
OM begint aan marathonbetoog in liquidatieproces rond Taghi
AMSTERDAM (ANP) - In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp begint het Openbaar Ministerie woensdag aan het slotbetoog in het monsterproces Marengo, waarvan hoofdverdachte Ridouan Taghi (44) het onbetwistbare middelpunt is. Marengo draait om zes liquidaties en een reeks pogingen daartoe.
Het OM heeft maar liefst tien dagen (inclusief een reservedag) uitgetrokken om het bewijs tegen de zeventien verdachten op een rij te zetten, ter onderbouwing van de strafeisen die het slotakkoord van het betoog vormen. De eisen worden verwacht op 28 juni. Het OM heeft een team van officieren van justitie op de zaak gezet.
Het zogeheten requisitoir is de voorlopige climax in het proces, dat in maart 2018 begon met een eerste inleidende zitting. Toen maakte justitie bekend dat het over een kroongetuige beschikt. Spijtoptant Nabil B. zou tot de veronderstelde bende van Taghi hebben behoord en legde een reeks verklaringen tegen zijn voormalige handlangers af, in ruil voor strafvermindering.
Nog geen week na die zitting werd zijn broer Reduan geliquideerd. In september 2019 volgde de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum. In juli vorig jaar werd Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij trad op als adviseur en vertrouwensman van B. De moorden hebben het toch al roerige en zwaarbeveiligde proces Marengo onder hoogspanning gezet. Daar kwam nog een schep bovenop toen vorig jaar bleek dat Taghi plannen leek te smeden voor een gewelddadige uitbraak uit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, waar hij in voorarrest zit. Hij zou daarbij hebben samengespannen met een neef, die als een van zijn advocaten optrad.
Voor het bewijs in Marengo put justitie uit de verklaringen van kroongetuige B. Daarnaast bevat het dossier een overstelpende hoeveelheid geheime en belastende communicatie tussen de verdachten onderling, leesbaar gemaakt door forensisch specialisten. De verdachten hebben niet of nauwelijks verklaard.
Taghi c.s. zijn de afgelopen jaren het gezicht geworden van de verharding van het criminele milieu in Nederland. De internationale cocaïnehandel, waarin miljarden omgaan, vormt het decor van de moorden.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 27-jarige man uit Den Haag voor het online misbruiken van jonge kinderen van 4 tot 13 jaar oud in Nederland en België. Ibrahim A. bekent dat hij zich voordeed als een vrouwelijke modellenscout die jonge slachtoffers vroeg naaktfoto's te sturen en video's waarop ze seksuele handelingen met zichzelf verrichten.
4 minuten geledenDRIEBERGEN (ANP) - De politie heeft woensdag vier mannen aangehouden voor drugssmokkel naar Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om 750 kilo cocaïne, verstopt in bloemenkarren, meldt de politie. De verdachten zijn een 49-jarige man uit Ridderkerk, twee 37-jarige mannen uit Urk en een 50-jarige man uit Maassluis. Bij doorzoekingen op verschillende plekken zijn tienduizenden euro's contant geld en gegevensdragers in beslag genomen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om laptops of harde schijven.
20 minuten geledenAMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.
47 minuten geledenVRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
4 uur geleden