Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olieprijs lager na mild prijsplafond EU en grote voorraden VS

Olieprijs lager na mild prijsplafond EU en grote voorraden VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijzen daalden woensdag hard na de berichten over een hoger dan verwacht prijsplafond voor Russische olie als onderdeel van de Europese sancties tegen Moskou vanwege de oorlog in Oekraïne. Daarbovenop kwam een verrassende toename van de Amerikaanse voorraden. Voor een vat Amerikaanse olie moest tegen het einde van de Europese beursdag 4,5 procent minder worden betaald. Een vat Brentolie zakte 4,1 procent in prijs.

De door de Europese Unie voorgestelde marge tussen de 65 en 70 dollar per vat olie ligt ruim boven de productiekosten van Rusland. Het prijsplafond is ook hoger dan wat sommige landen voor hun olie betalen. Rusland zet zijn ruwe olie al maanden tegen kortingen van 20 dollar per vat in de markt. Een hoge bovengrens heeft daarom naar verwachting minimale gevolgen voor de handel en de voorraden van het land.

Amerikaanse olie kostte zo'n 77 dollar per vat toen beleggers de hogere voorraden in de VS verwerkten. De Amerikaanse benzinevoorraden stegen met drie miljoen vaten. Daarmee was sprake van de grootste toename sinds juli. Ondertussen daalde de vraag als gevolg van de vrije dagen rondom Thanksgiving.

Rusland heeft eerder gezegd dat het geen ruwe olie zal verkopen aan landen die het plafond gebruiken. Het plafond is bedoeld om Moskou te straffen voor zijn invasie in Oekraïne en tegelijkertijd de oliestroom van het land op gang te houden.

De EU-ambassadeurs komen woensdag bijeen om het plafondmechanisme en een voorgesteld prijsniveau goed te keuren. Op dinsdag zwakte de EU het laatste sanctievoorstel al af door de volledige uitvoering ervan uit te stellen en de belangrijkste scheepvaartbepalingen af te zwakken.

De prijzen voor ruwe olie zijn de afgelopen dagen sterk gedaald. De vraag in China, 's werelds grootste importeur, blijft zwak nu het land doorgaat met de strenge coronamaatregelen. Beijing heeft de inwoners gevraagd de stad niet te verlaten tenzij noodzakelijk, om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Meer uit Financieel

AEX opent iets lager na speech Fed-voorzitter over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag iets lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers in Europa kauwden na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

36 minuten geleden
Milieu Centraal: zonnepaneel goedkoper, inleg eerder terugverdiend

UTRECHT (ANP) - Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

59 minuten geleden
Muziekdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Muziekstreamingdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen om de kosten te verlagen. Het bedrijf neemt daarbij wereldwijd afscheid van ongeveer 17 procent van zijn personeelsbestand. Dat komt neer op ongeveer 1500 arbeidsplaatsen.

1 uur geleden
Beleggers verwerken opmerkingen Fed-voorzitter Powell over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam lijkt maandag met winst te gaan openen. Beleggers in Europa kauwen na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Chinees Evergrande krijgt onverwacht extra tijd voor reddingsplan

HONGKONG (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese vastgoedconcern Evergrande krijgt onverwacht langer de tijd om met een reddingsplan te komen. De rechter in Hongkong stelde een deadline daarvoor maandag uit tot 29 januari. De onderneming kwam eind 2021 in de problemen door hoge schulden en dreigde met een bankroet voor een schokgolf op de financiële markten te zorgen. Evergrande werd daarmee het symbool van de vastgoedcrisis in China.

2 uur geleden
Goudprijs stijgt naar nieuw recordniveau

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gestegen naar het hoogste niveau ooit, vooral geholpen door een afzwakkende dollar. De prijs van het edelmetaal steeg op de metaalmarkt in Singapore tot 2135 dollar per troy ounce (31,1 gram). Daarmee werd het oude recordniveau van iets meer dan 2075 dollar uit augustus 2020 ruimschoots verbroken. Later zakte de prijs wel weer wat terug tot onder de 2100 dollar.

3 uur geleden
Omzet auto- en motorbranche minder hard gestegen

DEN HAAG (ANP) - In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

9 uur geleden