die eerder doelwit was van meerdere explosies. Daardoor is er veel beveiliging in de buurt van zijn woning.

1 uur geleden
Vorig jaar minder schapen gehouden door blauwtongvirus

DEN HAAG (ANP) - Het aantal schapen op Nederlandse landbouwbedrijven is vorig jaar flink gedaald. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde er eind december in totaal zo'n 662.000. Dat zijn er ruim 8 procent minder dan een jaar eerder, wat neerkomt op de grootste daling in jaren. De afname komt vooral door het blauwtongvirus, een virus dat in de zomer van 2023 veel hoefdieren ziek maakte en waaraan duizenden schapen overleden.

1 uur geleden
Grote brand bij kringloopwinkel in Almere

ALMERE (ANP) - In een kringloopwinkel en kledingopslag in Almere woedt dinsdagavond een grote brand. De brandweer is met verschillende eenheden uitgerukt om het vuur aan de Vlotbrugweg te bestrijden.

2 uur geleden
COA gaat woensdag mensen van Ter Apel naar Biddinghuizen brengen

DEN HAAG (ANP) - Het COA gaat woensdag mensen verplaatsen naar Biddinghuizen om Ter Apel te ontlasten. Dat bevestigt een woordvoerder van het COA na berichtgeving van EenVandaag. Om hoeveel mensen het gaat en of daarmee de deadline van woensdag van het maximumaantal van 2000 asielzoekers in Ter Apel wordt gehaald, is nog onduidelijk. "Het blijft nog steeds heel spannend", zegt de woordvoerder dinsdagavond.

7 uur geleden
Politie hield dag voor rellen Eritreeërs al man aan

DEN HAAG (ANP) - De politie hield op vrijdag al een man aan die in een onlinevideo opriep tot geweld rond de bijeenkomst van Eritreeërs in Den Haag op zaterdag. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Rond het zalencentrum was zaterdag een feest met Eritreeërs die voor de regering in het Afrikaanse land zijn. Toen een anti-regeringsgroep daarop afkwam, ontstonden er rellen.

8 uur geleden
Vergunning opvang 250 asielzoekers in hotel Den Bosch geschorst

DEN BOSCH (ANP) - Een voormalig hotel in Den Bosch mag voorlopig niet worden gebruikt als tijdelijk asielzoekerscentrum. De vergunning, die maandag was verstrekt door de gemeente, is dinsdag geschorst door de rechtbank. In het gebouw zouden maximaal 250 asielzoekers vijf jaar lang moeten worden opgevangen.

9 uur geleden
Honderden asielzoekers langer in Schijndel en Sint-Oedenrode

VEGHEL (ANP) - Ongeveer 270 asielzoekers mogen voorlopig in Schijndel en Sint-Oedenrode blijven wonen. De gemeente Meierijstad, waar de plaatsen onder vallen, stelt drie opvanglocaties langer beschikbaar, omdat er in het hele land een tekort aan opvangplekken is.

9 uur geleden