Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ollongren: einde gaswinning zou 1,9 miljard schelen in versterking

Ollongren: einde gaswinning zou 1,9 miljard schelen in versterking

DEN HAAG (ANP) - Toen het vorige kabinet in maart 2018 besloot de gaswinning in Groningen op termijn helemaal te stoppen, was de voorzichtige verwachting dat daardoor zo'n 4000 huizen minder aardbevingsbestendig gemaakt hoefden te worden. Daar werd een bedrag van 1,9 miljard euro aan gekoppeld, zegt toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren

"Maar dat was allemaal heel erg tentatief", benadrukt Ollongren tijdens haar verhoor door de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de gaswinning. Er was volgens haar op dat moment niet meer dan "een begin van een beeld dat minder gaswinning minder versterking zou betekenen".

Ondanks die onzekerheid besloot het kabinet in maart 2018 dat de gaskraan geleidelijk verder zou worden dichtgedraaid en op termijn helemaal zou worden afgesloten. Volgens Ollongren was daar haast bij omdat er nu eenmaal op dat moment een besluit moest worden genomen over de gaswinning.

Te rooskleurig

De hoop was dat daarmee de versterkingsopgave "kleiner en beheersbaarder" zou worden. Zeker achteraf bezien was het "veel te rooskleurig" om te denken dat het heel veel zou schelen, zegt Ollongren nu. Maar ook toen de discussie in het kabinet speelde, waarschuwde zij daar naar eigen zeggen haar collega Eric Wiebes (Economische Zaken) al voor.

Wiebes besloot desondanks voor een deel van de versterkingsoperatie op de pauzeknop te drukken, totdat een advies van de Mijnraad meer duidelijkheid zou verschaffen over de bevingsrisico's. Dat leidde tot veel commotie. Volgens Ollongren heeft wel altijd "buiten kijf" gestaan dat de versterking van echt onveilige woningen door moest gaan.

Voormalig topambtenaar

De huidige minister van Defensie werd gehoord door de enquêtecommissie omdat de regie over de versterkingsoperatie gedurende de vorige kabinetsperiode werd overgeheveld van Economische Zaken naar Binnenlandse Zaken. Ook kreeg zij vragen over haar betrokkenheid bij het gasdossier als voormalig topambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken, het departement van premier Mark Rutte.

Ollongren was de eerste bewindspersoon uit het zittende kabinet die moest verschijnen voor de enquêtecommissie. Ook Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) komen nog aan bod.

Meer uit Binnenland

Raad van toezicht WNL baalt van eerdere reactie op AD-artikel

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van omroep WNL baalt van eerdere reacties op het AD-artikel over het vermeende wangedrag van directeur Bert Huisjes. Zo zei de raad van toezicht eerder onder meer dat zij "zich gelukkig prijst" met Huisjes, iets wat tot kritiek leidde van onder meer de NPO.

1 uur geleden
Chemours betaalt schoonmaak van met PFAS vervuilde moestuinen

DORDRECHT (ANP) - Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht betaalt het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS. Het is de eerste concrete stap die Chemours zet, nadat de rechter in september had geoordeeld dat het bedrijf aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 is aangericht door PFAS-uitstoot. Het ging om een tussenvonnis in de zaak die is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

2 uur geleden
Raad van toezicht in gesprek met redacteuren omroep WNL

HILVERSUM (ANP) - Raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans van omroep WNL is donderdagmiddag in gesprek gegaan met redacteuren van de omroep. Dat bevestigt raad van toezicht-lid Fons van Westerloo aan het ANP na berichtgeving daarover van het AD. Omroepdirecteur Bert Huisjes was niet bij het gesprek aanwezig. Over de uitkomst van het gesprek is vooralsnog niets bekend.

2 uur geleden
Nieuwe korpschef: gevaar dat politie 'manusje-van-alles' wordt

DEN HAAG (ANP) - Janny Knol, de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, wil dat de organisatie zich weer meer richt op "het opsporen van delicten die burgers en de rechtsstaat het meeste raken". Dat zei ze donderdag in de speech na haar installatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Knol volgt Henk van Essen op, die sinds 2020 de hoogste baas van de politie was.

2 uur geleden
UWV wil snel aan de slag met eindrapport arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG (ANP) - Het UWV hoopt snel aan de slag te kunnen met de aanbevelingen uit het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdag is gepresenteerd. Volgens de uitvoeringsinstantie van uitkeringen is het van groot belang dat het huidige stelsel vereenvoudigd wordt. "Door de complexiteit van het huidige stelsel is de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid in het geding gekomen", zegt Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV.

3 uur geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

4 uur geleden
Advies: arbeidsongeschiktheidsstelsel kan en moet veel simpeler

DEN HAAG (ANP) - Inkomensregelingen voor mensen die door een aandoening of beperking niet (meer) kunnen werken, moeten hoe dan ook veel simpeler worden. Er zijn verschillende varianten nodig, maar juist voor een groep voor wie het stelsel "onevenredig slecht uitpakt", de vroeggehandicapten, kan de commissie nog geen structurele oplossing aanbevelen. In totaal ontvingen vorig jaar ruim 790.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

4 uur geleden