Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist 13 jaar cel tegen ‘prins’ Harry voor leiden drugsbende

OM eist 13 jaar cel tegen ‘prins’ Harry voor leiden drugsbende

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag dertien jaar cel geëist tegen Harry P. uit Bergeijk. P. noemde zichzelf in versleutelde communicatie "de prins van de Eindhovense onderwereld met synthetische drugs". Justitie noemt hem "beroepscrimineel pur sang".

Tegen dertien medeverdachten klonken na een urenlang betoog in de rechtbank in Den Bosch strafeisen tot elf jaar. In totaal werd tegen veertien mannen 99,5 jaar cel geëist.

De officieren van justitie zien Harry P. als de grote baas van de criminele organisatie, die in november 2021 werd opgepakt tijdens een grote politieactie op zijn woonwagenkamp in Bergeijk: "Harry P. legde aan niemand verantwoording af, anderen legden aan hem verantwoording af".

Geoliede machine

De officieren deden een organisatie uit de doeken die verschillende drugslabs bestierde in Tegelen, Eygelshoven, het Belgische Lanaken en de Duitse plaatsen Ruppach-Goldhausen en Kassel. Ze spraken van een "geoliede machine die enkel het doel had geld binnen te harken."

Binnen de organisatie was de professionaliteit onder meer te zien aan de promotie die verdachte Kevin K. zou hebben gemaakt. Van leerling werd hij na vijf productieronden de baas van het speedlab in Lanaken, stelden de aanklagers. Daarnaast speelde het delen van kennis over het productieproces een grote rol. "Zo konden ze nog meer drugslabs tegelijk draaien", aldus de officier. De hoogste strafeisen klonken behalve tegen P. tegen zijn secondanten Almir O. en Conner S. Tegen hen klonken eisen van 11 en 10 jaar cel.

Versleutelde telefoonberichten

Veel van het bewijs in de zaak komt uit versleutelde telefoonberichten, die door de politie werden gekraakt. Ook een informant tipte de recherche dat Harry P. in de productie en handel van synthetische drugs zat.

Mogelijk noemt P. zich prins, omdat zijn schoonvader een nog grotere naam is in de Eindhovense onderwereld. Deze Peter ‘Peerke’ S. kreeg vorige week na een eis van vijftien jaar nog tien jaar cel. P. vroeg zijn vriendin vorige week aan het einde van de eerste procesdag ten huwelijk.

Meer uit Binnenland

Stroom terugleveren mag geen geld meer kosten

DEN HAAG (ANP) - Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten. Dat staat in een voorstel van NSC-Kamerlid Wytske Postma, dat volgens haar ook steun heeft van de andere coalitiepartijen PVV, VVD en BBB.

6 minuten geleden
Medewerker PI Alphen op staande voet ontslagen om smokkel

DEN HAAG (ANP) - Een medewerker van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn is op staande voet ontslagen, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) donderdag. De reden daarvoor is dat hij betrokken was bij de invoer van smokkelwaar. Ook bleek dat hij ongeoorloofd informatie deelde met gedetineerden.

12 minuten geleden
Overijssel maakt afspraken met gemeenten over nieuwe windmolens

ZWOLLE (ANP) - In Overijssel hebben 22 gemeenten met het provinciebestuur afspraken gemaakt over nieuwe windturbines, schrijft de provincie. Overijssel wil daarmee voorkomen dat het landschap "lukraak vol komt te staan" met windmolens, zegt gedeputeerde Tijs de Bree (energietransitie, PvdA).

16 minuten geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

4 uur geleden
Lampe neemt P.C. Hooft-prijs in ontvangst

DEN HAAG (ANP) - Astrid Lampe mag donderdagmiddag in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor poëzie (60.000 euro) in ontvangst nemen. De belangrijke onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandse auteur, voor een telkens wisselend genre: verhalend proza, beschouwend proza of poëzie.

4 uur geleden
Markt voor slimme beveiliging groeit met 4 procentpunt

DEN BOSCH (ANP) - Nederland telt 2,7 miljoen huishoudens met slimme beveiligingsapparatuur. De markt voor slimme beveiliging groeide het afgelopen jaar met 4 procentpunt. Dat heeft marktonderzoeksbureau Multiscope bekendgemaakt.

6 uur geleden
Rijswijk mag Eritrees bevrijdingsfeest van rechter verbieden

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Rijswijk mag het Eritrees bevrijdingsfeest dat voor zaterdag gepland stond in een evenementenlocatie, verbieden. Dat oordeel velt de rechter. De organisator van het feest, Federatie van Eritrese Gemeenschappen Nederland (FEN), en zalencentrum Event Plaza hebben daarmee het kort geding dat ze aanspanden, verloren.

10 uur geleden