Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

De twee slachtoffers werden opgepakt door leden van Liwa al-Quds, een militie met nauwe banden met het Syrische regime van president Bashar al-Assad. Zij werden vervolgens wekenlang gemarteld in een gevangenis van de beruchte inlichtingendienst van de Syrische luchtmacht. A. speelde een prominente rol in Liwa al-Quds.

Volgens het OM heeft A. zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid. Het is voor het eerst dat de Nederlandse justitie een verdachte vervolgt die aan de kant van het Syrische regime stond. De politie spoorde hem op na een paar tips.

Gezwegen

A. ontkent niet dat hij lid was van Liwa al-Quds, maar wel dat hij op de aanklacht beschreven misdrijven heeft gepleegd. Hij heeft tijdens zowel het vooronderzoek als de terechtzitting vooral gezwegen. Wel zei hij dat hij "tegen terrorisme" heeft gestreden. "Ik heb mijzelf en mijn familie beschermd. Mijn naasten werden afgeslacht en onthoofd, daarom heb ik mij aangesloten bij Liwa al-Quds." De militie is opgericht in het betrokken Palestijnse vluchtelingenkamp al-Nayrab. A. is daar geboren en opgegroeid.

Volgens het OM werd de militie bewapend door het Syrische regime en was zij een van haar meest trouwe bondgenoten. "President Assad heeft zwaar geleund op paramilitaire organisaties om in het zadel te blijven", aldus de officier van justitie. Het OM vermoedt dat zich meerdere leden van Liwa al-Quds in Nederland bevinden.

Videoverbinding

De beide slachtoffers zijn vanuit Syrië naar Zweden gevlucht. Een van hen overleed in 2019. De ander volgde het proces donderdag via een videoverbinding. Hij liet zijn advocaat in de rechtszaal een slachtofferverklaring voordragen, omdat hij er om gezondheidsredenen zelf niet kon zijn. De man, een Palestijn, zei onder meer dat hij zich "uit de zaak wilde terugtrekken", vanwege de actuele situatie in Gaza. "Deze heeft veel bij hem losgemaakt", aldus de raadsvrouw, "en heeft het bestaande trauma bij hem opgerakeld." Hij eist 40.000 euro schadevergoeding van A.

Maandag gaat de rechtbank in Den Haag verder met het proces en houden de advocaten van A. hun pleidooi.

Meer uit Binnenland

Tip binnengekomen na Opsporing Verzocht over dood Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Na de uitzending van Opsporing Verzocht over de schietpartij in Amsterdam waarbij de 26-jarige Danzel Silos omkwam, is er een tip binnengekomen bij de politie. Silos, ook wel bekend als Bigidagoe van rapformatie Zone6, werd zondagochtend neergeschoten bij een partycentrum aan de Rhoneweg in Amsterdam en overleed later die dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

13 minuten geleden
OM eist in hoger beroep tot 20 cel jaar voor Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - In de Marumse zwembadmoord zijn in hoger beroep wederom celstraffen van twintig jaar geëist voor de toenmalige vriendin en zwager van het slachtoffer voor het plannen van zijn moord. Voor de schoonmoeder van het slachtoffer werd zeventien jaar geëist. Tegen Johan L., die zou hebben bemiddeld tussen de familie en de uitvoerders van de moord en ook het wapen zou hebben geleverd, is twaalf jaar geëist.

19 minuten geleden
Rode Kruis biedt hulp aan bij opvang Oekraïners in Jaarbeurs

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis heeft hulp aangeboden bij de opvang voor Oekraïners in de Jaarbeurs in Utrecht. De veiligheidsregio meldde dinsdag dat de locatie overvol is en daardoor tijdelijk is gesloten. Een woordvoerster van het Rode Kruis zegt dat de organisatie in overleg is met de veiligheidsregio voor mogelijke ondersteuning.

21 minuten geleden
Voor vijfde nacht op rij minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel verbleven in de nacht van dinsdag op woensdag 1962 asielzoekers. Het is de vijfde nacht op rij dat het aantal onder de 2000 blijft, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De organisatie hoeft daarom geen dwangsom te betalen.

30 minuten geleden
Advocaten van Inez Weski reageren niet op vervolging door OM

ROTTERDAM (ANP) - De advocaten van Inez Weski reageren niet op de beslissing van het Openbaar Ministerie om hun cliënt te vervolgen voor deelname aan een criminele organisatie. "Geen commentaar", zegt haar raadsman Rob Baumgardt, die met Fébe Schoolderman de verdediging voert.

38 minuten geleden
Politie: explosies Amsterdam mogelijk om doodschieten Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - De recherche houdt er rekening mee dat drie explosies in de nacht van dinsdag op woensdag in Amsterdam te maken hebben met de schietpartij afgelopen weekend in de hoofdstad, waardoor rapper Bigidagoe omkwam. De ontploffingen houden vermoedelijk verband met elkaar, aldus de politie woensdag.

39 minuten geleden
Provincies mogen sommige PAS-melders ontzien van Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Provincies zijn niet altijd verplicht om op te treden tegen zogeheten PAS-melders, bedrijven die zonder natuurvergunning zitten en daardoor formeel in overtreding zijn. Tot medio 2025 krijgen ze de ruimte om in sommige gevallen af te zien van handhaving, zo heeft de Raad van State bepaald. Ze moeten dan wel "motiveren dat er een redelijk evenwicht is tussen de belangen van PAS-melders aan de ene kant en het natuurbelang aan de andere kant".

53 minuten geleden