Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM begint aan marathonbetoog in liquidatieproces rond Taghi

OM begint aan marathonbetoog in liquidatieproces rond Taghi

AMSTERDAM (ANP) - In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp begint het Openbaar Ministerie woensdag aan het slotbetoog in het monsterproces Marengo, waarvan hoofdverdachte Ridouan Taghi (44) het onbetwistbare middelpunt is. Marengo draait om zes liquidaties en een reeks pogingen daartoe.

Het OM heeft maar liefst tien dagen (inclusief een reservedag) uitgetrokken om het bewijs tegen de zeventien verdachten op een rij te zetten, ter onderbouwing van de strafeisen die het slotakkoord van het betoog vormen. De eisen worden verwacht op 28 juni. Het OM heeft een team van officieren van justitie op de zaak gezet.

Het zogeheten requisitoir is de voorlopige climax in het proces, dat in maart 2018 begon met een eerste inleidende zitting. Toen maakte justitie bekend dat het over een kroongetuige beschikt. Spijtoptant Nabil B. zou tot de veronderstelde bende van Taghi hebben behoord en legde een reeks verklaringen tegen zijn voormalige handlangers af, in ruil voor strafvermindering.

Nog geen week na die zitting werd zijn broer Reduan geliquideerd. In september 2019 volgde de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum. In juli vorig jaar werd Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij trad op als adviseur en vertrouwensman van B. De moorden hebben het toch al roerige en zwaarbeveiligde proces Marengo onder hoogspanning gezet. Daar kwam nog een schep bovenop toen vorig jaar bleek dat Taghi plannen leek te smeden voor een gewelddadige uitbraak uit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, waar hij in voorarrest zit. Hij zou daarbij hebben samengespannen met een neef, die als een van zijn advocaten optrad.

Voor het bewijs in Marengo put justitie uit de verklaringen van kroongetuige B. Daarnaast bevat het dossier een overstelpende hoeveelheid geheime en belastende communicatie tussen de verdachten onderling, leesbaar gemaakt door forensisch specialisten. De verdachten hebben niet of nauwelijks verklaard.

Taghi c.s. zijn de afgelopen jaren het gezicht geworden van de verharding van het criminele milieu in Nederland. De internationale cocaïnehandel, waarin miljarden omgaan, vormt het decor van de moorden.

Meer uit Binnenland

Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

2 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

2 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

3 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

4 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

5 uur geleden
Jongen (15) komt om door tractorongeluk in Nagele, kind (6) gewond

NAGELE (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Urk is zaterdagavond overleden door een ongeluk met een tractor in het dorp Nagele in Flevoland, meldt de politie. Een 6-jarig kind raakte hierbij gewond.

5 uur geleden
Code geel in oosten van het land om onweersbuien

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor Gelderland, Overijssel, Flevoland, Drenthe, Groningen en Friesland. Volgens het weerinstituut komen vooral in het oosten van het land onweersbuien voor.

6 uur geleden