Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ollongren tevreden over voortgang Europese flitsmacht

Ollongren tevreden over voortgang Europese flitsmacht

BREST (ANP) - Defensieminister Kajsa Ollongren is tevreden over de vorderingen voor het opzetten van een nieuwe Europese 'flitsmacht'. Het overleg van de EU-landen over de snelle interventiemacht en andere plannen om de Europese defensiesamenwerking te versterken, gaat volgens EU-buitenlandchef Josep Borrell veel beter dan verwacht.

Wat op tafel ligt is "precies wat Nederland graag wilde", zegt Ollongren. Nu is het volgens de nieuwbakken minister zaak daar goed aan vast te houden want de plannen worden nog wat aangepast om sommige lidstaten iets tegemoet te komen. De Europese leiders moeten daarna in maart nog instemmen. Al ziet Borrell dat met vertrouwen tegemoet.

Welke landen het liefst nog veranderingen willen aanbrengen in de plannen en op welke punten, wil Ollongren niet zeggen. Lidstaten denken bijvoorbeeld verschillend over wie en wat de EU als vijand moet zien en hoe op die gevaren te reageren. Dat geldt ook voor voorstellen om het makkelijker te maken voor een groep landen om namens de EU op te treden, om te voorkomen dat weerstand van één lidstaat de unie verlamt.

Grote prikkel

De EU-landen sleutelen wel hier en daar wat aan het zogeheten Strategisch Kompas voor een nieuw Europees veiligheidsbeleid, maar niet aan de flitsmacht van 5000 man, zei Borrell eerder op de dag. De EU-landen hopen met de snel inzetbare brigade voortaan minder te hoeven leunen op de VS bij internationale crises. Bij de evacuatie van mensen afgelopen zomer uit het door de Taliban ingenomen Afghaanse hoofdstad Kabul bleek de EU volstrekt afhankelijk van de Amerikanen.

Borrell ziet de voorspoedige besprekingen in het Franse Brest ook in het licht van het conflict met Rusland over Oekraïne en andere spanningen. "De gebeurtenissen waarvan we getuige zijn, zijn een grote prikkel om zulke capaciteiten te ontwikkelen."

Urgentie

Ook Ollongren heeft het draagvlak voor defensiesamenwerking de afgelopen jaren rap zien groeien. Ze denkt dat "deze aanpak vijf jaar geleden niet had gekund" en bespeurt nu een "groot gevoel van urgentie".

De EU beschikt sinds 2007 al over 'battlegroups' die ook als snel inzetbare strijdmacht zouden kunnen dienen. Maar tot nu kwam nog geen enkele battlegroup in actie. De EU-landen werden het maar niet eens over onder meer de kosten.

Meer uit Buitenland

Franse justitieminister vrijgesproken van belangenverstrengeling

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse minister van Justitie Éric Dupond-Moretti heeft zich niet schuldig gemaakt aan een belangenverstrengeling. De politicus moest voor een speciaal hof verschijnen omdat hij mogelijk zijn functie misbruikt heeft om tegenstanders uit zijn tijd als advocaat terug te pakken. Dat zogenoemde Hof van Justitie van de Republiek (CJR) heeft geoordeeld dat daar geen sprake van is.

12 minuten geleden
NAVO-chef: Russische raketten klaar om Oekraïne in kou te zetten

BRUSSEL (ANP) - Rusland heeft een groot aantal raketten verzameld om Oekraïne komende winter "in het donker en in de kou" te zetten, waarschuwt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Maar voor moedeloosheid is volgens Stoltenberg geen plaats. Bondgenoten helpen Oekraïne het luchtruim te verdedigen en Rusland zelf incasseert ook klap op klap.

31 minuten geleden
Hamas: jongste gijzelaar en gezinsleden dood door aanval Israël

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas maakt melding van het overlijden van drie gijzelaars door een eerder bombardement van Israël op de Gazastrook. Het zou gaan om de tien maanden oude baby Kfir Bibas, de jongste gijzelaar, zijn 4-jarige broer en hun moeder. Israël laat weten onderzoek te doen naar deze informatie.

41 minuten geleden
Rusland loopt plek in belangrijke raad van de OPCW mis

DEN HAAG (ANP) - Rusland is een belangrijke stem in de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) kwijtgeraakt. Het land kreeg te weinig steun voor een zetel in de zogenoemde Uitvoerende Raad, die verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van de werkzaamheden van de organisatie.

1 uur geleden
Autoriteiten Westoever: twee kinderen gedood door leger Israël

RAMALLAH (ANP/RTR) - Twee Palestijnse kinderen zijn op de Westelijke Jordaanoever gedood door het Israëlische leger, zegt het lokale ministerie van Gezondheid. Er wordt gemeld dat een 8-jarige jongen in zijn hoofd is geschoten en een 15-jarige in de borst.

1 uur geleden
Washington voert druk op Israël op voor langer bestand

WASHINGTON/BRUSSEL (ANP/DPA) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken bezoekt naar verluidt donderdag Israël om aan te dringen op een langer bestand in de Gazastrook. Hij zei woensdag in Brussel dat de wapenstilstand "gijzelaars bij hun geliefden thuisbrengt" en hulpverlening aan de Gazastrook mogelijk maakt. Volgens Blinken wil Israël ook dat met een langer bestand meer gijzelaars terugkomen. Blinken bezoekt de komende dagen ook de Westelijke Jordaanoever.

2 uur geleden
Hamas zou meerdere Russen vrijlaten

GAZA/BRUSSEL (ANP/AFP/DPA) - Een topman van Hamas, Mousa Abu Marzouk, heeft volgens plaatselijke media in Gaza gezegd dat de beweging woensdag twee Russen vrijlaat. Volgens andere bronnen bij Hamas zouden "meerdere Russen" vrijkomen. Deze vrijlating staat, net als eerder met Thaise gijzelaars het geval was, los van de afspraken die Hamas via bemiddelaars met Israël maakt.

3 uur geleden