Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olieprijs stijgt door onrust Kazachstan, uranium minder geraakt

Olieprijs stijgt door onrust Kazachstan, uranium minder geraakt

ALMATY (ANP/AFP) - De onrusten in Kazachstan zorgen voor een stijging van de olieprijzen, vooral omdat investeerders vrezen voor problemen in de bevoorrading. Kazachstan is een van de landen van het verbond OPEC+ waar landen van oliekartel OPEC, waaronder Saudi-Arabië en Irak, maar ook bondgenoten als Rusland en dus Kazachstan bij zijn aangesloten. De uraniummarkt lijkt beter bestand tegen de problemen, hoewel Kazachstan de op een na grootste producent van uranium ter wereld is.

In de loop van de afgelopen week stegen de olieprijzen met circa 5 procent en op vrijdag brak de prijs van Brentolie door de grens van 83 dollar per vat. Daarmee werd volgens kenners het hoogste prijsniveau bereikt sinds de prijsdaling eind november vanwege de vrees voor de rondwarende omikronvariant van het coronavirus.

De protesten in Kazachstan braken uit nadat de prijs voor brandstof begin dit jaar verdubbeld werd. President Kassym-Jomart Tokajev heeft dat teruggedraaid maar de demonstraties gingen door en richtten zich ook steeds meer tegen de gevestigde politieke orde. Duizenden mensen gingen in de grootste stad Almaty de straat op om te protesteren. De politie schoot daarop tientallen demonstranten dood. Meerdere gebouwen vlogen in brand. Ook werden winkels geplunderd. In het hele land werd het internet afgesloten en sloten banken uit voorzorg.

Kazachstan staat te boek als een van de grootste olieproducenten in Centraal-Azië. Het land was in 2020 goed voor het oppompen van gemiddeld 1,8 miljoen vaten olie per dag. Volgens verschillende marktkenners is de productie van olie in het land door de onrusten "aangetast", al ging de productie in de grootste velden van het land gewoon door.

Kazachstan is naast olie en uranium ook rijk aan mangaan, ijzer, chroom en steenkool. De uraniummijnen van het land bevinden zich in afgelegen gebied in het zuiden. De protesten hebben de winning ervan nauwelijks geraakt. Het gros van de Kazachse uranium wordt naar China verscheept. Mogelijk dat de onrusten wel voor wat logistieke problemen hebben gezorgd, omdat de belangrijkste handelsroutes lopen via de regio Almaty.

Meer uit Financieel

Kans op slagen megaovername gamebedrijf door Microsoft groeit

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse toezichthouder voor de markt neigt ernaar de overname van gamebedrijf Activision Blizzard door softwareconcern Microsoft goed te keuren. Die twee bedrijven kregen eerder geen toestemming vanuit Londen om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud. Nieuwe beloftes om genoeg concurrentie over te houden nemen die bezwaren weg, schrijft de Competition and Markets Authority (CMA) nu.

34 minuten geleden
Rentezorgen houden Damrak in de greep

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag iets verder weg te zakken na de recente verliesbeurten. Sinds het rentebesluit van de Federal Reserve staat de stemming op de beurzen onder druk. De Amerikaanse centrale bank hield de rente deze week weliswaar onveranderd, maar hintte wel op een verdere verhoging later dit jaar. Ook gaf de Fed aan dat het rentetarief in de grootste economie ter wereld langer hoog zal blijven om de inflatie onder controle te krijgen.

1 uur geleden
Duits staatsbedrijf krijgt kritiek voor handel in Russische lng

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Een door de Duitsland genationaliseerd energiebedrijf is in opspraak geraakt omdat het in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Rusland handelt. De transactie is niet verboden, maar binnen Europa is Duitsland tegenstander van de handel in lng uit Rusland omdat dit land Oekraïne is binnengevallen.

1 uur geleden
Einde aan staking lng-fabrieken Australië die gasprijzen opdreef

PERTH (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Stakende werknemers bij twee fabrieken voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië pakken hun werk weer op, kondigen vakbonden vrijdag aan. De werkonderbreking begon zo'n twee weken geleden om meer loon en betere arbeidsomstandigheden af te dwingen. De staking en een stakingsdreiging zorgden afgelopen weken voor hogere gasprijzen.

1 uur geleden
Huishoudens hadden in tweede kwartaal meer te besteden

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse huishoudens hadden in het tweede kwartaal van dit jaar meer te besteden dan in dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral hogere cao-lonen en meer gewerkte uren droegen daar aan bij volgens het statistiekbureau. Tegelijkertijd steeg de hypotheekschuld.

2 uur geleden
Economische krimp in tweede kwartaal valt iets lager uit

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar op kwartaalbasis met 0,2 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na een tweede berekening. Het cijfer werd daarmee opwaarts bijgesteld. Bij de eerste berekening in augustus kwam de krimp ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 nog uit op 0,3 procent. Nederland zit daarmee technisch in een recessie, waarvan sprake is bij twee opeenvolgende kwartalen van krimp.

2 uur geleden
CBS: huizenprijzen 'stabiliseren' na maanden van prijsdaling

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen zijn in augustus voor de derde maand op rij licht gestegen, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen lijken de huizenprijzen daarmee te "stabiliseren" na maanden van prijsdaling.

9 uur geleden