Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ollongren: strenge sancties bij Russische inval in Oekraïne

Ollongren: strenge sancties bij Russische inval in Oekraïne

AMSTERDAM (ANP) - Europa moet bereid zijn strenge sancties in te stellen tegen Rusland, mocht Moskou besluiten tot een invasie van Oekraïne. Dat zegt minister van Defensie Kajsa Ollongren in Trouw. "Eventuele maatregelen vanuit de EU zullen echt pijn doen. Die boodschap moet duidelijk zijn", aldus Ollongren.

Rusland heeft tot groot ongenoegen van het Westen de afgelopen tijd tienduizenden troepen samengetrokken aan zijn grens met Oekraïne. De Verenigde Staten beschuldigen Moskou ervan een invasie voor te bereiden, maar het Kremlin ontkent dat met klem. Meerdere overleggen op topniveau leverden afgelopen week geen doorbraak op in het conflict.

Ollongren noemt de situatie "zorgwekkend en onvoorspelbaar" en benadrukt dat er vooral ingezet moet worden op gesprekken met de Russen. Maar naast de bereidheid te praten moet Europa wat de minister betreft ook "dat sanctiepakket klaar hebben staan voor als het nodig is".

Over hoe dat pakket er precies uit moet zien, wil Ollongren geen uitspraken doen: "Wat de precieze inhoud betreft is het beter om die voorlopig nog even binnenskamers met elkaar te bespreken." De huidige Europese sancties tegen Rusland, waaronder een verbod op de handel in alle mogelijke defensiemateriaal en een beperking van bankzaken met de EU, werden deze week nog verlengd.

Meer uit Binnenland

Zeker één gewonde bij mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Zeker één persoon is zaterdagochtend in Coevorden gewond geraakt bij een mogelijk schietincident. De politie kreeg rond 09.45 uur een melding van het incident aan de Scholekster in de Drentse plaats.

45 minuten geleden
Man in Breda mogelijk opzettelijk overreden, twee mannen opgepakt

BREDA (ANP) - Een 58-jarige man uit Wernhout (Noord-Brabant) is vrijdagavond, rond middernacht, in de Kleine Krogt in Breda mogelijk expres overreden door een auto, meldt de politie. Het slachtoffer raakte gewond, maar was wel aanspreekbaar. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

1 uur geleden
Crowdfundactie voor nabestaanden schietpartij Heiman Dullaertplein

DEN HAAG (ANP) - Op crowdfundingswebsite GoFundMe is een actie opgezet om geld in te zamelen voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein, waar zij woonden. Het doelbedrag van de inzamelactie is 60.000 euro.

1 uur geleden
Duitse klimaatactivisten willen zich aansluiten bij blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De aanhangers van klimaatgroep Extinction Rebellion die dagelijks de snelweg A12 in Den Haag blokkeren, krijgen mogelijk versterking van een radicalere groep uit Duitsland Letzte Generation. Die wil met ongeveer honderd mensen naar Den Haag komen om zaterdag en zondag mee te doen met de verkeersblokkade.

7 uur geleden
Trans Zorg Nu demonstreert 17 uur lang voor Radboudumc

NIJMEGEN (ANP) - Demonstranten staan zaterdag van 07.00 uur in de ochtend tot 00.00 uur in de avond op het Geert Grooteplein Zuid in Nijmegen, voor de ingang van het Radboudumc. Daar voeren ze actie tegen de lange wachtlijsten in de transgenderzorg.

7 uur geleden
Explosief gevonden in woning in Leeuwarden, huizen ontruimd

LEEUWARDEN (ANP) - In een woning aan de Woudstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom veiliggesteld en neemt die mee, meldt een woordvoerder van de politie. Hij verwacht dat bewoners van omliggende huizen, die waren ontruimd, snel kunnen terugkeren.

9 uur geleden
Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

13 uur geleden