Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist 10 jaar tegen ex-kickbokser voor ernstig seksueel geweld

OM eist 10 jaar tegen ex-kickbokser voor ernstig seksueel geweld

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag tien jaar cel geëist tegen de 47-jarige Rodney G. voor onder meer een reeks ernstige zeden- en geweldsmisdrijven. Slachtoffers waren vrouwen met wie voormalig kickbokser G. een relatie had aangeknoopt. Vier vrouwen hebben aangifte tegen hem gedaan. Anderen deden dat niet, omdat zij nog steeds bang zijn voor de verdachte. "Hij heeft een spoor van verwoesting getrokken in hun leven", aldus de officier van justitie.

De zaak kwam aan het rollen in december 2020, toen een van de vrouwen aangifte tegen G. deed. Zij had al geruime tijd een relatie met hem. Op de bewuste dag zou hij haar zijn woning binnen hebben getrokken, om haar vervolgens met veel geweld te verkrachten. De vrouw werd daarbij onder meer hard geslagen met een zweep, tot bloedens toe.

In 2021 volgden meer aangiftes en meldingen. Uit het geheel valt volgens politie en justitie een patroon op te maken. Hij legde contacten met zwakke, kwetsbare vrouwen in de sportscholen waar hij lesgaf. Hij bood zijn hulp aan, om na verloop van tijd manipulatief en agressief te worden. Seks ontaardde in geweld en soms extreme en weerzinwekkende vernederingen. De slachtoffers hebben in een aantal gevallen "doodsangsten uitgestaan", aldus het OM.

Mensonterend

G. werd in januari vorig jaar aangehouden. Hij kwam vervolgens enkele weken op vrije voeten, maar de rechtbank bepaalde uiteindelijk dat hij in voorarrest moest blijven. G. ontkent de beschuldigingen. Volgens hem hebben de aangeefsters een complot tegen hem gesmeed en hun verklaringen op elkaar afgestemd. De officier van justitie wijst die suggestie van de hand. "Er is geen enkel bewijs voor geleverd."

Vier vrouwen hebben donderdag ter zitting een slachtofferverklaring afgelegd, waaruit bleek dat hun ervaringen met G. diepe emotionele sporen hebben achtergelaten. "Gruwelijk en mensonterend", zo omschreef hun advocaat Annemiek van Spanje de lotgevallen van de vrouwen. Het OM acht behalve de verkrachtingen onder meer poging tot doodslag bewezen.

Toerekeningsvatbaar

De officier van justitie zei dat zij lang heeft geworsteld met de vraag of zij naast celstraf ook de tbs-maatregel moest eisen. Volgens een psycholoog en een psychiater is G. volledig toerekeningsvatbaar. Ook dan zou hem in beginsel tbs opgelegd kunnen worden, maar het OM meent dat het gevaar bestaat dat hij weer snel buiten de kliniek staat. Gebleken is dat het G. gemakkelijk afgaat een "gunstige indruk" te wekken. Daarom volstond de officier in haar eis met een forse celstraf.

G.'s advocaat Bob Tijkotte meent dat voor veel beschuldigingen het bewijs ontbreekt en bepleitte daarvoor vrijspraak. Als de rechtbank daar anders over denkt, moet er een beduidend lagere straf worden opgelegd, vindt hij.

De rechtbank doet uitspraak op 25 maart.

Meer uit Binnenland

Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.

3 uur geleden
Amsterdam wil minder B&B's in drukke wijken

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsbestuur van Amsterdam wil minder bed and breakfasts toestaan in drukke wijken. Ook moeten politiemensen in opleiding en leraren speciaal onderwijs voorrang krijgen op een huurwoning. Dat zijn een paar van de aanpassingen in de huisvestingsverordening die het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders voorstelt.

3 uur geleden
Eurostar blijft praten over oplossing voor trein Amsterdam-Londen

BRUSSEL (ANP) - Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om een oplossing te vinden voor de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen. Dat zegt het bedrijf na overleg tussen topvrouw Gwendoline Cazeneve en die partijen in Den Haag. Vrijdag werd bekend dat de Eurostar naar Londen vanaf midden volgend jaar tot wel een jaar niet kan rijden. Door werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal is er geen plek voor de marechaussee die reizigers naar Londen controleert.

3 uur geleden
Van der Burg niet positief over meer werkruimte voor asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Asielstaatssecretaris Eric van der Burg is "niet positief" over een voorstel uit de koker van D66 om asielzoekers de mogelijkheid te geven meer te werken als ze nog in de procedure zitten. Ze zouden al na één in plaats van na zes maanden na hun asielverzoek moeten kunnen werken als ze dat willen en ook langer dan de 24 weken die nu maximaal is toegestaan per jaar, staat in de initiatiefnota van D66-Tweede Kamerlid Marijke Podt die de Kamer maandag besprak.

3 uur geleden
Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

4 uur geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

5 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

5 uur geleden