Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olieprijzen trekken aandacht in rustige beursweek

Olieprijzen trekken aandacht in rustige beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers gaan een relatief rustige week tegemoet, waarin nog amper kwartaalberichten van bedrijven op de agenda staan. Op de grondstoffenmarkten wordt daarentegen rekening gehouden met veel prijsschommelingen als nieuwe westerse beperkingen op de handel in Russische olie uitwerken.

Van de aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijven is alleen van Prosus nog wat nieuws te verwachten. De investeerder in tech- en internetbedrijven praat beleggers dinsdag bij over de strategie in de komende jaren. Uit de Verenigde Staten komen nog de resultaten van Oracle, een groot bedrijf in zakelijke software.

Veel aandacht gaat waarschijnlijk uit naar de olieprijzen. Maandag gaat een verbod van de Europese Unie in op de import van Russische ruwe aardolie die via zee wordt aangevoerd, bedoeld om het Kremlin te straffen voor de inval in Oekraïne. Ook hebben de EU en landen van de G7 een prijsplafond van 60 dollar per vat afgesproken voor olie uit Rusland, zodat de export daarvan de Russische oorlogskas niet te veel spekt.

Poetin

Een vraag die boven de markt hangt is hoe de Russische president Vladimir Poetin zal reageren. Als hij de eigen financiële pijn voor lief neemt, zou hij ervoor kunnen kiezen helemaal geen olie meer te verkopen aan klanten die zich aan het westerse prijsplafond houden. Zo'n stap kan de prijzen de hoogte injagen, doordat Rusland nog altijd veel olie levert aan bijvoorbeeld India en China.

Ontwikkelingen in dat laatste land zullen de handel op met name de Aziatische beurzen kleuren. Een aantal grote Chinese steden, waaronder Beijing, Shanghai en Shenzhen, kondigden versoepelingen van het strenge coronabeleid aan. De strategie van de Chinese regering om het openbaar leven grotendeels op slot te gooien in steden en gebieden met stijgende besmettingsaantallen heeft ook een zware economische tol geëist. Eerdere signalen van minder rigide maatregelen zorgden al voor een jubelstemming op de beurzen van Hongkong en Shanghai

Macro-economische cijfers

Beleggers kunnen zich ook weer laven aan een trits macro-economische cijfers. Zo maakt marktonderzoeker S&P Global maandag bekend hoezeer de dienstensector van veel Europese landen is gekrompen of gegroeid. China maakt zijn import- en exportcijfers bekend en Japan komt met een nieuwe raming van de economische groei.

De voorbije week was er vooral sprake van optimisme op de handelsvloeren, geholpen door meevallende inflatiecijfers en de hoop op minder stevige renteverhogingen in de VS. Zo won de AEX in Amsterdam in een week tijd 2 procent terrein en steeg de S&P 500 in New York de afgelopen vijf handelsdagen zo'n 1,7 procent.

Meer uit Financieel

Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

3 uur geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

4 uur geleden
Vakbond ziet zo'n 60 werknemers Aviko staken om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV bestempelt de stakingen bij Aviko in Lomm en Steenderen als een succes. Volgens vakbondsbestuurder Robert Wonnink deden in totaal zestig tot zeventig werknemers van de aardappelspecialist mee aan de acties. De actie in Lomm is zondagochtend beëindigd, die in Steenderen duurt tot zondag 23.00 uur, zegt een woordvoerder van Aviko.

11 uur geleden
Week na beursrecords gaat aandacht belegger uit naar inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek maakt duidelijk of de recordreeks op de internationale aandelenmarkten een vervolg krijgt. In New York bereikten de Dow-Jonesindex en S&P 500 afgelopen week hun hoogste niveau ooit, onder andere dankzij beter dan verwachte cijfers van chipbedrijf Nvidia. Nu gaat de aandacht uit naar de kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven, maar ook nieuwe inflatiecijfers kunnen het gemoed van beleggers beïnvloeden.

12 uur geleden
WTO richt miljoenenfonds op om vrouwelijke ondernemers te steunen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft een fonds opgericht voor hulp aan vrouwelijke ondernemers in armere landen bij het digitaliseren van hun bedrijf. Voor het initiatief is 50 miljoen dollar beschikbaar.

13 uur geleden
Britse premier pleit voor afpakken bevroren Russische tegoeden

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - Westerse landen moeten meer durf tonen in de economische strijd tegen Rusland en bijvoorbeeld bevroren tegoeden afpakken. Dat stelt de Britse premier Rishi Sunak in een opiniestuk in de Sunday Times.

14 uur geleden
Vakbond pleit voor dialoog over uitbreiding Duitse Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP) - Tesla en inwoners van het Duitse plaatsje Grünheide moeten met elkaar in gesprek over de uitbreiding van een fabriek van de elektrische-autoproducent. Dat zegt de machtige vakbond voor metaalwerkers IG Metall nadat inwoners van de gemeente bij Berlijn tegen de uitbouw van de fabriek hadden gestemd. De vakbond zelf is voorstander van uitbreiding en hoopt dat Tesla zorgen van omwonenden weg kan nemen.

17 uur geleden