Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olieprijs stevig onderuit door zorgen over coronamutatie

Olieprijs stevig onderuit door zorgen over coronamutatie

LONDEN (ANP/RTR) - De olieprijzen gingen vrijdag fors omlaag door zorgen over een nieuwe mutatie van het coronavirus in zuidelijk Afrika. Handelaren vrezen de impact van grootschalige reisbeperkingen van en naar de regio op de vraag naar olie.

De Europese Commissie wil bijvoorbeeld dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika vanwege de daar ontdekte coronamutatie B.1.1.529. Het Verenigd Koninkrijk sloot de grenzen al voor vluchten uit verschillende Afrikaanse landen. Ook Israël legt reisbeperkingen op, net als Singapore. Australië en Japan overwegen eveneens reisbeperkingen in te stellen om de nieuwe coronavariant buiten de deur te houden. Duitsland kan vrijdag met stappen gaan komen, aldus het Duitse ministerie van Volksgezondheid.

Daar komen nieuwe lockdownmaatregelen in veel Europese landen om de snelle verspreiding van de Delta-variant en de druk op de zorg te verminderen nog eens bovenop. Die lockdownmaatregelen hebben grote invloed op de economie en daarmee ook op de vraag naar olie. De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde omstreeks 09.15 uur 5,2 procent lager op 74,32 dollar. Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, werd 4,4 procent goedkoper op 78,62 dollar per vat.

Zorgen

De nieuwe mutatie van het coronavirus die is ontdekt in Zuid-Afrika wijkt in veel opzichten af van de huidige heersende Delta-variant. "Het gaat om een mutatie die serieus zorgen baart", aldus de Zuid-Afrikaanse gezondheidsminister Joe Phaahla eerder. Deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn al bijeengeroepen om de beschikbare data over B.1.1.529 te bespreken.

Op de beurzen in Europa kelderden de aandelen van oliegerelateerde fondsen. Shell speelde in Amsterdam tussentijds 6 procent kwijt, BP in Londen 6,5 procent en TotalEnergies in Parijs 4,9 procent. Het Noorse staatsbedrijf voor olie en gas Equinor daalde 3,5 procent in Oslo.

Meer uit Financieel

CNV pleit voor meer zorgtijd en kortere werkweek

UTRECHT (ANP) - Werkenden moeten meer recht krijgen op tijd voor mantelzorg, kinderen of vrijwilligerswerk. Dat meldt vakbond CNV in zijn nieuwe visie die vrijdag wordt gepresenteerd op het openingscongres ter ere van de fusie van alle CNV-bonden. Het recht op meer zorgtijd past volgens de vakbond in het pleidooi om een 30-urige werkweek in te voeren.

47 minuten geleden
Nederlandse export stijgt voor het eerst in bijna jaar tijd

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in april met 2,3 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de eerste groei in bijna een jaar tijd. Vooral de uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines was hoger dan een jaar eerder.

1 uur geleden
Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

DEN BOSCH (ANP) - Recycling levert steeds minder op. Nederlandse recyclebedrijven raken hun hergebruikte plastic niet kwijt. Nieuwe regels uit Europa komen mogelijk te laat, waarschuwt de Vereniging Afvalbedrijven (VA) in het vrijdag gepubliceerde jaarbericht.

1 uur geleden
Circa 10.000 lege lachgascilinders ontploft bij afvalinstallaties

DEN BOSCH (ANP) - Vorig jaar zijn zo'n 10.000 lege lachgascilinders in afvalverwerkingsinstallaties ontploft. Volgens de afvalbranche is het een "wonder" dat hierdoor tot dusver geen doden zijn gevallen. De afvalbedrijven willen dat het statiegeld op lege cilinders zo snel mogelijk terugkeert.

1 uur geleden
Aandeelhouders Tesla akkoord met megabeloning voor topman Musk

AUSTIN (ANP) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla heeft ingestemd met de megabeloning ter waarde van 56 miljard dollar voor topman Elon Musk. Het gaat om de hoogste bonus ooit voor een bestuurder van een Amerikaans bedrijf.

7 uur geleden
ABN AMRO: consumptie en overheidsuitgaven stuwen groei economie

AMSTERDAM (ANP) - Uitgaven van de overheid en consumptie door huishoudens zijn de motoren achter de geleidelijke groei van de economie, zegt ABN AMRO. Hoewel de economie in het eerste kwartaal is gekrompen, verwacht de bank voor heel dit jaar wel groei.

7 uur geleden
Techbedrijven gewild op aandelenbeurzen in New York

NEW YORK (ANP) - Aandelen van technologiebedrijven zijn overwegend hoger geëindigd op de beurzen in New York. Beleggers verwerkten nieuwe gegeven over de producentenprijzen in de Verenigde Staten die voor optimisme over afzwakkende inflatie zorgden. Chipbedrijf Broadcom was een opvallende stijger, met een winst van ruim 12 procent.

9 uur geleden