Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM beschouwt stiekem afdoen condoom tijdens seks als verkrachting

OM beschouwt stiekem afdoen condoom tijdens seks als verkrachting

DORDRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist celstraffen van twaalf maanden, waarvan respectievelijk vier en zes maanden voorwaardelijk, tegen twee mannen die tijdens de seks tegen de afspraken in geen condoom hadden gebruikt. Het OM beschouwt het stiekem afdoen van het condoom als verkrachting. Het is een vorm van gedwongen onveilige seks, aldus de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Dordrecht.

In het eerste strafproces stond de 28-jarige Khaldoun K. uit Rotterdam terecht. Hij zou in augustus 2021 met het slachtoffer bij hem thuis hebben afgesproken. Ze hadden elkaar leren kennen via een datingsite.

Tijdens de afspraak hadden ze seks met wederzijdse instemming, onder voorwaarde dat hij een condoom zou gebruiken. Aanvankelijk stemde hij daarin toe. Toen ze lepeltje-lepeltje lagen zou hij het voorbehoedmiddel ongemerkt hebben afgedaan. De verdachte ontkent dit.

Grenzen

Het slachtoffer liet haar advocaat een verklaring voorlezen: "Ik ben het zat dat veel mannen denken alles te kunnen maken", zei ze. "Er moet meer aandacht besteed worden aan het aangeven van elkaars grenzen. Victim blaming moet gestopt worden. Stealthing komt veel te vaak voor. Hier moet wat aan gedaan worden. Daders beseffen niet wat voor enorme schade ze aanrichten."

In de tweede zaak stond de 26-jarige Rotterdammer Ruben R. terecht en eiste het OM bovendien een contactverbod. Hij betuigde spijt. Hij zei het tweede condoom, waar hij op eigen initiatief om had gevraagd voor de anale seks, na het voorspel te zijn "vergeten". Hij zou namelijk erg onder de indruk zijn geraakt van haar seksspeeltjes. "Ik vind het heel erg dat dit haar is overkomen", zei R. in tranen. Van stiekem gedrag was geen sprake en hij probeert zijn gedrag niet goed te praten, aldus zijn raadsvrouw, die de strafeis te fors vond. "De eis is hoog, maar het gaat ook om een ernstige normschending", reageerde de officier.

14 maart uitspraak

Stealthing is geen apart delict in het wetboek van strafrecht. Mocht verkrachting niet bewezen worden, vraagt het OM de verdachten te veroordelen voor dwang, omdat ze het slachtoffer zouden hebben gedwongen "te dulden onbeschermde seks met hem te hebben". De officier: "Het is aan de rechtbank of hier sprake is van verkrachting of dwang of geen van beide."

"De rechtsstaat loopt beschamend achter op het gebied van vrouwenrechten", aldus het slachtoffer van R. De officier was het daarmee eens: "Ik hoop met deze zaken de achterstand in te kunnen lopen."

De rechtbank in Dordrecht doet in beide zaken op 14 maart uitspraak.

Meer uit Binnenland

Rijlessen mogelijk honderden euro's duurder door meer examens

DEN HAAG (ANP) - Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

25 minuten geleden
OVV nog bezig met verkennend onderzoek naar ingestorte garage

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat mogelijk opnieuw langs bij de deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, meldt een woordvoerster. Maandag waren drie onderzoekers al ter plaatse voor verkennende observaties, maar hoelang het nog duurt voor de raad een besluit neemt over een formeel onderzoek is onduidelijk.

35 minuten geleden
FlixBus ziet veel vraag naar busreizen richting EK voetbal

MÜNCHEN (ANP) - Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

50 minuten geleden
OM eist 5 jaar cel en tbs tegen verdachte verkrachting Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar wegens verkrachting vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 51-jarige Ingmar S. Volgens de aanklaagster staat vast dat de man zich in de zomer van 2022 heeft vergrepen aan een vriendin in Alkmaar, met wie hij een seksuele relatie onderhield.

53 minuten geleden
EK-wedstrijden van Nederlands elftal te zien bij Pathé

AMSTERDAM (ANP) - De wedstrijden die het Nederlands elftal gaat spelen op het EK zijn bij Pathé te bekijken, maakte de bioscoopketen dinsdag bekend.

54 minuten geleden
Vrouw overleden na aanrijding taxibusje en scooter in Urk

URK (ANP) - Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

2 uur geleden
Entertainer Sven Ratzke wint Johan Kaart Prijs

AMSTERDAM (ANP) - Sven Ratzke heeft dit jaar de Johan Kaart Prijs gewonnen. De zanger, entertainer en acteur krijgt de theaterprijs voor zijn "vakmanschap op het gebied van spel, zang en performance", aldus de jury in een persbericht. De Duits-Nederlandse Ratzke is behalve in Nederland ook veel in het buitenland actief.

2 uur geleden