Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ollongren: koninklijke familie niet gematst, wel uitzonderingen

Ollongren: koninklijke familie niet gematst, wel uitzonderingen

DEN HAAG (ANP) - Volgens minister van Defensie Kajsa Ollongren zijn leden van de koninklijke familie nooit "gematst", maar heeft de krijgsmacht vanwege de historische banden in sommige gevallen maatwerk geleverd. Daarbij is voldaan aan de "normale eisen en voorwaarden", zegt de minister.

Ollongren reageerde op onderzoek van de internetserie BOOS en Vrij Nederland, waaruit zou blijken dat leden van de koninklijke familie zijn voorgetrokken. Zij noemen als voorbeeld onder meer de "bliksemcarrière" van Lucas van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven. De kleinzoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven ging vlak na de middelbare school naar de Koninklijke Militaire Academie, waar hij een verkorte opleiding mocht volgen. Kort daarna mocht hij als officier mee op missie naar Irak, zonder de normaal vereiste vaktechnische opleiding

"Dat moet veilig en zorgvuldig", zegt Ollongren. Ze spreekt van een "uitzondering", maar er zijn volgens haar geen concessies gedaan op het gebied van veiligheidseisen en andere voorwaarden. Ze wil "het beeld echt wegnemen" dat leden van de koninklijke familie kansen kregen die anderen nooit zouden krijgen.

"Alle kwaliteitseisen gelden voor iedereen die bij Defensie werkt. En ik denk dat de mensen en de militairen bij Defensie dat als geen ander weten." Ook zegt de minister dat ze het belangrijk vindt dat "in individuele gevallen" uitzonderingen gemaakt moeten kunnen worden, maar dat die "open en transparant" uitgelegd moeten kunnen worden. Ze wijst erop dat er ook maatwerk moet kunnen zijn voor mensen met bijzondere expertise.

Meer uit Binnenland

Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

2 uur geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

4 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

5 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

5 uur geleden
FNV vindt dat kabinet naar 'nijpende armoede' moet kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV reageert verbolgen op het negatieve advies van het demissionaire kabinet over de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. "Wat een armetierig zootje", stelt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Daar waar de Kamer wél verantwoordelijkheid neemt en een stapje in de goede richting zet, probeert dit demissionaire kabinet het zielige gezicht te redden. Niet meedenken, maar problemen opwerpen. Zorgen over het vestigingsklimaat, niet over de nijpende armoede."

5 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

6 uur geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

6 uur geleden