Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olympische Spelen van Tokio geopend met oog voor coronavirus

Olympische Spelen van Tokio geopend met oog voor coronavirus

TOKIO (ANP) - De Olympische Spelen in Tokio zijn geopend met oog voor en een duidelijke verwijzing naar het coronavirus, dat de wereld nog altijd in zijn greep houdt. In het nagenoeg lege Olympisch Stadion van Tokio werd om 16.48 uur Nederlandse tijd de olympische vlam ontstoken door tennisster Naomi Osaka.

De opening stond in groot contrast met de opening van de Spelen van Rio de Janeiro, die in 2016 nog aanmerkelijk feestelijker werden geopend. "Het wordt sober, maar niettemin met prachtige Japanse esthetiek. Het wordt heel Japans, maar ook in overeenstemming met het hedendaagse sentiment, de realiteit", kondigde Marco Balich, de adviseur van de ceremonies bij de Spelen in de Japanse hoofdstad, al aan.

De ceremonie begon met drie "eenzame atleten" die afgezonderd van elkaar fietsten, hardliepen en roeiden en "ondanks de pandemie resoluut bleven doortrainen voor de Olympische Spelen". "We begrijpen dat mensen vanuit verschillende standpunten naar de ceremonie kijken, dus het zal een rustig begin van de ceremonie zijn", verklaarde de organisatie.

Voeldoende ruimte

Later was er onder het toeziend oog van de Japanse keizer Naruhito ook voldoende ruimte voor vuurwerk, dans, lichtshows en ander spektakel. Op het podium in het stadion werden de berg Fuji en de zon getoond, de twee prominente symbolen van gastland Japan.

Na drie kwartier betraden de eerste vlaggendragers het stadion; pistoolschieter Anna Korakaki en turner Eleftherios Petrounias uit Griekenland. Korakaki was vorig jaar de eerste drager van de olympische fakkel.

39e land

Nederland betrad als 39e land het Olympisch Stadion met skateboarder Keet Oldenbeuving en atleet Churandy Martina als vlaggendragers. Na een loopje van een paar minuten verlieten de atleten, die allemaal verplicht een mondkapje droegen, het stadion direct weer.

Rondom het stadion hadden duizenden Japanners zich verzameld. Langs de weg die om het stadion loopt, stonden ondanks de coronamaatregelen belangstellenden dicht op elkaar. Vermoedelijk wilden zij een glimp opvangen van de olympische vlam. Ook werden er leuzen geroepen die gericht waren tegen het Internationaal Olympisch Comité en tegen de Spelen. In het stadion waren de protesten duidelijk hoorbaar.

Middel om te verenigen

Volgens de organisatie dienen de Spelen juist als middel om te verenigen. "Sport is universeel. Wij geloven dat sport de kracht heeft om de wereld te verenigen door middel van emotie. De Spelen worden aangegrepen om de bewondering uit te drukken voor de inspanningen die we het afgelopen jaar samen hebben geleverd." Tijdens de openingsceremonie was er ook een moment van stilte, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het coronavirus.

De regisseur van de openingsceremonie, Kentaro Kobayashi, werd een dag voor het evenement ontslagen vanwege opmerkingen die hij in het verleden had gemaakt over de Holocaust.

Meer uit Sport

Swiatek naar halve finales tennistoernooi van Rome

ROME (ANP) - Iga Swiatek heeft de halve finales bereikt van het tennistoernooi van Rome. De Poolse nummer 1 van de wereld was in haar kwartfinale in twee sets (6-1 6-3) te sterk voor de Amerikaanse Madison Keys, de nummer 16 op de wereldranglijst. De partij op het Romeinse gravel duurde 1 uur en 17 minuten.

26 minuten geleden
Giro-organisatie schrapt doorkomst op Stelvio door lawinegevaar

POMPEÏ (ANP) - Het wielerpeloton in de Giro d'Italia hoeft volgende week dinsdag niet over de Stelvio. Deze befaamde bergpas was onderdeel van de route van de zestiende etappe. Afgelopen week heeft het nog gesneeuwd op de 2758 meter hoge pas.

34 minuten geleden
Judoka Van Dijke moet na EK ook WK skippen

NIEUWEGEIN (ANP) - Judoka Sanne van Dijke ontbreekt volgende week op de WK judo in Abu Dhabi. De winnares van olympisch brons in 2021 is niet op tijd hersteld van een rugblessure. De judoka in de klasse tot 70 kilogram moest zich vorige maand door deze kwetsuur ook al afmelden voor de EK in Zagreb.

49 minuten geleden
Frankrijk hoopt op miljardenimpuls dankzij Spelen

PARIJS (ANP/DPA) - Frankrijk hoopt dat de Olympische Spelen van deze zomer in Parijs een economische impuls van miljarden euro's opleveren. Het economisch voordeel van de Spelen voor de regio Parijs bedraagt naar verwachting tussen de 6,7 en 11,1 miljard euro, maakte de organisatie van de Olympische Spelen bekend.

1 uur geleden
Etappewinnaar Kooij verlaat Giro d'Italia met koorts

POMPEÏ (ANP) - Sprinter Olav Kooij van wielerploeg Visma - Lease a Bike moet de Giro d'Italia noodgedwongen verlaten. De 22-jarige renner is maandag op de rustdag geveld door koorts en was dinsdag niet fit genoeg om op de fiets te stappen voor de tiende etappe van de Ronde van Italië, in startplaats Pompeï. Dat meldt zijn team Visma - Lease a Bike.

6 uur geleden
Pogacar blijft in Giro beducht voor aanvallen van Ineos-renners

NAPELS (ANP) - Tadej Pogacar heeft na de eerste negen etappes in de Giro d'Italia een ruime voorsprong in het algemeen klassement, maar hij blijft beducht voor aanvallen van zijn concurrenten. De Sloveense wielrenner van UAE Team Emirates zei tijdens de persconferentie op de rustdag vooral aanvallen van Ineos Grenadiers te verwachten.

20 uur geleden
Twee teamleden Mercedes volgen Hamilton naar Ferrari

MONZA (ANP) - Jérôme d'Ambrosio werkt vanaf 1 oktober als adjunct-teambaas bij Ferrari in de Formule 1. De Belg verlaat Mercedes voor de Italiaanse renstal.

20 uur geleden