Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ollongren: verlagen verhuurderheffing belangrijke eerste stap

Ollongren: verlagen verhuurderheffing belangrijke eerste stap

DEN HAAG (ANP) - Dat de Tweede Kamer heeft besloten dat de verhuurderheffing omlaag gaat en corporaties het geld moeten gebruiken voor nieuwbouw, is volgens woonminister Kajsa Ollongren "goed nieuws" en "een belangrijke stap". De demissionaire bewindsvrouw vindt dat de taks er uiteindelijk helemaal af moet, maar de aanpassingen aan de begroting van volgend jaar zijn al "een belangrijk signaal".

"Dit gaat natuurlijk wel over substantieel geld, en het is structureel", zegt Ollongren. De Kamer heeft de verhuurderheffing met een half miljard verlaagd. "Dit is een eerste stap op weg naar op een andere manier omgaan met woningbouwcorporaties, iets wat voor een kabinet sowieso op tafel had gelegen." Volgens Ollongren is het nu zaak om te kijken hoe dit "op een verstandige manier" wordt uitgevoerd.

Ook de woningbouwcorporaties zijn blij met het besluit van de Kamer. Het voorstel was het slotstuk van een marathondebat over de rijksbegroting van volgend jaar. Later debatteert en stemt de Kamer ook nog los over de begroting van het ministerie van Ollongren.

Paradoxaal

Volkshuisvesting is een van de belangrijkste politieke onderwerpen van het moment, maar Ollongren kreeg het onderwerp erbij naast haar andere taken als minister van Binnenlandse Zaken. Dat was "natuurlijk een beetje paradoxaal", zegt de D66-bewindsvrouw nu. "In de loop van de kabinetsperiode bleek natuurlijk dat dat een ontzettend belangrijk onderwerp was."

Voor een volgend kabinet vindt Ollongren dat een minister voor Wonen er wel moet komen. Ze denkt "dat het nodig is dat er iemand is die zich fulltime met wonen en volkshuisvesting bezighoudt, en niet net zoals ik ook nog allemaal andere dingen moet doen". Maar "je hoeft niet meteen een nieuw ministerie op te tuigen", vindt de demissionaire minister.

Meer uit Politiek

D66 wil na 2023 gedwongen stikstofmaatregelen, VVD en CDA boos

DEN HAAG (ANP) - D66 vindt dat na 2023 de tijd van vrijwilligheid in het stikstofdossier voorbij is. Kamerlid Tjeerd de Groot wijst erop dat door de stikstofcrisis de bouw van 900.000 woningen vertraging oploopt en ongeveer 28 miljard euro aan investeringen niet zijn doorgegaan. Daarom wil hij bijvoorbeeld dat het intrekken van stikstofvergunningen mogelijk wordt als het te lang duurt met de vrijwillige verkoop door uitstoters.

3 uur geleden
FVD'er Van Meijeren voor rechter voor rijden zonder rijbewijs

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) moet vrijdag voor de rechtbank verschijnen. Hij reed bijna een jaar geleden met zijn snorfiets door rood licht, terwijl zijn rijbewijs eerder door de rechter was ontnomen. Dat gebeurde nadat hij had geweigerd mee te werken aan een blaastest, zegt Van Meijeren tegen het AD.

6 uur geleden
Voor- en tegenstanders: pil bij huisarts verlaagt drempel abortus

HILVERSUM (ANP) - Dat vrouwen straks ook bij de huisarts terechtkunnen om met een pil hun zwangerschap te laten beƫindigen, maakt de drempel voor een abortus lager. Dat zeggen zowel voor- als tegenstanders. Waarover ze van mening verschillen, is of dat een goede zaak is.

6 uur geleden
Kamer: kopstuk NPO mag niet meer verdienen dan minister

DEN HAAG (ANP) - De hele Tweede Kamer wil dat het kabinet ervoor zorgt dat kopstukken bij de publieke omroep niet meer verdienen dan een minister. De SP heeft hiertoe opgeroepen in een motie en die is gesteund door alle twintig fracties. Het stuit de partij tegen de borst dat presentatoren vaak via productiebedrijven veel meer verdienen dan deze ministersnorm van rond de 220.000 euro.

6 uur geleden
Kamer: kabinet moet opkopen boeren door Schiphol tegengaan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet voorkomen dat Schiphol Group (nog meer) boeren uitkoopt om stikstofruimte te verwerven voor Schiphol en Lelystad Airport. Een meerderheid van de Kamer schaarde zich achter een oproep hiertoe van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Maandag werd bekend dat het concern met een aantal boeren een overeenkomst had bereikt.

7 uur geleden
Forum voor Democratie: aangifte gedaan van hack

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie (FVD) heeft aangifte gedaan van een hack waardoor communicatie tussen de Forum-app en de database van de partij is onderschept. Dat schrijft FVD op haar website. Vorige week meldde RTL Nieuws dat de persoonlijke gegevens van ruim 92.000 leden en oud-leden op straat zijn komen te liggen.

11 uur geleden
FVD'er Dekker blijft langer in de Kamer wegens ziekte Kerseboom

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-Kamerlid Simone Kerseboom keert de komende maanden niet terug in het parlement. Ze zou deze dinsdag eigenlijk terugkomen van zwangerschapsverlof, maar heeft zich ziekgemeld. Ze wordt tot en met 27 maart vervangen door Ralf Dekker, die de voorbije maanden ook al inviel. FVD doet om privacyredenen geen uitspraken over de reden voor Kersebooms ziekmelding.

12 uur geleden