Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist 12 jaar cel en tbs tegen chauffeur die motoragent doodreed

OM eist 12 jaar cel en tbs tegen chauffeur die motoragent doodreed

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de 47-jarige vrachtwagenchauffeur uit Melissant die in juli vorig jaar motoragent Arno de Korte heeft doodgereden in Rotterdam. De officieren van justitie gaan uit van doodslag, zeiden ze dinsdag in de rechtbank over de fatale aanrijding.

M. reed op 7 juli 2021 motoragent De Korte (47) van achteren aan op de Waalhavenweg in Rotterdam. Het slachtoffer gaf de verdachte een stopteken en reed volgens het OM 21 seconden voor de vrachtwagen uit. Hij kwam aan het einde van de uitvoegstrook onder de wagen terecht en werd honderden meters meegesleurd.

M. is daarna doorgereden. Hij heeft vervolgens gekeerd en is teruggereden naar het kruispunt van de aanrijding. Na het lossen is hij naar huis gereden, wederom via het kruispunt.

Volgteken

Volgens het Openbaar Ministerie heeft M. de motoragent bewust en opzettelijk aangereden. M. zegt dat De Korte hem zijn remweg ontnam, maar het OM weerlegt dat. De motoragent zou 160 meter voor het begin van de uitvoegstrook al een volgteken hebben gegeven en reed toen volgens ooggetuigen op gepaste afstand van de vrachtwagen.

M. besloot naar eigen zeggen rechtdoor te rijden, omdat het verkeerslicht op die baan voor rechtdoor op groen stond. Maar volgens de officier week hij "pas op het allerlaatste moment" uit. Ze concludeert daaruit dat verdachte "nooit heeft willen remmen of stoppen of willen uitwijken, maar dat hij opzettelijk op Arno is afgereden en hem heeft aangereden."

Behandeling

Van voorbedachte rade is volgens het OM geen sprake. Hoewel M. een diepgeworteld wantrouwen richting de politie had, is er geen bewijs dat hij een agent dood zou willen rijden. Daarom vraagt het OM de rechtbank M. vrij te spreken van moord.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum concludeerden dat M. verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij zou een langdurige behandeling nodig hebben om te voorkomen dat hij in herhaling vervalt. Het OM neemt die conclusie over.

Het OM wil dat de rechter ook een rijverbod van tien jaar oplegt en na afloop daarvan een beroepsverbod van tien jaar als vrachtwagenchauffeur. Maandag 12 september houdt de advocaat van M. zijn pleidooi.

Meer uit Binnenland

Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

1 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

8 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

8 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

8 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

8 uur geleden
Rijkswaterstaat begint half 2024 met vervangen geluidsschermen A10

AMSTERDAM (ANP) - Rijkswaterstaat begint halverwege 2024 met het vervangen van 6 kilometer aan geluidsschermen langs de A10 Noord bij Amsterdam. Dat meldt de organisatie maandag. Duizenden bewoners langs de A10 ervaren meer geluidsoverlast doordat eerder geluidsschermen zijn verwijderd.

9 uur geleden
Twee verdachte pakketten in Zoutkamp, omgeving afgezet en ontruimd

ZOUTKAMP (ANP) - In het Groningse Zoutkamp is maandagmiddag de omgeving van de Marneweg/N361 en Strandweg afgezet omdat er twee verdachte pakketten zijn gevonden. In eerste instantie kreeg de politie aan het begin van de middag melding van één verdacht pakket, maar na onderzoek blijkt dat het om twee pakketten gaat, aldus de politie. Een deel van een kazerne binnen het afgezette gebied is ontruimd.

9 uur geleden