Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olympische vlam voor Spelen in Parijs ontstoken in Griekenland

Olympische vlam voor Spelen in Parijs ontstoken in Griekenland

OLYMPIA (ANP/RTR) - In Griekenland is de olympische vlam traditioneel ontstoken voor de Olympische Spelen van Parijs komende zomer. Dat gebeurde zoals altijd in Olympia, de plaats waar de Olympische Spelen zijn ontstaan.

In 2020 en 2021 kon er door de coronapandemie geen publiek bij de ceremonie aanwezig zijn, maar dit jaar mochten er weer honderden toeschouwers komen kijken. De fakkel werd ontstoken bij de overblijfselen van een oude tempel. Normaal gesproken gebeurt dat door middel van zonlicht en spiegels, maar omdat er te veel wolken waren is dit keer een vuurtje in een oud-Grieks potje gebruikt.

De voorzitter van het Internationaal Olympische Comité Thomas Bach sprak in Olympia de hoop uit dat het grote sportevenement van komende zomer symbool kan komen te staan voor de vrede. Hij denkt dat de mensen "in deze moeilijke tijden" behoefte hebben om dichter tot elkaar te komen. "Het olympische vuur, dat we vandaag ontsteken, is het symbool van deze hoop."

'Boodschap van vrede'

Ook de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, ziet de fakkel als een "boodschap van vrede". Ze vertelde in Olympia dat het vuur ook langs historische plekken zal gaan, zoals de Place de la Concorde, het Holocaustmuseum en de Bataclan. Op de Franse feestdag 14 juli verblijft het vuur een nacht lang in het stadhuis van de hoofdstad, dat dan opengesteld is voor publiek.

Het olympische vuur wordt nu door estafettelopers eerst naar Athene gebracht en gaat daar aan boord van een schip om naar Frankrijk te worden vervoerd. De vlam komt op 8 mei aan in Marseille. Daarna gaat het vuur op tour door het hele land, inclusief toeristische trekpleisters als Carcassonne en Versailles. Ook Franse overzeese gebieden, zoals Guadeloupe en Martinique, worden niet overgeslagen. De olympische fakkel arriveert op 26 juli op zijn laatste bestemming in Parijs, tijdens de openingsceremonie.

Meer uit Sport

Australische waterpoloster test bij Spelen positief op corona

PARIJS (ANP/DPA) - Een van de waterpolosters van het Australische team heeft kort voor het begin van de Olympische Spelen positief getest op corona. De speelster is geïsoleerd van de rest van de ploeg en twee teamgenoten die bij haar verbleven worden extra in de gaten gehouden, zegt Anna Meares, chef de mission van de Australische sporters in Parijs.

1 uur geleden
Tennisser Murray beëindigt na Spelen in Parijs loopbaan

PARIJS (ANP) - Tennisser Andy Murray beëindigt na de Olympische Spelen in Parijs zijn tennisloopbaan. Dat meldt de 37-jarige Schot op X. Murray is tweevoudig olympisch kampioen, in Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016). Daarnaast won hij drie grandslamtoernooien: twee keer Wimbledon (2013 en 2016) en één keer de US Open (2012).

3 uur geleden
Tennisser De Minaur na heupblessure klaar voor Olympische Spelen

PARIJS (ANP/RTR) - Tennisser Alex De Minaur is op tijd hersteld van de heupblessure die hij eerder deze maand opliep op Wimbledon. "Om Australië eindelijk te kunnen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen, is een droom die uitkomt. Ik ben erg gepassioneerd als ik voor mijn land speel en het groen en goud draag, dus dit is weer zo'n moment", aldus de Australische nummer 6 van de wereld.

5 uur geleden
Gracenote voorspelt recordaantal goud voor Nederland op Spelen

EMERYVILLE (ANP) - De Nederlandse sporters maken kans op een recordaantal gouden medailles tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Dat voorspelt sportdatabureau Nielsen's Gracenote in aanloop naar het mondiale evenement dat vrijdag begint.

5 uur geleden
Sprinter Groenewegen wint criterium Daags na de Tour in Boxmeer

BOXMEER (ANP) - Dylan Groenewegen heeft het wielercriterium Daags na de Tour in Boxmeer gewonnen. De Nederlands kampioen van Jayco AlUla was de beste in de sprint in de Brabantse gemeente. Hij versloeg zijn landgenoten Mike Teunissen en Wout Poels.

14 uur geleden
Tourwinnaar Pogacar meldt zich af voor Olympische Spelen Parijs

MONACO (ANP/AFP) - Wielrenner Tadej Pogacar heeft zich afgemeld voor de Olympische Spelen in Parijs. De drievoudig Tourwinnaar uit Slovenië, die zou starten in de wegwedstrijd op 3 augustus, doet toch niet mee, meldt het Sloveense olympisch comité.

16 uur geleden
Tennisster Vondrousova niet op Spelen, Siniakova vervangt haar

PRAAG (ANP) - Tennisster Marketa Vondrousova uit Tsjechië heeft zich teruggetrokken voor de Olympische Spelen in Parijs. De winnares van zilver van de Spelen van Tokio drie jaar geleden heeft last van een blessure aan haar hand. Landgenote Katerina Siniakova vervangt haar.

17 uur geleden