Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ollongren: niet ondenkbaar Oekraïense piloten in VS te trainen

Ollongren: niet ondenkbaar Oekraïense piloten in VS te trainen

BRUSSEL (ANP) - Het is niet ondenkbaar dat Nederland Oekraïense piloten in de Verenigde Staten vertrouwd gaat maken met F-16's, zegt defensieminister Kajsa Ollongren. Ze houdt voorlopig alle opties open, ook al stelden Amerikaanse bronnen eerder dat de training sowieso in Europa gaat plaatsvinden.

Nederlandse piloten worden vanouds in de VS opgeleid om in een F-16 te vliegen. Nederland is een van de voortrekkers van een groep landen die Oekraïne aan F-16's wil helpen en wil zo snel mogelijk beginnen met vliegtraining voor Oekraïners. De landen van deze "F-16-coalitie" bespreken nu waar en hoe precies die opleiding het best kan plaatsvinden. Ollongren wil daarover nog niets kwijt.

De Verenigde Staten, die ondanks smeekbeden van Oekraïne en aandringen van bondgenoten lang aarzelden om toestemming te geven voor de pilotentraining voor Oekraïners, tekenden meteen aan dat dat niet in de VS zou gebeuren. Maar "eerlijk gezegd is niets ondenkbaar", zei Ollongren na afloop van overleg met haar EU-collega's in Brussel.

Meerdere EU-landen hebben tijdens dat overleg gezegd zich bij de gevechtsvliegtuigenalliantie te willen aansluiten, zegt Ollongren. Zij "moeten dat zelf wereldkundig maken, maar ik ben wel heel blij".

Meer uit Politiek

Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

5 uur geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

8 uur geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

23 uur geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

1 dag geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

1 dag geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

1 dag geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

1 dag geleden