Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist 10 jaar tegen ex-kickbokser voor ernstig seksueel geweld

OM eist 10 jaar tegen ex-kickbokser voor ernstig seksueel geweld

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag tien jaar cel geëist tegen de 47-jarige Rodney G. voor onder meer een reeks ernstige zeden- en geweldsmisdrijven. Slachtoffers waren vrouwen met wie voormalig kickbokser G. een relatie had aangeknoopt. Vier vrouwen hebben aangifte tegen hem gedaan. Anderen deden dat niet, omdat zij nog steeds bang zijn voor de verdachte. "Hij heeft een spoor van verwoesting getrokken in hun leven", aldus de officier van justitie.

De zaak kwam aan het rollen in december 2020, toen een van de vrouwen aangifte tegen G. deed. Zij had al geruime tijd een relatie met hem. Op de bewuste dag zou hij haar zijn woning binnen hebben getrokken, om haar vervolgens met veel geweld te verkrachten. De vrouw werd daarbij onder meer hard geslagen met een zweep, tot bloedens toe.

In 2021 volgden meer aangiftes en meldingen. Uit het geheel valt volgens politie en justitie een patroon op te maken. Hij legde contacten met zwakke, kwetsbare vrouwen in de sportscholen waar hij lesgaf. Hij bood zijn hulp aan, om na verloop van tijd manipulatief en agressief te worden. Seks ontaardde in geweld en soms extreme en weerzinwekkende vernederingen. De slachtoffers hebben in een aantal gevallen "doodsangsten uitgestaan", aldus het OM.

Mensonterend

G. werd in januari vorig jaar aangehouden. Hij kwam vervolgens enkele weken op vrije voeten, maar de rechtbank bepaalde uiteindelijk dat hij in voorarrest moest blijven. G. ontkent de beschuldigingen. Volgens hem hebben de aangeefsters een complot tegen hem gesmeed en hun verklaringen op elkaar afgestemd. De officier van justitie wijst die suggestie van de hand. "Er is geen enkel bewijs voor geleverd."

Vier vrouwen hebben donderdag ter zitting een slachtofferverklaring afgelegd, waaruit bleek dat hun ervaringen met G. diepe emotionele sporen hebben achtergelaten. "Gruwelijk en mensonterend", zo omschreef hun advocaat Annemiek van Spanje de lotgevallen van de vrouwen. Het OM acht behalve de verkrachtingen onder meer poging tot doodslag bewezen.

Toerekeningsvatbaar

De officier van justitie zei dat zij lang heeft geworsteld met de vraag of zij naast celstraf ook de tbs-maatregel moest eisen. Volgens een psycholoog en een psychiater is G. volledig toerekeningsvatbaar. Ook dan zou hem in beginsel tbs opgelegd kunnen worden, maar het OM meent dat het gevaar bestaat dat hij weer snel buiten de kliniek staat. Gebleken is dat het G. gemakkelijk afgaat een "gunstige indruk" te wekken. Daarom volstond de officier in haar eis met een forse celstraf.

G.'s advocaat Bob Tijkotte meent dat voor veel beschuldigingen het bewijs ontbreekt en bepleitte daarvoor vrijspraak. Als de rechtbank daar anders over denkt, moet er een beduidend lagere straf worden opgelegd, vindt hij.

De rechtbank doet uitspraak op 25 maart.

Meer uit Binnenland

Aspirant-minister Keijzer: stikstof geen probleem voor woningbouw

DEN HAAG (ANP) - Stikstof levert geen problemen op voor de woningbouw, verwacht aspirant-minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Mona Keijzer. Zij verwacht dus niet dat haar beleidsagenda schuurt met die van aankomend landbouwminister en partijgenoot bij BBB, Femke Wiersma. Het heeft andere oorzaken dat er de afgelopen jaren minder gebouwd is, haalt de nieuwe vicepremier uit onderzoeken.

7 minuten geleden
Aankomend vicepremier Van Hijum hamert op afspraken rechtstaat

DEN HAAG (ANP) - Eddy van Hijum, aankomend minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier, heeft in zijn formele kennismakingsgesprek met formateur Richard van Zwol benadrukt hoe belangrijk hij de afspraken vindt die de vier coalitiepartijen hebben gemaakt over de rechtstaat. Dit is een terugkerend punt van discussie, omdat dit voor zijn partij NSC zeer belangrijke onderwerp schuurt met eerdere uitspraken van PVV-politici.

52 minuten geleden
Meer loon voor medewerkers hbo

UTRECHT (ANP) - Werkenden in het hoger beroepsonderwijs (hbo) krijgen de komende tijd op verschillende tijdstippen meer loon. Per 1 juli gaat het salaris met 3 procent omhoog en op 1 januari nog eens met 4 procent. In oktober komt er nog eens twee keer een los bedrag van 485 euro bij, aan het begin en aan het eind van de maand.

1 uur geleden
Timmermans noemt instemming EU-natuurwet 'mooie dag' voor natuur

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans is blij dat de Europese natuurherstelwet er komt. De partijleider van GroenLinks-PvdA spreekt op X van een "mooie dag voor de Europese natuur".

1 uur geleden
Hermans wil niets zeggen over omstreden PVV-kandidaat Faber

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans, kandidaat-minister en beoogd vicepremier namens de VVD, wil niet zeggen wat zij vindt van haar toekomstig ambtsgenoot Marjolein Faber en over eerder gedane uitspraken van de PVV-politica. VVD-leider Dilan Yeşilgöz uitte vrijdag nog haar twijfels over de benoeming van Faber, aangezien die eerder sprak over "omvolking" en zich vaker zeer hard uitsprak over onder anderen migranten. Yeşilgöz betitelde Faber als "niet onomstreden" en vroeg zich af of haar toon wel paste bij het ministerschap. Vrijdag was er crisisoverleg nodig voordat Faber door kon als kandidaat.

1 uur geleden
Oproep organisaties: geen Bosma bij herdenking slavernijverleden

AMSTERDAM (ANP) - Verscheidene organisaties en personen vragen de Tweede Kamer, de gemeente Amsterdam en het NiNsee om niet Kamervoorzitter Martin Bosma maar een vervanger te sturen naar de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. Volgens de organisaties "onteert" Bosma de plechtigheid, gezien zijn uitspraken uit het verleden.

1 uur geleden
Veel regen verwacht dinsdag, wateroverlast mogelijk in zuidoosten

HOUTEN (ANP) - Een intensief regengebied dat dinsdag over Nederland trekt, zorgt voor veel regen en mogelijk ook onweer, vooral in het zuidoosten. Weeronline waarschuwt voor lokale wateroverlast, hoge waterstanden in lokale rivieren en een extra drukke avondspits.

1 uur geleden