Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ollongren: kijken wat Nederland extra kan doen voor Oekraïne

Ollongren: kijken wat Nederland extra kan doen voor Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Kajsa Ollongren verwacht dat de Oekraïense regering woensdag om extra luchtverdediging zal vragen naar aanleiding van de inslag van een of meer raketten op Pools grondgebied. "Alle landen doen wat zij het beste kunnen en we zullen kijken wat Nederland het beste kan doen."

In Polen kwamen twee mensen om het leven bij een explosie. De minister benadrukt dat de toedracht nog onduidelijk is. "Die moeten we wel kennen."

Aanvankelijk werd gezegd dat het ging om een Russische raket, maar het is ook nog niet uitgesloten dat het ging om een Oekraïense luchtafweerraket. "Dat zou kunnen, dat is een van de scenario's die moeten worden onderzocht."

"Wat mij betreft laat het in ieder geval zien dat de oorlog en zeker de grootschalige Russische luchtaanvallen op Oekraïne moeten stoppen. Daar heeft dit vanzelfsprekend mee te maken", aldus Ollongren.

Niet in paniek

De minister zegt dat het nu belangrijk is om "niet in paniek" te raken en "niet bezorgd" te zijn dat de NAVO bij de oorlog betrokken zal raken nu een van de bondgenoten is getroffen. "De oorlog is echt in Oekraïne." Volgens haar was van tevoren te verwachten dat een incident in het grensgebied Polen per ongeluk "zou kunnen gebeuren". "Er gaat iets fout, iemand maakt een verkeerde inschatting, en dat kan grote gevolgen hebben."

Woensdagmiddag overlegt een groep landen in de zogenoemde Ukraine Defense Contact Group. Volgens Ollongren is versterking van de verdediging van het Oekraïense luchtruim een thema waar ze het "zeker over hebben".

Meer uit Binnenland

Nederlandse F-35's naar Estland voor bewaking NAVO-luchtruim

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35's naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

37 minuten geleden
Nederland en bondgenoten willen asielprocedure in niet-EU-landen

BRUSSEL (ANP) - Nederland en een aantal andere EU-lidstaten dringen aan op het omleiden van onderschepte asielzoekers naar niet-EU-landen. Daar zouden zij dan moeten afwachten of ze asiel krijgen in de Europese Unie, staat in een brief aan de Europese Commissie waaraan de lidstaten werken. Ook uitgeprocedeerde asielzoekers zouden er tot hun terugreis kunnen worden ondergebracht.

41 minuten geleden
Negentig graven vernield op begraafplaats in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Op begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht zijn afgelopen weekend negentig graven vernield. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving door RTV Utrecht. De gemeente doet aangifte.

1 uur geleden
Pro-Palestijnse demonstranten zetten tenten op bij campus UvA

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt, zegt een van de organisatoren tegen een ANP-verslaggever ter plaatse.

2 uur geleden
Journalisten publieke omroep Italië staken tegen inmenging

ROME (ANP/DPA/AFP) - Journalisten van de Italiaanse publieke omroep RAI staken uit protest tegen inmenging door de uiterste rechtse regering van Giorgia Meloni. Ook zijn ze boos over bezuinigingen. Ze hebben voor 24 uur het werk neergelegd.

2 uur geleden
Eis bijna 30 jaar cel tegen vermeende opdrachtgever vergismoord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van 29 jaar en negen maanden geëist tegen de vermeende opdrachtgever van de moord waarbij de Amsterdamse dj Djordy Latumahina per ongeluk werd doodgeschoten. Noureddine H. (43) is de laatste verdachte die terechtstaat voor de dodelijke schietpartij aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West, op 8 oktober 2016.

3 uur geleden
Raad van State: twijfels bij langere beslistijd toeslagenherstel

DEN HAAG (ANP) - Het fors oprekken van beslistermijnen bij het rechtzetten van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag is "juridisch kwetsbaar", waarschuwt de Raad van State. Mogelijk komt daardoor het grondwettelijk recht op een eerlijk proces binnen een redelijke termijn in het gedrang.

3 uur geleden