Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oliereus Shell scherpt eigen klimaatdoelstellingen aan

Oliereus Shell scherpt eigen klimaatdoelstellingen aan

DEN HAAG (ANP) - Shell scherpt zijn eigen klimaatdoelstellingen aan. Het Nederlands-Britse olie- en gasconcern wil uiterlijk in 2050, maar eerder als dat kan, de uitstoot van zijn eigen productieketen per saldo op nul krijgen. Ook nu de coronacrisis voor acute problemen zorgt, wil het bedrijf "de focus houden op de langere termijn", zegt topman Ben van Beurden.

De netto-uitstoot van de producten die Shell aan zijn klanten verkoopt moet in 2035 met 30 procent zijn afgenomen, en in 2050 met 65 procent. Eerder hanteerde het bedrijf voor die jaren doelen van respectievelijk 20 en 50 procent. Verder wil Shell vooral bedrijven en sectoren gaan bedienen die tegen 2050 eveneens klimaatneutraal zijn.

Shell heeft zich verbonden aan de doelstellingen van het Parijse akkoord tegen klimaatverandering dat in 2015 werd gesloten. Landen beloofden toen maatregelen te nemen om de opwarming van de aarde als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen te beperken tot 1,5 graad.

Voorbeeldfunctie

"De verwachtingen van de samenleving veranderen snel in het debat rond klimaatverandering", aldus Van Beurden. Daarom zal ook Shell volgens hem een versnelling hoger moeten schakelen om zijn uitstoot terug te dringen. "De samenleving en onze klanten verwachten niets minder van ons."

Het ambtenarenpensioenfonds ABP, dat Shell samen met andere institutionele beleggers al langer aanspoort tot verduurzaming, is blij met de aankondiging. "We waarderen het dat Shell zijn ambities regelmatig evalueert en nu aanscherpt", zegt bestuursvoorzitter Corien Wortmann.

Zij wijst erop dat Shell een voorbeeldfunctie heeft in de branche. "Wij hopen dat deze aankondiging ook nu weer een domino-effect zal hebben. Als verantwoorde belegger en kritische aandeelhouder van Shell en andere olie- en gasmaatschappijen zullen wij dit nauwlettend blijven volgen."

Meer uit Financieel

Grootste koerssprong in meer dan 40 jaar voor maker Post-It

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse industrieconcern 3M, bekend van Post-it-notitiebriefjes en Scotch-tape, beleefde vrijdag zijn grootste koerssprong op Wall Street in meer dan veertig jaar. Beleggers zetten het aandeel 23 procent hoger na een sterk kwartaalbericht en een belofte van de dit jaar aangetreden topman om de fabrikant nieuw leven in te blazen. Zeker sinds 1980 heeft 3M niet meer zo'n grote dagwinst laten zien.

4 uur geleden
Gebruikers van X kunnen berichten afschermen van chatbot Grok

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk heeft gebruikers een manier gegeven om te voorkomen dat hun berichten en activiteit op X helpen bij het trainen van zijn chatbot Grok. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf, voorheen bekend als Twitter, vrijdag aangekondigd.

5 uur geleden
Gamingwebsite: staking stemacteurs brengt GTA VI niet in gevaar

NEW YORK (ANP) - De staking onder stemacteurs van videogames heeft geen gevolgen voor de nieuwe versie van Grand Theft Auto (GTA), die voor volgend jaar gepland staat. Volgens gamingwebsite Kotaku geldt de staking alleen voor games die sinds een jaar in ontwikkeling zijn.

8 uur geleden
Hongarije vreest na zomer brandstoftekort zonder Russische olie

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije krijgt vanaf september te maken met brandstoftekorten als de Russische olieaanvoer niet wordt hersteld. Dat heeft een hoge Hongaarse regeringsfunctionaris vrijdag gezegd.

8 uur geleden
Basic-Fit en Heijmans na cijfers grote winnaars op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Fitnessketen Basic-Fit en bouwconcern Heijmans waren vrijdag de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden opgewekt op de cijfers die de ondernemingen naar buiten brachten en zetten hun aandelen fors hoger. Verlichtingsbedrijf Signify en flitshandelaar Flow Traders kwamen ook met resultaten. Zij stelden juist flink teleur en hun beurskoersen gingen fors omlaag.

9 uur geleden
Inspectie ziet bijna 200 overtredingen flitsbezorgers in 1,5 maand

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in anderhalve maand tijd meer dan 180 overtredingen geconstateerd bij flitsbezorgers Getir en Flink en een platform waarvan zij gebruikmaakten. Volgens een woordvoerder gaat het om een "opvallend hoog" aantal. In bijna alle gevallen was sprake van illegale arbeid.

9 uur geleden
Storingen in 97 procent computers verholpen, meldt CrowdStrike

AUSTIN (ANP) - Een week nadat een automatische update van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike een wereldwijde computerstoring veroorzaakte, is 97 procent van de systemen weer hersteld. Dat meldt CrowdStrike-topman George Kurtz op LinkedIn.

9 uur geleden