Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist 1,5 jaar cel voor kinderlokker in Friesland

OM eist 1,5 jaar cel voor kinderlokker in Friesland

LEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van 18 maanden geëist tegen een vermeende kinderlokker uit Lemmer. De 56-jarige Eric P. zou in 2018 op meerdere plekken in Friesland en op Urk veertien kinderen tussen de 8 en 12 jaar hebben benaderd.

Voor het OM staat vast dat de man uit Lemmer in november 2018 een meisje (9) seksuele handelingen bij hem liet verrichten. Dit gebeurde op een carpoolplaats bij Oosterzee. Het meisje fietste van school naar huis. P. stond met zijn bus op de bewuste plek, stelt het OM. De politie hield hem na eerdere incidenten in de gaten en had een zender onder het voertuig geplaatst.

P. zou in de zes maanden daarvoor dertien kinderen vanuit zijn bestelbus hebben aangesproken. Dit gebeurde onder meer in Franeker, Balk, Exmorra en Damwoude. De kinderen hebben gedetailleerd verklaard, vindt de officier van justitie. Zij vertelden bij de politie dat de man hen de weg vroeg naar een winkel. Toen ze dichterbij kwamen, zagen ze dat hij geen broek aan had en aan zijn geslachtsdeel zat.

Geen vragen

De man ontkent alles. Hij wilde in de rechtbank geen vragen beantwoorden. Zijn advocaat vindt de verklaringen van de kinderen niet eenduidig. Uit psychologisch onderzoek blijkt niet dat de man een stoornis heeft. Deskundigen vermoeden echter dat hij wenselijke antwoorden heeft gegeven. Het OM kan geen behandeling eisen omdat er daarvoor geen advies ligt.

P. is niet eerder veroordeeld voor zedendelicten. In 2013 werd een zaak tegen hem geseponeerd. Hij zou toen als leraar aan meisjes hebben gezeten. P. werd ontslagen en verdiende daarna de kost met een poppenkast. Toen zijn voorarrest vorig jaar werd opgeheven, leidde dat tot veel onrust in Lemmer. P. draagt momenteel een enkelband.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Meer uit Binnenland

Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

35 minuten geleden
Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord verzamelden aanhangers van Ajax zich bij de hoofdingang. Ze riepen leuzen aan het adres van het bestuur en eisten het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse.

1 uur geleden
ME grijpt in buiten ArenA na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Nadat de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord definitief werd gestaakt, heeft de Mobiele Eenheid zondagmiddag ingegrepen. Buiten de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hadden teleurgestelde supporters zich verzameld bij de hoofdingang. Ze riepen onder meer leuzen als "Kankerbestuur" en "Wij willen Ajax zien". Ook werd om het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat gevraagd.

2 uur geleden
Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

4 uur geleden
Sweet Dreams is grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

UTRECHT (ANP) - De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

5 uur geleden
Geen gewonden na ontploffing bij woning in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een flatwoning aan de Florijn in Amsterdam-Zuidoost is zaterdagavond beschadigd geraakt door een ontploffing. Er is onder meer een ruit gesneuveld. Volgens een woordvoerder van de politie is er zwaar vuurwerk bij het huis afgestoken. Niemand is gewond geraakt.

6 uur geleden
Ruim 300 klimaatactivisten aangehouden voor blokkade op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag 317 actievoerders aangehouden die snelweg A12 in Den Haag deels blokkeerden. Een van hen is aangehouden voor het afsteken van vuurwerk, meldt de politie. Klimaatdemonstranten gingen zondag rond het middaguur de A12 op, anderhalf uur later was de weg weer vrij. Er is deze keer geen waterwerper ingezet, zaterdag was dat wel het geval.

6 uur geleden