Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ollongrenn 'heel blij' met aansluiting Denen bij EU-defensiebelei

Ollongrenn 'heel blij' met aansluiting Denen bij EU-defensiebelei

DEN HAAG (ANP) - Minister Kajsa Ollongren (Defensie) is "heel blij" dat de Denen zich lijken aan te sluiten bij het Europese defensiebeleid. Volgens exitpolls wil 69 procent van de Denen nauwer militair samenwerken met de Europese Unie.

"Het is goed nieuws voor de Europese defensiesamenwerking", zegt de minister in een reactie. De samenwerking wordt hierdoor "nog hechter en intensiever". Het betekent dat Deense militairen straks kunnen meedoen met Europese missies en aan het gezamenlijk inkopen van materieel.

Denemarken is de enige EU-lidstaat die niet meedoet aan het gezamenlijke defensiebeleid. Ollongren kondigde woensdag in haar Defensienota juist aan dat Nederland militair nauwer wil samenwerken met de buurlanden.

Zweden en Finland

Onlangs kondigden Zweden en Finland aan bij de NAVO te willen. Dat Denen nu voor diepere militaire samenwerking met de EU kiezen is het "zoveelste bewijs van eenheid", aldus Ollongren. Die eenheid is volgens haar een reactie op de Russische inval in Oekraïne.

Het besluit van de Denen noemt ze ook goed nieuws voor de NAVO. Meer militaire samenwerking in de EU is "heel goed" voor het bondgenootschap, zegt ze. "De Amerikanen willen ook dat de Europese Unie een been bijtrekt" op militair gebied.

Naast de NAVO werkt Nederland met de Denen ook militair samen in de Joint Expeditionary Force (JEF), een snelle reactiemacht onder Britse leiding. Hierin zitten verder IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen.

Meer uit Politiek

Kamminga (VVD) ziet af van kandidatuur voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Roelien Kamminga gaat zich niet kandideren voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat bevestigt Kamminga, na berichtgeving door Nieuwsuur. Tot nu toe hebben twee kandidaten zich voor het voorzitterschap gemeld. Het gaat om Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) en Martin Bosma van de PVV.

13 uur geleden
PVV-Kamerlid Martin Bosma wil ook Kamervoorzitter worden

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Martin Bosma doet (opnieuw) een gooi naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders meldt op X dat Bosma een brief naar de Kamer heeft gestuurd waarin het Kamerlid zijn kandidatuur motiveert. Eerder al meldde Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA zich als kandidaat. De Tweede Kamer kiest donderdag een nieuwe voorzitter.

23 uur geleden
SP-Kamerleden: Marijnissen voelde te weinig draagvlak in bestuur

DEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."

1 dag geleden
Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

1 dag geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

1 dag geleden
SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op

DEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".

1 dag geleden
Van Huffelen verheugd over Europees akkoord AI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.

2 dagen geleden