
OM: ABN AMRO overtrad jarenlang en structureel witwaswet
DEN HAAG (ANP) - ABN AMRO heeft jarenlang en structureel de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) overtreden bij de activiteiten van de bank in Nederland. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Dat gebeurde op een dusdanige manier dat het OM de bank ook schuldwitwassen verwijt. ABN schikte de witwasperikelen maandag voor een bedrag van 480 miljoen euro met het OM.
ABN AMRO is volgens het OM "ernstig tekortgeschoten" in de naleving van de Wwft. Klantgegevens of documenten ontbraken, of de herkomst van gegevens in klantdossiers was onduidelijk. Ook is cliëntenonderzoek niet naar behoren uitgevoerd. Verder heeft een groot deel van de klanten niet de juiste risicoclassificatie gekregen. Sommige klanten werden automatisch in de laagste risicocategorie ingedeeld.
Daarnaast is het gebruik van cash, dat volgens het OM een hoog integriteitsrisico kent, onvoldoende meegenomen bij het vaststellen van het risico van eveneens het grootste deel van de klanten. Verder voerde de bank onvoldoende voortdurende controle uit op de klanten.
Onvoldoende diepgang
Dat betekent volgens het OM dat de bank "structureel met onvoldoende diepgang" het cliëntenonderzoek heeft uitgevoerd. Daardoor hebben diverse klanten die criminele activiteiten uitvoerden langdurig misbruik kunnen maken van de rekeningen en diensten van de bank.
Het OM zegt verder dat de bank diverse signalen heeft ontvangen over specifieke klanten die een vermoeden van witwassen hadden moeten opleveren, zoals onduidelijke verklaringen over de herkomst van gelden, alerts uit het transactiemonitoringssysteem en hoge contante stortingen. De bank bracht deze signalen niet effectief bij elkaar en handelde er niet naar.
Voorbeelden
Voorbeelden van waar het mis ging: in enkele jaren tijd kon een klant 192 bankrekeningen openen, maar die bleven grotendeels inactief en werden gebruikt voor belastingfraude van bijna twee ton. De bank trok pas aan de bel toen justitie een strafrechtelijk onderzoek was begonnen naar de klant. Een andere klant was gokverslaafd, had schulden en stond voortdurend rood. Daarvan was de bank op de hoogte. In driekwart jaar sluisde de klant door aanpassen van gegevens ruim 4,3 miljoen euro naar zijn privérekening, waarna het geld bijna volledig werd vergokt.
Van een andere klant was al sinds 1995 bekend dat deze persoon betrokken was bij fraude. Toch kon deze klant in 2014 een nieuwe bankrekening openen en kreeg deze een lage risicoclassificatie. Over de bankrekeningen van de bedrijven van de klant gingen miljoenen. Ook pasten de transacties niet bij de activiteiten waarmee de klant bij de Kamer van Koophandel was ingeschreven en werden er contante bedragen gestort in biljetten van 500 euro, volgens het OM een aanwijzing voor witwassen.
Criminaliteit
Het OM vindt dat de bank had moeten zien dat bepaalde geldstromen die via de bankrekeningen van ABN liepen, mogelijk door criminaliteit kwamen. "De bank heeft hiertegen onvoldoende actie ondernomen. Het OM verwijt de bank het overtreden van de Wwft en schuldwitwassen."
De aanpak van witwassen is voor de overheid belangrijk vanwege het effectief bestrijden van allerlei vormen van ernstige criminaliteit, schrijft het OM. Daarnaast hebben banken volgens het OM een poortwachtersfunctie en moeten zij het financiële systeem beschermen tegen witwassen.
Het OM is nog bezig met onderzoek naar verdachten in de zaak. Wel zijn al drie mensen aangemerkt als verdachte. Zij zouden leiding hebben gegeven aan het overtreden van de wet. Het gaat om leden van de voormalige raad van bestuur van de bank, schrijft het OM. Waarschijnlijk gaat het om oud-bestuurder Chris Vogelzang, oud-topman Gerrit Zalm en oud-minister van Economische Zaken Joop Wijn, maar dit heeft justitie niet bevestigd.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging woensdag licht omlaag onder aanvoering van Besi. Beleggers waren niet onder de indruk van de presentatie die het chipbedrijf woensdag hield tijdens zijn investeerdersdag en stuurden het aandeel 6 procent omlaag.
46 minuten geledenA CORUÑA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het moederbedrijf van kledingketen Zara heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar de winst opgevoerd. Inditex, dat ook achter merken als Bershka, Massimo Dutti en Stradivarius zit, verhoogde de prijzen voor zijn kleding. Maar het Spaanse modeconcern bespaarde ook op de kosten door zich op minder, maar grotere winkels te concentreren. Daardoor gingen de kosten per verkocht kledingstuk omlaag.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Taxi-app Uber heeft woensdag zijn nieuwe hoofdkantoor geopend in het Tripolis Park, in Amsterdam-Zuid. Het Amerikaanse bedrijf heeft daar nu meer dan duizend werknemers en er is ruimte voor nog eens duizend medewerkers in het gebouw.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de Chinese export, die een scherpe daling liet zien. Ook blijven de markten vooral in de greep van de rentebesluiten van de Amerikaanse en Europese centrale banken, die volgende week op het programma staan.
2 uur geledenSHANGHAI (ANP) - De Aziatische beurzen lieten woensdag een gemengd beeld zien. Beleggers reageerden op tegenvallende handelscijfers uit China. Die wakkerden echter wel de hoop aan op meer maatregelen van de Chinese autoriteiten om de economie te ondersteunen. Zo deden berichten de ronde dat Beijing de grootste banken van het land heeft gevraagd de spaarrentes te verlagen in een poging het haperende economische herstel aan te jagen. Die stap zou een indicatie kunnen zijn dat de Chinese centrale bank overweegt om de officiële rentetarieven te verlagen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Consumenten hebben in april iets meer besteed dan een jaar eerder. Net als in voorgaande maanden hebben ze meer uitgegeven aan diensten, maar minder aan goederen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Huishoudens hebben vooral minder spullen voor woninginrichting, elektrische apparaten, kleding en schoenen gekocht. Ook voedingsmiddelen, dranken en tabak werden minder gekocht.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Parken met zonnepanelen worden de laatste tijd steeds vaker slachtoffer van koperdieven met enorme schade en kosten tot gevolg. De koperprijs staat op een hoog niveau wat diefstal interessant maakt. Holland Solar beaamt het toenemende aantal koperdiefstallen. "We horen het veel van onze leden. Het begint echt een probleem te worden", stelt de brancheorganisatie voor bedrijven actief met zonne-energie.
3 uur geleden