
Ollongren bij Ereveld Loenen: slachtoffers brachten hoogste offer
LOENEN (ANP) - "Wij dragen een grote verantwoordelijkheid voor onze vrijheid en onze democratische rechtsstaat." Die boodschap sprak de minister van Defensie Kajsa Ollongren uit bij de dodenherdenking op het Nationaal Ereveld in het Gelderse Loenen. "Als deze op het spel staan, dan is het moedigste gevecht nodig. Een gevecht dat soms vraagt om het hoogste offer. De oorlogsslachtoffers die wij vandaag herdenken, hebben dit hoogste offer gebracht."
Ollongren zei tegen de aanwezigen dat het belangrijk is om de verhalen van de slachtoffers te blijven vertellen. Ook refereerde ze aan de "grootschalige oorlog" die opnieuw gaande is op het Europees continent, namelijk die in Oekraïne.
"We zien de beelden van wreedheden. Beelden van loopgraven. Was dit niet de Eerste Wereldoorlog? Maar de drones die erboven vliegen, geven het snoeiharde antwoord: de oorlog is hier en nu", zei ze. "De oorlogsbeelden trekken wonden open waarvan we dachten dat ze goed geheeld waren. Bij mensen die een oorlog hebben meegemaakt. Bij onze veteranen van missies in oorlogsgebieden."
Verzetsgroep
De minister lichtte ook twee verhalen uit van overledenen die op het ereveld in Loenen zijn begraven. Een van hen is Jonetta ter Borg, die samen met haar man Gerrit bij een groep zat die hulp aanbood aan onderduikers. Op 31 maart 1945 stormden plotseling twaalf zwaarbewapende mannen van de Sicherheitsdienst binnen. Een voor een schoten zij de leden van de verzetsgroep dood, onder wie Jonetta.
"Ze weet niet dat de Canadezen de volgende dag Enschede bevrijden. Voor Jonetta kwam de bevrijding een dag te laat. De bevrijding komt altijd te laat, want de wond van de oorlog is al toegebracht."
Herdenking
Tijdens de herdenking in Loenen zong Karin Bloemen een nummer onder begeleiding van het Britten Jeugd Strijkorkest en bracht zanger Jack Poels van Rowwen Hèze een zelfgemaakt lied voor zijn opa, verzetsstrijder Jacob Poels, ten gehore. Poels ligt met bijna vierduizend andere Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven op het ereveld. De herdenking eindigde met een minuut stilte en kransleggingen.
Donderdagmiddag was er ook een bijeenkomst bij Nationaal Monument Kamp Vught. Onder anderen journalist en programmamaker Natascha van Weezel hield een toespraak. Zij vertelde tijdens de herdenking het verhaal van haar vier Joodse grootouders, die de oorlog overleefden. Ook was er een defilé en werden er bloemen gelegd.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geleden