Ollongren komt met apk-keuring voor gebouwen met veel publiek
DEN HAAG (ANP) - Er komt een zogenoemde apk-keuring voor grote gebouwen waar veel publiek komt, zoals voetbalstadions en bioscopen, om te controleren of de constructie nog veilig is. Dat heeft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd. Hoe deze apk eruit gaat zien, maakt Ollongren dit najaar bekend.
Nu is er nog geen wettelijke, periodieke keuring voor dit soort gebouwen, zegt een woordvoerder van het ministerie. Een algemene periodieke keuring moet het volgens Ollongren makkelijker maken voor gemeentes om in te grijpen. Ze neemt met dit besluit een advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over.
Die adviseerde in november vorig jaar een periodieke keuring voor grote openbare gebouwen, nadat het dak van het AZ-voetbalstadion in augustus 2019 deels was ingestort. Het Alkmaarse stadiondak voldeed bij de oplevering in 2006 al niet aan de eisen en binnen een paar jaar ontstond een scheur in een lasverbinding. Dat werd niet ontdekt omdat het dak nooit werd gecontroleerd. Doordat het stadion leeg was toen het dak naar beneden kwam, raakte niemand gewond.
"Met deze wettelijke verplichting wordt de algemene zorgplicht die eigenaren nu al hebben om hun gebouwen veilig te houden concreter ingevuld en dit vereenvoudigt de rol van de gemeente als bevoegd gezag", schrijft de minister. In een eerder stadium is al actie ondernomen om de KNVB-veiligheidsverklaring te verduidelijken en is er tevens een protocol opgesteld waarmee eigenaren de veiligheid van de constructie van hun voetbalstadion kunnen beoordelen.
In haar brief vermeldt Ollongren verder dat na overleg met Brandweer Nederland en NEN is besloten om sprinklers bij parkeergarages onder risicovolle hoge gebouwen verplicht te gaan stellen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Al jaren kampt Defensie met een tekort aan personeel. Er staan duizenden vacatures open en de komende jaren wil de krijgsmacht ook nog flink groeien. Het ministerie weet inmiddels meer mensen te werven, maar dat aantal blijft nog steeds achter bij de ambities, blijkt uit de halfjaarlijkse rapportage Stand van Defensie.
38 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Vakbond CNV vindt dat het kabinet zijn eigen ambities ondermijnt door "enorme en ontwrichtende bezuinigingen" op onderwijs door te voeren. De bond wijst erop dat het kabinet "de brede welvaart wil versterken" en bijvoorbeeld het lerarentekort wil aanpakken, maar stelt dat de daarvoor benodigde middelen worden "wegbezuinigd".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de voorgenomen verhoging van de huurtoeslag met een jaar uit. In de financiƫle bijlage van het coalitieakkoord was daar voor volgend jaar al 500 miljoen euro voor uitgetrokken, maar de maatregel gaat nu pas in per 2026.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV uit stevige kritiek op de plannen die dinsdag in de miljoenennota zijn gepresenteerd. "Mooie woorden verhullen een gebrek aan visie en ambitie. Concrete oplossingen voor grote problemen blijven uit", vindt de bond.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De miljoenennota komt op een aantal punten tegemoet aan de zorgen in het bedrijfsleven, constateren VNO-NCW en MKB-Nederland. Toch zijn er volgens de ondernemersorganisaties ook een aantal minpunten, zoals de bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs. Die zien de organisaties als "een ondermijning van ons toekomstig verdienvermogen".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) na berekeningen op basis van de miljoenennota die dinsdag is gepresenteerd. De meeste zzp'ers en sommige gepensioneerden gaan er volgend jaar op achteruit, voor de meeste huishoudens geldt een lichte koopkrachtstijging van minder dan 1 procent.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel de treinkaartjes van NS volgend jaar minder in prijs stijgen dan eerder aangekondigd, houdt reizigersorganisatie Rover zorgen over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in Nederland. De organisatie wijst hierbij op de bezuinigingen op het ov in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, die dinsdag bekend werden. "Per saldo wordt het er voor de reiziger niet beter op."
1 uur geleden