Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: DNA op mes dodelijke steekpartij bij pier Scheveningen

OM: DNA op mes dodelijke steekpartij bij pier Scheveningen

DEN HAAG (ANP) - Op het handvat van het mes dat op 10 augustus zou zijn gebruikt bij de dodelijke steekpartij bij de Pier in Scheveningen, is het DNA gevonden van de 20-jarige verdachte Darrel L. uit Amsterdam. Op het mes zat ook bloed van het 19-jarige slachtoffer Cennethson Janga (Chuchu) uit Rotterdam. In een vuilnisbak zijn in totaal drie messen gevonden, zei de officier van justitie dinsdag tijdens de eerste inleidende zitting in de rechtbank in Den Haag, waar ook Roan W. (20) uit Amsterdam voor de rechter verscheen.

Het OM verdenkt de twee 20-jarige Amsterdammers van doodslag in vereniging. De verdachten zouden Janga met een of meer messen in de borst en of buik hebben gestoken. Beide verdachten ontkennen gestoken te hebben.

De gevonden messen in de vuilnisbak zijn onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het gaat volgens de officier van justitie om twee grote messen en een ingeklapt klapmes. Ook op dit klapmes zat bloed van het slachtoffer. Het logo van het klapmes komt overeen met het merk op het hoesje dat W. in zijn tas had. Verder is op camerabeelden te zien dat de twee verdachten spullen weggooien in de vuilnisbak, zei de officier. Naast messen vond de politie in de vuilniszak een rode bandana van W. en zijn zonnebril.

Drillrapgroepen

Aan de steekpartij ging een ruzie tussen groepen jongeren vooraf. Het incident zou te maken hebben met een conflict tussen rivaliserende drillrapgroepen. Drillrap is een uit Amerika overgewaaide hiphopstroming waarin onder meer geweld wordt verheerlijkt.

"Ik ben niet naar de Pier gegaan om ruzie te maken, om te vechten", zei W. "Ik ben niet betrokken bij een ruzie of een of andere groep. Ik heb die dag geen messen gezien. Ik vind het heel erg wat er is gebeurd, maar ik heb er niets mee te maken." Ook L. ontkende Chuchu te hebben gedood.

Camerabeelden

Er zijn camerabeelden van het steekincident, waarop te zien is dat het slachtoffer tussen beide verdachten doorloopt en ze alle twee een armbeweging maken. Maar de camerabeelden bewijzen niet dat de verdachten met messen staken, betoogden hun advocaten.

De officier van justitie wilde W. ter observatie laten opnemen in het Pieter Baan Centrum (PBC). Inzicht in zijn psyche moet voorkomen dat hij in de toekomst opnieuw in de fout gaat en zijn strafblad nog langer wordt, vindt justitie. De rechtbank wees dit verzoek af, omdat de wachtlijsten bij het PBC lang zijn en er al een psychologisch rapport over W. is gemaakt in een andere strafzaak.

Beide verdachten blijven in voorlopige hechtenis. Een derde verdachte is nog voortvluchtig. De volgende inleidende zitting is in februari.

Meer uit Binnenland

Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties".

10 minuten geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

1 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

2 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

3 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

5 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

5 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

10 uur geleden