Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olympische vlam arriveert twee weken voor start Spelen in Tokio

Olympische vlam arriveert twee weken voor start Spelen in Tokio

TOKIO (ANP) - Twee weken voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen is de vlam gearriveerd in Tokio. Tijdens een korte ceremonie in het Komazawa Olympic Park kreeg gouverneur Yuriko Koike een kleine lantaarn met daarin de vlam overhandigd. "We hebben met hulp van mensen uit heel Japan en de nodige vindingrijkheid al deze moeilijke omstandigheden kunnen overwinnen", zei Koike. "Ik ben iedereen die deze estafette tot een succes heeft gemaakt enorm dankbaar."

Het was de bedoeling dat de vlam tot aan de openingsceremonie in een estafette-optocht door Tokio zou gaan. Vanwege de coronaperikelen heeft de organisatie echter besloten om daarvan af te zien, om te voorkomen dat veel mensen samenkomen. In plaats daarvan zijn iedere dag korte ceremonies waarbij de vlam op bepaalde punten in de stad wordt overgedragen.

Het organisatiecomité besloot donderdag in samenspraak met de Japanse overheid en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om geen publiek toe te laten bij alle sportevenementen in Tokio. De openingsceremonie van de Spelen wordt gehouden op vrijdag 23 juli, in een nagenoeg leeg Olympisch Stadion. Het ontsteken van de vlam in het stadion is traditioneel een van de hoogtepunten van de ceremonie.

De olympische vlam werd op traditionele wijze ontstoken in Griekenland en arriveerde begin vorig jaar al in Japan. Kort daarna werden de Spelen met een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie. De vlam werd eerst nog een tijdje getoond aan het publiek, maar daarna ondergebracht in het Olympisch Museum in Tokio. De vlam, die wordt gezien als teken van hoop in deze periode, bleef al die tijd branden. Op 25 maart van dit jaar ging de estafette door het land alsnog van start in Fukushima. De vlam doorkruiste alle regio's van Japan, al werden publieksevenementen op heel wat plekken verboden vanwege coronazorgen.

Meer uit Sport

Zwemmer Tjon-A-Joe blijft hopen op Nederlandse nationaliteit

AMERSFOORT (ANP) - Renzo Tjon-A-Joe hoopte volgend jaar bij de Olympische Spelen in Parijs voor Nederland uit te komen. De naturalisatie van de in Suriname geboren zwemmer is een aantal weken geleden echter afgewezen. De teleurgestelde Tjon-A-Joe heeft bij de IND bezwaar aangetekend.

4 uur geleden
Hockeyers winnen nipt van koploper India in Pro League

EINDHOVEN (ANP) - De Nederlandse hockeyers hebben in de Pro League koploper India verslagen. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmee won in Eindhoven met 3-2.

4 uur geleden
Swiatek eerste vrouw sinds Henin die titel in Parijs prolongeert

PARIJS (ANP) - Iga Swiatek is de eerste tennisster sinds 2007 die erin is geslaagd haar titel op Roland Garros te prolongeren. Zestien jaar geleden lukte dat de Belgische Justine Henin.

4 uur geleden
Turnster Visser wint brugfinale bij World Challenge Cup in Osijek

OSIJEK (ANP) - Turnster Naomi Visser heeft bij de World Challenge Cup in het Kroatische Osijek goud gewonnen in de brugfinale. Visser kwam tot 14,333 punten en hield daarmee de concurrentie ruim achter zich. De Australische Georgia Godwin (13,700) en de Slowaakse Barbora Mokosova (13,300) completeerden het podium.

5 uur geleden
Swiatek voor de derde keer de beste op Roland Garros

PARIJS (ANP) - De Poolse tennisster Iga Swiatek heeft voor de derde keer Roland Garros gewonnen. De nummer 1 van de wereld versloeg in de eindstrijd de Tsjechische Karolina Muchova met 6-2 5-7 6-4. Swiatek stond met 6-2 en 3-0 voor, maar het draaide toch uit op een derde set. Daarin stond Muchova (26), de mondiale nummer 43, met 2-0 en 4-3 voor. Na 2 uur en 46 minuten besloot Muchova het duel met een dubbele fout.

5 uur geleden
Van Weeren Europees kampioen bowlen

WITTELSHEIM (ANP) - Jord van Weeren is in Franse Wittelsheim Europees kampioen bowlen geworden. De 29-jarige Leidenaar was in de finale te sterk voor voormalig wereldkampioen James Blomgren uit Zweden: 267-259.

6 uur geleden
Tennisster Rus bereikt finale en keert terug in top 100

LA BISBAL D'EMPORDA (ANP) - Arantxa Rus heeft de finale bereikt van een klein WTA-toernooi in La Bisbal d'Empordà. Door haar vierde zege op een rij op het Spaanse graveltoernooi heeft de beste tennisster van Nederland zich verzekerd van een terugkeer in de mondiale top 100.

6 uur geleden