Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olieprijzen trekken aandacht in rustige beursweek

Olieprijzen trekken aandacht in rustige beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers gaan een relatief rustige week tegemoet, waarin nog amper kwartaalberichten van bedrijven op de agenda staan. Op de grondstoffenmarkten wordt daarentegen rekening gehouden met veel prijsschommelingen als nieuwe westerse beperkingen op de handel in Russische olie uitwerken.

Van de aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijven is alleen van Prosus nog wat nieuws te verwachten. De investeerder in tech- en internetbedrijven praat beleggers dinsdag bij over de strategie in de komende jaren. Uit de Verenigde Staten komen nog de resultaten van Oracle, een groot bedrijf in zakelijke software.

Veel aandacht gaat waarschijnlijk uit naar de olieprijzen. Maandag gaat een verbod van de Europese Unie in op de import van Russische ruwe aardolie die via zee wordt aangevoerd, bedoeld om het Kremlin te straffen voor de inval in Oekraïne. Ook hebben de EU en landen van de G7 een prijsplafond van 60 dollar per vat afgesproken voor olie uit Rusland, zodat de export daarvan de Russische oorlogskas niet te veel spekt.

Poetin

Een vraag die boven de markt hangt is hoe de Russische president Vladimir Poetin zal reageren. Als hij de eigen financiële pijn voor lief neemt, zou hij ervoor kunnen kiezen helemaal geen olie meer te verkopen aan klanten die zich aan het westerse prijsplafond houden. Zo'n stap kan de prijzen de hoogte injagen, doordat Rusland nog altijd veel olie levert aan bijvoorbeeld India en China.

Ontwikkelingen in dat laatste land zullen de handel op met name de Aziatische beurzen kleuren. Een aantal grote Chinese steden, waaronder Beijing, Shanghai en Shenzhen, kondigden versoepelingen van het strenge coronabeleid aan. De strategie van de Chinese regering om het openbaar leven grotendeels op slot te gooien in steden en gebieden met stijgende besmettingsaantallen heeft ook een zware economische tol geëist. Eerdere signalen van minder rigide maatregelen zorgden al voor een jubelstemming op de beurzen van Hongkong en Shanghai

Macro-economische cijfers

Beleggers kunnen zich ook weer laven aan een trits macro-economische cijfers. Zo maakt marktonderzoeker S&P Global maandag bekend hoezeer de dienstensector van veel Europese landen is gekrompen of gegroeid. China maakt zijn import- en exportcijfers bekend en Japan komt met een nieuwe raming van de economische groei.

De voorbije week was er vooral sprake van optimisme op de handelsvloeren, geholpen door meevallende inflatiecijfers en de hoop op minder stevige renteverhogingen in de VS. Zo won de AEX in Amsterdam in een week tijd 2 procent terrein en steeg de S&P 500 in New York de afgelopen vijf handelsdagen zo'n 1,7 procent.

Meer uit Financieel

Nederlanders blijven ook na corona flink doorsparen

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse huishoudens blijven ook na de coronacrisis flink doorsparen. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is het totaalbedrag dat Nederlanders bij hun bank hebben staan vorig jaar opnieuw met tientallen miljarden euro's toegenomen. Mogelijk speelt mee dat huishoudens uit voorzorg meer geld achter de hand wilden hebben vanwege onzekerheid over de economie en hun eigen financiële situatie, aldus de centrale bank.

7 minuten geleden
Reizigersvereniging wil einde aan stakingen in het streekvervoer

AMERSFOORT (ANP) - Rover wil dat er een einde komt aan de stakingen in het streekvervoer. De reizigersvereniging zegt maandag "ongelukkig" te zijn daarover en zegt dat het "in ieders belang is om niet nog meer reizigers kwijt te raken".

41 minuten geleden
Boeren oogstten veel meer Nederlandse tarwe in moeilijk jaar

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse boeren hebben afgelopen jaar veel meer tarwe verbouwd. De oogst viel, door een betere opbrengst en een grotere oppervlakte, bijna een kwart hoger uit dan een jaar eerder. Tarwe was internationaal gezien het afgelopen jaar juist moeilijker verkrijgbaar door de oorlog in het belangrijke productieland Oekraïne.

54 minuten geleden
In Verenigde Staten dreigt prijzenoorlog elektrische auto's

DETROIT (ANP) - In de Verenigde Staten lijkt een prijzenoorlog op te doemen onder fabrikanten van elektrische auto's. Onlangs gooide het Amerikaanse Tesla zijn prijzen op de thuismarkt tot 20 procent omlaag om de vraag aan te wakkeren. Concurrent Ford volgt dat voorbeeld nu, met een gemiddelde prijsverlaging van 4500 dollar voor zijn elektrische Mustang Mach-E.

1 uur geleden
Analist: Philips wil met ingreep einde maken aan reeks problemen

AMSTERDAM (ANP) - Met de maandag aangekondigde ontslagronde en reorganisatie wil Philips-topman Roy Jakobs een einde maken aan de aanhoudende problemen bij Philips. Dat zegt analist Jos Versteeg van InsingerGillissen. "Het is al jaren een beetje los zand en er ontstaan steeds problemen op de werkvloer waar de top weinig vat op krijgt."

1 uur geleden
Wall Street begint lager aan drukke beursweek

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag omlaag, na de recente sterke opmars. Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek. Ongeveer een vijfde van de bedrijven uit de S&P 500-index opent deze week de boeken. Ook grote techbedrijven als Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms komen met cijfers. Daarnaast geven bekende bedrijven als McDonald's en General Motors een kijkje in de boeken.

1 uur geleden
Boskalis krijgt 120 miljoen euro voor uitbreiden eiland Malediven

PAPENDRECHT (ANP) - Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis gaat een eiland in de Malediven uitbreiden. Gulhifalhu, zoals het eiland heet, wordt bijna 2 vierkante kilometer groter. Boskalis krijgt 120 miljoen euro van de Aziatische eilandstaat voor de werkzaamheden, heeft het bedrijf bekendgemaakt.

3 uur geleden