Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olympische Spelen van Tokio geopend met oog voor coronavirus

Olympische Spelen van Tokio geopend met oog voor coronavirus

TOKIO (ANP) - De Olympische Spelen in Tokio zijn geopend met oog voor en een duidelijke verwijzing naar het coronavirus, dat de wereld nog altijd in zijn greep houdt. In het nagenoeg lege Olympisch Stadion van Tokio werd om 16.48 uur Nederlandse tijd de olympische vlam ontstoken door tennisster Naomi Osaka.

De opening stond in groot contrast met de opening van de Spelen van Rio de Janeiro, die in 2016 nog aanmerkelijk feestelijker werden geopend. "Het wordt sober, maar niettemin met prachtige Japanse esthetiek. Het wordt heel Japans, maar ook in overeenstemming met het hedendaagse sentiment, de realiteit", kondigde Marco Balich, de adviseur van de ceremonies bij de Spelen in de Japanse hoofdstad, al aan.

De ceremonie begon met drie "eenzame atleten" die afgezonderd van elkaar fietsten, hardliepen en roeiden en "ondanks de pandemie resoluut bleven doortrainen voor de Olympische Spelen". "We begrijpen dat mensen vanuit verschillende standpunten naar de ceremonie kijken, dus het zal een rustig begin van de ceremonie zijn", verklaarde de organisatie.

Voeldoende ruimte

Later was er onder het toeziend oog van de Japanse keizer Naruhito ook voldoende ruimte voor vuurwerk, dans, lichtshows en ander spektakel. Op het podium in het stadion werden de berg Fuji en de zon getoond, de twee prominente symbolen van gastland Japan.

Na drie kwartier betraden de eerste vlaggendragers het stadion; pistoolschieter Anna Korakaki en turner Eleftherios Petrounias uit Griekenland. Korakaki was vorig jaar de eerste drager van de olympische fakkel.

39e land

Nederland betrad als 39e land het Olympisch Stadion met skateboarder Keet Oldenbeuving en atleet Churandy Martina als vlaggendragers. Na een loopje van een paar minuten verlieten de atleten, die allemaal verplicht een mondkapje droegen, het stadion direct weer.

Rondom het stadion hadden duizenden Japanners zich verzameld. Langs de weg die om het stadion loopt, stonden ondanks de coronamaatregelen belangstellenden dicht op elkaar. Vermoedelijk wilden zij een glimp opvangen van de olympische vlam. Ook werden er leuzen geroepen die gericht waren tegen het Internationaal Olympisch Comité en tegen de Spelen. In het stadion waren de protesten duidelijk hoorbaar.

Middel om te verenigen

Volgens de organisatie dienen de Spelen juist als middel om te verenigen. "Sport is universeel. Wij geloven dat sport de kracht heeft om de wereld te verenigen door middel van emotie. De Spelen worden aangegrepen om de bewondering uit te drukken voor de inspanningen die we het afgelopen jaar samen hebben geleverd." Tijdens de openingsceremonie was er ook een moment van stilte, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het coronavirus.

De regisseur van de openingsceremonie, Kentaro Kobayashi, werd een dag voor het evenement ontslagen vanwege opmerkingen die hij in het verleden had gemaakt over de Holocaust.

Meer uit Sport

Fransman Bouhanni beëindigt wielerloopbaan

PARIJS (ANP) - De Franse renner Nacer Bouhanni heeft zijn wielerloopbaan beëindigd. Het lukt de 33-jarige coureur van Arkéa Samsic na zijn zware val vorig jaar in de Ronde van Turkije niet meer om op zijn oude niveau te komen.

1 uur geleden
Ook turnsters zeker van olympisch teamticket

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turnsters hebben zich bij de WK in Antwerpen net als hun mannelijke collega's verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs. Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Sanna Veerman en Vera van Pol kwamen tot een teamtotaal van 161,197 punten. Daarmee staan ze na acht van de tien zogenoemde subdivisies voorlopig vijfde. Omdat er maandagavond nog maar vijf landen in actie komen, is een plek bij de beste twaalf al veiliggesteld. Die klassering was nodig om een olympisch teamticket af te dwingen.

2 uur geleden
Team Andretti stap verder in aanvraagproces Formule 1

PARIJS (ANP) - Het team van oud-coureur Michael Andretti heeft een belangrijke hindernis genomen op weg naar mogelijke toetreding tot de Formule 1 vanaf 2025. Autosportbond FIA keurde de aanmelding van Andretti Formula Racing LLC goed, zodat het Amerikaanse team door is naar de volgende fase van het aanvraagproces. Meerdere teams toonden interesse om toe te treden, maar alleen de formatie van Andretti is door naar de volgende fase.

4 uur geleden
Tennisster Gauff wint eerste duel als grandslamkampioene

BEIJING (ANP) - De Amerikaanse tennisster Coco Gauff heeft haar eerste wedstrijd als grandslamkampioene gewonnen. De nummer 3 van de wereld was op het WTA-toernooi van Beijing met 7-5 6-3 te sterk voor de Russische Ekaterina Aleksandrova.

9 uur geleden
Sénéchal stapt over naar wielerploeg Arkéa-B&B Hotels

PARIJS (ANP) - Florian Sénéchal komt vanaf volgend jaar uit voor de Franse wielerploeg Arkéa-B&B Hotels. De 30-jarige Fransman is afkomstig van het Belgische Soudal Quick-Step en tekende een contract voor twee jaar bij de ploeg waar B&B Hotels de plaats inneemt van Samsic als mede-hoofdsponsor.

10 uur geleden
Geen veldritten voor wielrenster Vos na operatie

DEN BOSCH (ANP) - Marianne Vos zal de komende winter niet aan de start staan bij veldritten. De 36-jarige veelvoudig wereldkampioene is in augustus geopereerd aan een liesslagader en heeft pas vijf weken later de training hervat. In overleg met haar nieuwe coach Rutger Tijssen heeft Vos besloten te werken aan een goede basis voor het wegseizoen.

12 uur geleden
Tennissers klagen over wekelijks wisselende balsoorten

BEIJING (ANP) - Tennissers klagen over de wekelijks wisselende balsoorten op de ATP Tour. Door op ieder toernooi met andere ballen te spelen, zou de kans op blessures toenemen. Ook de nummer 1 van de wereld, Carlos Alcaraz, deed dit weekend zijn zegje.

14 uur geleden