Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ollongren: heel kleine kans dat verkiezingen worden uitgesteld

Ollongren: heel kleine kans dat verkiezingen worden uitgesteld

DEN HAAG (ANP) - De kans dat de verkiezingen worden uitgesteld is heel klein, zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. "Ik kan niets garanderen, maar we zetten alles op alles dat het wel door kan gaan", aldus de bewindsvrouw. Een aantal gemeenten heeft grote zorgen over de strenge maatregelen die in maart mogelijk nog gelden wegens de Britse coronavariant, maar volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is er geen weg meer terug.

Hoewel in Nederland nu strenge coronaregels gelden, met een lockdown en een avondklok die tot en met 9 februari duren, kunnen mensen gewoon hun stem uitbrengen. Je kan immers ook gewoon naar de supermarkt, zegt Ollongren. "Ik snap dat het gek voelt, maar dit is wel een vitaal proces. Namelijk voor onze democratie."

Bovendien zijn er voldoende maatregelen in het werk gezet om de verkiezingen wel veilig te laten verlopen. Er worden kuchschermen opgehangen, er is genoeg ruimte in stemlokalen voor de 1,5 meter afstand en de locaties worden grondig schoongemaakt. Zo kunnen zeventigplussers stemmen per brief en mogen andere kwetsbare mensen al twee dagen eerder naar de stembus, op 15 en 16 maart.

Vinger aan de pols

"Zo kunnen we de drukte spreiden en hoeven mensen niet in de rij te staan of in een druk stembureau." Wie echt niet fysiek naar het stembureau durft, kan een ander vragen voor hem of haar een stem uit te brengen. Iedere kiezer mag dit jaar niet voor twee, maar voor drie andere kiezers een volmachtstem uitbrengen.

Dat er toch stemmen opgaan om de verkiezingen uit te stellen, begrijpt Ollongren. Maar met twee wetswijzigingen en een reeks aan maatregelen wordt genoeg gedaan, denkt de bewindsvrouw. "Tegen iedereen die dat suggereert, zeg ik: laten we doorgaan met de voorbereidingen die we nu treffen." Wel houdt ze "een vinger aan de pols" als het gaat om de opmars van de Britse coronavariant. "We moeten blijven uitkijken wat wel en wat niet kan. Maar wij gaan ervan uit dat de verkiezingen gewoon kunnen worden gehouden op 17 maart."

De minister heeft bekeken of ook mensen onder de zeventig jaar per brief kunnen stemmen, maar dat lukt logistiek niet meer op tijd. "Meer dan dit kan niet. Maar het is voldoende om te zorgen dat iedereen veilig zijn of haar stem kan uitbrengen."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Jetten: Rutte en andere lijsttrekkers zijn 'lockdownverslaafd'

DEN HAAG (ANP) - D66-fractievoorzitter Rob Jetten, nummer twee op de lijst voor de verkiezingen, vindt dat premier Mark Rutte vastzit aan een "lockdownverslaving". Datzelfde geldt voor de andere partijleiders die zich fel keren tegen het plan van D66 om een 'vaccinatiebewijs' in te voeren, waarmee geprikte mensen meer vrijheden moeten krijgen.

5 uur geleden
Rutte pleit voor snelle formatie met oog op coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - Na de verkiezingen voor de Tweede Kamer moet er met het oog op de coronacrisis snel een nieuw kabinet worden geformeerd, aldus VVD-lijsttrekker Mark Rutte in het Radio 1 Journaal.

18 uur geleden
Techondernemer schenkt D66 miljoen euro, PvdD krijgt 3,5 ton

DEN HAAG (ANP) - D66 en Partij voor de Dieren hebben voor hun verkiezingscampagne een gulle gift gekregen van techondernemer en miljardair Steven Schuurman. Aan de PvdD heeft hij deze week 350.000 euro overgemaakt en D66 kan maar liefst 1 miljoen euro bijschrijven op zijn bankrekening. De 45-jarige Schuurman, rijk geworden met onder meer de beursgang van softwarebedrijf Elastic, zegt in dagblad Trouw dat hij met het geld de klimaatplannen van de partijen wil steunen.

1 dag geleden
Linkse partijen: geen kerncentrale in Groningen

DEN HAAG (ANP) - Als er in de toekomst een nieuwe kerncentrale in Nederland komt, moet die niet in Groningen worden gebouwd. Dat vinden GroenLinks, SP en PvdA. De drie partijen dienen donderdag een voorstel in de Tweede Kamer in om deze optie van tafel te halen.

1 dag geleden
Rutte: VVD te veel gezien als partij van de multinational

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen regeerperiode is de VVD te veel te boek komen te staan als de partij van de grote bedrijven en multinationals, zegt lijsttrekker en premier Mark Rutte. "Dat is een fout van mij", zegt hij in een gesprek met de Universiteit Twente en de regionale krant Tubantia. Vooral het plan van Rutte om de dividendbelasting af te schaffen heeft bijgedragen aan dit beeld, geeft hij toe. "Het is spectaculair in mijn gezicht ontploft, zoals bekend. Dat is een van de grootste mislukkingen van de afgelopen periode."

1 dag geleden
Grote verschillen tussen gemeenten in ontvangen briefstemmen

DEN HAAG (ANP) - De eerste uitgebrachte briefstemmen stromen binnen bij de gemeenten. In sommige plaatsen is al veel animo om per brief te stemmen, in andere steden moet het nog op gang komen. In Utrecht zijn de afgelopen dagen al 2300 briefstemmen binnen. Dit is bijna 10 procent van het aantal stemgerechtigden van zeventig jaar of ouder.

1 dag geleden
Kandidaat-Kamerlid van Forum verspreidt complottheorie├źn

DEN HAAG (ANP) - Een kandidaat-Tweede Kamerlid van Forum voor Democratie verspreidt op zijn website en Twitter-account complottheorie├źn. Ab Kuijer staat op plek 31 op de lijst van de partij van Thierry Baudet en beweert onder meer dat George Soros, Bill Gates en de baas van het World Economic Forum achter de uitbraak van het coronavirus zitten.

1 dag geleden