Ollongren: einde gaswinning zou 1,9 miljard schelen in versterking
DEN HAAG (ANP) - Toen het vorige kabinet in maart 2018 besloot de gaswinning in Groningen op termijn helemaal te stoppen, was de voorzichtige verwachting dat daardoor zo'n 4000 huizen minder aardbevingsbestendig gemaakt hoefden te worden. Daar werd een bedrag van 1,9 miljard euro aan gekoppeld, zegt toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren
"Maar dat was allemaal heel erg tentatief", benadrukt Ollongren tijdens haar verhoor door de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de gaswinning. Er was volgens haar op dat moment niet meer dan "een begin van een beeld dat minder gaswinning minder versterking zou betekenen".
Ondanks die onzekerheid besloot het kabinet in maart 2018 dat de gaskraan geleidelijk verder zou worden dichtgedraaid en op termijn helemaal zou worden afgesloten. Volgens Ollongren was daar haast bij omdat er nu eenmaal op dat moment een besluit moest worden genomen over de gaswinning.
Te rooskleurig
De hoop was dat daarmee de versterkingsopgave "kleiner en beheersbaarder" zou worden. Zeker achteraf bezien was het "veel te rooskleurig" om te denken dat het heel veel zou schelen, zegt Ollongren nu. Maar ook toen de discussie in het kabinet speelde, waarschuwde zij daar naar eigen zeggen haar collega Eric Wiebes (Economische Zaken) al voor.
Wiebes besloot desondanks voor een deel van de versterkingsoperatie op de pauzeknop te drukken, totdat een advies van de Mijnraad meer duidelijkheid zou verschaffen over de bevingsrisico's. Dat leidde tot veel commotie. Volgens Ollongren heeft wel altijd "buiten kijf" gestaan dat de versterking van echt onveilige woningen door moest gaan.
Voormalig topambtenaar
De huidige minister van Defensie werd gehoord door de enquêtecommissie omdat de regie over de versterkingsoperatie gedurende de vorige kabinetsperiode werd overgeheveld van Economische Zaken naar Binnenlandse Zaken. Ook kreeg zij vragen over haar betrokkenheid bij het gasdossier als voormalig topambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken, het departement van premier Mark Rutte.
Ollongren was de eerste bewindspersoon uit het zittende kabinet die moest verschijnen voor de enquêtecommissie. Ook Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) komen nog aan bod.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie stemt voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar krijgt uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
59 seconden geledenBRUSSEL (ANP) - Over vier tot vijf jaar zou Rusland de NAVO kunnen verslaan, waarschuwt NAVO-topman Mark Rutte. De Russische president Vladimir Poetin heeft de Russische economie volgens hem zo in dienst gesteld van oorlogvoering, dat de overhand van de westerse militaire alliantie in een paar jaar kan verdwijnen. "En dan kan hij op een gegeven moment gaan denken: nou, misschien moet ik eens een poging gaan doen."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het akkoord over onderwijs tussen de coalitie en CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 is slecht uitgewerkt volgens andere oppositiepartijen. Zij vinden het kwalijk dat onderwijsminister Eppo Bruins nog tijd nodig heeft om de deal te vertalen naar meer gedetailleerde plannen, terwijl deze volgend jaar al gevolgen kunnen hebben. Om het akkoord te betalen wordt bijvoorbeeld bezuinigd op de zorg. GroenLinks-PvdA wil weten waar zorgmedewerkers aan toe zijn.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het politieonderzoek op de plek van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag is afgerond, meldde een woordvoerder van de politie donderdagmiddag. De locatie wordt nu overgedragen aan de gemeente.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Den Haag zijn vanaf vrijdag logeerwoningen beschikbaar voor mensen die door de explosies en brand aan de Tarwekamp gedupeerd zijn. Volgens de gemeente hebben veertien huishoudens gezegd dat ze een woning nodig hebben. Het gaat om logeerwoningen in de wijk Mariahoeve, waar ook de Tarwekamp is.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
4 uur geleden