Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ollongren komt met apk-keuring voor gebouwen met veel publiek

Ollongren komt met apk-keuring voor gebouwen met veel publiek

DEN HAAG (ANP) - Er komt een zogenoemde apk-keuring voor grote gebouwen waar veel publiek komt, zoals voetbalstadions en bioscopen, om te controleren of de constructie nog veilig is. Dat heeft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd. Hoe deze apk eruit gaat zien, maakt Ollongren dit najaar bekend.

Nu is er nog geen wettelijke, periodieke keuring voor dit soort gebouwen, zegt een woordvoerder van het ministerie. Een algemene periodieke keuring moet het volgens Ollongren makkelijker maken voor gemeentes om in te grijpen. Ze neemt met dit besluit een advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over.

Die adviseerde in november vorig jaar een periodieke keuring voor grote openbare gebouwen, nadat het dak van het AZ-voetbalstadion in augustus 2019 deels was ingestort. Het Alkmaarse stadiondak voldeed bij de oplevering in 2006 al niet aan de eisen en binnen een paar jaar ontstond een scheur in een lasverbinding. Dat werd niet ontdekt omdat het dak nooit werd gecontroleerd. Doordat het stadion leeg was toen het dak naar beneden kwam, raakte niemand gewond.

"Met deze wettelijke verplichting wordt de algemene zorgplicht die eigenaren nu al hebben om hun gebouwen veilig te houden concreter ingevuld en dit vereenvoudigt de rol van de gemeente als bevoegd gezag", schrijft de minister. In een eerder stadium is al actie ondernomen om de KNVB-veiligheidsverklaring te verduidelijken en is er tevens een protocol opgesteld waarmee eigenaren de veiligheid van de constructie van hun voetbalstadion kunnen beoordelen.

In haar brief vermeldt Ollongren verder dat na overleg met Brandweer Nederland en NEN is besloten om sprinklers bij parkeergarages onder risicovolle hoge gebouwen verplicht te gaan stellen.

Meer uit Binnenland

Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

1 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af.

5 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

11 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

11 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

14 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

16 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

17 uur geleden