Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oliereus BP schroeft dividend iets op ondanks winstval

Oliereus BP schroeft dividend iets op ondanks winstval

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De winst van het Britse olie- en gasconcern BP is vorig jaar meer dan gehalveerd, maar dat weerhoudt de onderneming er niet van om het dividend voor de aandeelhouders op te schroeven. Volgens vertrekkend topman Bob Dudley gaat het wel degelijk goed met het bedrijf.

BP had net als andere oliereuzen vooral last van de lagere olieprijzen. Daarnaast zorgde de orkaan Barry voor een lagere productie in de Golf van Mexico. Onder de streep bleef uiteindelijk een jaarwinst over van 4 miljard dollar, van 9,4 miljard dollar in 2018. Ook de onderliggende winst ging fors omlaag.

In het slotkwartaal lag het resultaat eveneens honderden miljoenen dollars lager dan een jaar terug, maar de winst kwam wel hoger uit dan analisten in doorsnee hadden voorzien. Volgens Dudley ging het operationeel goed met BP. Zo dikte de kasstroom aan en werd er vooruitgang geboekt met de strategie. Vandaar dat het kwartaaldividend met 2,4 procent omhoog kan naar 10,5 dollarcent per aandeel.

BP behoort tot de grootste oliebedrijven ter wereld. Branchegenoten Chevron, ExxonMobil en Shell stelden beleggers vorige week nog teleur met hun resultaten.

Meer uit Financieel

Vakbonden kondigen stakingen aan in metaalsector

UTRECHT (ANP) - De vakbonden kondigen stakingen aan bij kleinere metaal- en techniekbedrijven na het stuklopen van cao-onderhandelingen. Daarmee zijn er opnieuw stakingen op komst in de metaalsector, waarin vaker flink wordt gestaakt.

2 uur geleden
ASML hard omlaag op Damrak na teleurstellend kwartaalbericht

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam. Beleggers zetten het aandeel, een zwaargewicht in hoofdgraadmeter AEX, bijna 7 procent lager na een teleurstellend kwartaalbericht. Ook de resultaten van navigatiespecialist TomTom en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway werden slecht ontvangen.

3 uur geleden
Alaska Airlines houdt alle vliegtuigen aan grond na melding FAA

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Alaska Airlines houdt al zijn vliegtuigen in de Verenigde Staten tijdelijk aan de grond na een oproep van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is.

3 uur geleden
Meatable vindt conservatieve weerstand tegen labvlees erbij horen

LEIDEN (ANP) - Weerstand van conservatieve politici tegen vlees uit een laboratorium hoort volgens Meatable-topman Krijn De Nood bij grote technologische doorbraken. De regering van de rechts-conservatieve premier Giorgia Meloni voerde in Italië een wet in die de verkoop van 'gecultiveerd' vlees moet voorkomen. Ook in de Verenigde Staten lopen Republikeinse politici te hoop tegen vlees dat niet van geslachte dieren afkomstig is. "Dat soort dynamiek zie je bij iedere grote technologiedoorbraak", zegt De Nood.

4 uur geleden
Bloemen- en plantenexport groeit weer na zeven kwartalen krimp

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse bloemen- en plantenexport is in het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen. "Na zeven aaneengesloten kwartalen van krimp kunnen we nu eindelijk spreken van groei", zegt Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

4 uur geleden
400 van de 450 overgebleven medewerkers Nedcar ook weg

BORN (ANP) - Zo'n 400 van de overgebleven 450 medewerkers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar hebben ontslag aangezegd gekregen. Er is voor hen geen werk meer. De vakbonden waren woensdag in de voormalige autofabriek om met de mensen te praten en hun vragen te beantwoorden. Dat zei bestuurder Ed Leunissen van CNV na berichtgeving in Dagblad de Limburger over de ontslagen.

5 uur geleden
Worst uit het lab valt in de smaak bij eerste proeverij in Europa

LEIDEN (ANP) - De eerste worstjes met gecultiveerd varkensvlees die mensen in de Europese Unie mochten proeven, zijn in de smaak gevallen. Het vlees had "absoluut de textuur van een kwalitatief worstje", zei chef-kok Ron Blaauw, die in een driekoppig panel zat van personen die het worstje van Meatable mochten proeven. Prins Constantijn van Oranje zei dat het stuk vlees uit het laboratorium duidelijk "geen substituut was". "Hier zit waarschijnlijk meer vlees in dan in een gemiddelde worst in Engeland", merkte de speciaal gezant van start-uporganisatie Techleap op.

5 uur geleden