Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ollongren: training F-16-piloten duurt zeker zes tot acht maanden

Ollongren: training F-16-piloten duurt zeker zes tot acht maanden

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Kajsa Ollongren verwacht dat het zeker zes tot acht maanden duurt voordat de eerste Oekraïense piloten hun training hebben afgerond om in F-16's te kunnen vliegen, zegt ze bij Op1. Dat zou betekenen dat de eerste lichting die deze maand in Denemarken is begonnen met trainen op zijn vroegst in februari klaar is. Daarmee ziet ze het positiever in dan sommige bronnen in de militaire en politieke top van Oekraïne.

Hooggeplaatste Oekraïense regeringsmedewerkers en militaire functionarissen houden er rekening mee dat de training vermoedelijk pas in de zomer is afgerond, liet The Washington Post onlangs optekenen op basis van anonieme bronnen. Ollongren sprak in juli ook al de verwachting uit dat de training zeker zes tot acht maanden duurt en is dus nog niet van inzicht veranderd.

"De Oekraïners hebben ons tot nu toe positief verrast", zegt Ollongren. Dat komt volgens de minister omdat ze "supergemotiveerd" en bovendien "technisch goed" zijn. "Daarom durven we zo optimistisch te zijn dat het in die zes tot acht maanden zou moeten lukken." Normaal gesproken duurt het volgens de minister veel langer om piloten hiervoor op te leiden.

De minister hoopt dat de toestellen die Nederland wil leveren "in de loop van volgend jaar" naar Oekraïne kunnen. Behalve de training van de piloten moeten ook veel andere zaken geregeld zijn. De Oekraïners moeten hun infrastructuur op orde hebben, de straaljagers kunnen onderhouden, reserveonderdelen op voorraad hebben en beschikken over de juiste wapens. Het heeft volgens Ollongren anders "geen enkele zin" om de F-16's te leveren.

Het is nog steeds onduidelijk hoeveel Nederlandse F-16's aan Oekraïne zullen worden geleverd. Ollongren noemt geen getal, maar zegt dat ze "zoveel mogelijk" van de 42 toestellen waar ze over beschikt die kant op wil sturen. Defensie heeft er 24 nu nog in gebruik en heeft er ook een aantal nodig voor trainingen. "We moeten die puzzel nog leggen met elkaar", zegt de minister hierover.

Meer uit Politiek

Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

12 uur geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

17 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

18 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

4 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

4 dagen geleden