Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: Delano R. leidde bende 'die moorden als verdienmodel had'

OM: Delano R. leidde bende 'die moorden als verdienmodel had'

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in de inleiding op het requisitoir in het liquidatieproces Eris hoofdverdachte Delano R. omschreven als een "roverhoofdman" die de werkelijkheid "volledig uit het oog verloren" lijkt te zijn. R., oprichter van motorclub Caloh Wagoh, leidde een criminele organisatie "die moorden als verdienmodel had".

"Deze man maakte klaarblijkelijk films van zijn gangsterleven, maar lééfde ogenschijnlijk ook in zijn eigen scripts, waarin misdaad zogenaamd een romantisch tintje heeft", aldus het OM. R. presenteerde zich ook tijdens het proces als maker van documentaires. "Delano R. dacht dat hij onder de radar zaken kon doen met de grootste criminelen", zei de officier van justitie, "terwijl hij ondertussen aan tafel zat bij productiemaatschappijen om films te maken over de misdaden die hij pleegde".

Volgens justitie werkte R. "een dodenlijst" af voor Ridouan Taghi, "Neerlands meest gevreesde crimineel". De samenwerking tussen beiden is "in vele opzichten catastrofaal geweest", aldus het OM. Taghi staat in 'Eris' niet terecht omdat hij al wordt vervolgd in een vergelijkbaar megaproces over onderwereldmoorden, Marengo. Of hij alsnog wordt aangeklaagd voor de moorden in Eris hangt volgens justitie af van de loop en uitkomst van Marengo.

Te mooi om waar te zijn

Delano R. is volgens justitie een belangrijke leverancier geweest van een groot deel van het bewijs tegen hemzelf en zijn medeverdachten. Na zijn arrestatie in november 2018 vond de politie een forse reeks door R. gefilmde en bewaarde geheime chats, onder meer over dodenlijsten en afzonderlijke liquidaties. "De vondst was haast te mooi om waar te zijn", zei de officier van justitie daarover.

De verklaringen van kroongetuige Tony de G. vormen de andere pijler onder de bewijsvoering van het OM. Daaruit blijkt onder meer dat R, "de rol van moordmakelaar heeft opgepakt voor Taghi", aldus de officier. "De G. verklaart dat Taghi een liquidatielijst heeft en dat iedereen die hem in de weg zit een reëel risico loopt geliquideerd te worden."

Zo'n 25 liquidaties

R. heeft vermoedelijk ook moordopdrachten van anderen aangenomen. Hij heeft volgens het OM tegen De G. gezegd dat hij "bij zo'n 25 liquidaties" betrokken is. "Vroeger voerde hij ze zelf uit, maar nu laat hij ze uitvoeren", zo heeft De G. verklaard.

In het proces Eris heeft justitie vijf liquidaties op de aanklacht tegen R. gezet. Kroongetuige De G. zou bij twee van deze moorden als chauffeur betrokken zijn geweest.

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

2 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

3 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

4 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

5 uur geleden
Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Het college adviseerde het ministerie van VWS onlangs om "ruimhartiger en effectiever" documenten vrij te geven over de corona-pandemie.

5 uur geleden
Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

DEN HAAG (ANP) - Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten. Volgens Binnendijk is hij als verdachte verhoord op basis van de beelden die hij had ingeleverd bij de NVWA.

6 uur geleden
Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën.

6 uur geleden