Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ollongren rekent op nieuwe leden F-16-alliantie Oekraïne

Ollongren rekent op nieuwe leden F-16-alliantie Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De groep landen die Oekraïne aan F-16's wil helpen zal de komende tijd versterking krijgen, weet defensieminister Kajsa Ollongren zeker. Voorlopig heeft Nederland het Verenigd Koninkrijk, België en Denemarken als medestander, maar "ik ben ervan overtuigd dat anderen zich erbij zullen voegen", zei Ollongren voor overleg met haar EU-collega's. Duitsland denkt erover zich ook aan te sluiten, liet Ollongrens ambtgenoot Boris Pistorius bij aankomst in Brussel weten.

Ollongren benadrukt dat het vooralsnog bij het trainen van Oekraïense piloten blijft en dat nog niet is besloten om Oekraïne van F-16's te voorzien. Ze vindt het wel "logisch" dat landen als Nederland die bezig zijn hun F-16's in te ruilen voor nieuwe gevechtsvliegtuigen als de F-35 "daarover praten en de mogelijkheden bekijken". Nederland is een van de landen die als eerste in aanmerking zou komen om F-16's aan Oekraïne te leveren, zeggen diplomaten.

Het Verenigd Koninkrijk en ook Duitsland hebben geen F-16's. Zij zouden op andere manieren aan de alliantie kunnen bijdragen.

Opleiding reeds begonnen

De opleiding van Oekraïense piloten om F-16's te besturen is in sommige landen al begonnen, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij noemt Polen als voorbeeld. Het land dringt er al lange tijd op aan om Oekraïne moderne westerse gevechtsvliegtuigen te geven.

Polen zegt tegelijkertijd zijn eigen F-16's nog niet te kunnen missen. Ook onder meer België heeft al duidelijk gemaakt dat het bij de training van piloten zal blijven.

Voorbereiding getroffen

Ollongren spreekt zich niet uit over wanneer de eerste Oekraïense piloot aan de slag kan. Haar buitenlandcollega Wopke Hoekstra rekent erop dat dat binnenkort al kan, omdat de afgelopen tijd al voorbereidingen zijn getroffen.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

8 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

10 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

16 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

18 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

18 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

19 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden