Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olieprijzen trekken aandacht in rustige beursweek

Olieprijzen trekken aandacht in rustige beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers gaan een relatief rustige week tegemoet, waarin nog amper kwartaalberichten van bedrijven op de agenda staan. Op de grondstoffenmarkten wordt daarentegen rekening gehouden met veel prijsschommelingen als nieuwe westerse beperkingen op de handel in Russische olie uitwerken.

Van de aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijven is alleen van Prosus nog wat nieuws te verwachten. De investeerder in tech- en internetbedrijven praat beleggers dinsdag bij over de strategie in de komende jaren. Uit de Verenigde Staten komen nog de resultaten van Oracle, een groot bedrijf in zakelijke software.

Veel aandacht gaat waarschijnlijk uit naar de olieprijzen. Maandag gaat een verbod van de Europese Unie in op de import van Russische ruwe aardolie die via zee wordt aangevoerd, bedoeld om het Kremlin te straffen voor de inval in Oekraïne. Ook hebben de EU en landen van de G7 een prijsplafond van 60 dollar per vat afgesproken voor olie uit Rusland, zodat de export daarvan de Russische oorlogskas niet te veel spekt.

Poetin

Een vraag die boven de markt hangt is hoe de Russische president Vladimir Poetin zal reageren. Als hij de eigen financiële pijn voor lief neemt, zou hij ervoor kunnen kiezen helemaal geen olie meer te verkopen aan klanten die zich aan het westerse prijsplafond houden. Zo'n stap kan de prijzen de hoogte injagen, doordat Rusland nog altijd veel olie levert aan bijvoorbeeld India en China.

Ontwikkelingen in dat laatste land zullen de handel op met name de Aziatische beurzen kleuren. Een aantal grote Chinese steden, waaronder Beijing, Shanghai en Shenzhen, kondigden versoepelingen van het strenge coronabeleid aan. De strategie van de Chinese regering om het openbaar leven grotendeels op slot te gooien in steden en gebieden met stijgende besmettingsaantallen heeft ook een zware economische tol geëist. Eerdere signalen van minder rigide maatregelen zorgden al voor een jubelstemming op de beurzen van Hongkong en Shanghai

Macro-economische cijfers

Beleggers kunnen zich ook weer laven aan een trits macro-economische cijfers. Zo maakt marktonderzoeker S&P Global maandag bekend hoezeer de dienstensector van veel Europese landen is gekrompen of gegroeid. China maakt zijn import- en exportcijfers bekend en Japan komt met een nieuwe raming van de economische groei.

De voorbije week was er vooral sprake van optimisme op de handelsvloeren, geholpen door meevallende inflatiecijfers en de hoop op minder stevige renteverhogingen in de VS. Zo won de AEX in Amsterdam in een week tijd 2 procent terrein en steeg de S&P 500 in New York de afgelopen vijf handelsdagen zo'n 1,7 procent.

Meer uit Financieel

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

13 minuten geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

1 uur geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

2 uur geleden
Verkoopdaling Gillette-scheermesjes en Ariel-wasmiddel ten einde

CONNECTICUT (ANP) - Procter & Gamble (P&G) heeft de daling van de verkopen van zijn producten zoals Gillette en Ariel weten te stoppen. De was- en verzorgingsmiddelenfabrikant meldt bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers dat met name naar scheer- en wasmiddelproducten meer vraag was, ondanks hogere prijzen. Door een verkoopdaling van babyproducten zoals Pampers-luiers verkocht het Amerikaanse concern de afgelopen drie maanden net zo veel als aan het begin van vorig jaar.

2 uur geleden
Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur. Ook kunnen de pedalen losraken, waardoor de elektrische auto onbedoeld versnelt.

2 uur geleden
Greenpeace vindt dat Unilever zich moet schamen

AMSTERDAM (ANP) - Milieuorganisatie Greenpeace heeft geen goed woord over voor de aangepaste doelstellingen van Unilever om het gebruik van nieuw plastic terug te dringen. In plaats van een halvering volgend jaar, zegt het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern achter Axe, Dove en Knorr te mikken op een vermindering met 30 procent in 2026. "Unilever zou zich vandaag moeten schamen", reageert Greenpeace op het nieuws.

2 uur geleden
Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur. De pedalen kunnen ook losraken, waardoor de elektrische auto onbedoeld versnelt.

3 uur geleden