Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Olieprijs kan naar 100 dollar per vat stijgen'

'Olieprijs kan naar 100 dollar per vat stijgen'

DOHA (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijs kan gaan stijgen naar 100 dollar per vat, nu de vraag naar olie sterk aantrekt door het economisch herstel van de coronacrisis. Daarbovenop kunnen de afgenomen investeringen in nieuwe projecten in de oliesector gaan zorgen voor een krap aanbod, wat de prijzen ook aanjaagt. Dat zeggen topbestuurders van grote olie- en gasbedrijven en kenners van de oliemarkt.

De prijs van een vat Brentolie (van 159 liter) staat nu op meer dan 75 dollar, wat het hoogste niveau in meer dan twee jaar is. Topman Darren Woods van het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil zei op een economisch forum in Qatar dat op de korte termijn de prijzen waarschijnlijk verder kunnen gaan stijgen. "Lagere investeringen zullen de druk tussen levering en vraag versterken nu economieën weer herstellen. Na verloop van tijd zien we dat de levering weer toeneemt en zal de balans weer terugkomen", aldus Woods.

Ook topman Patrick Pouyanné van het Franse TotalEnergies denkt dat er een "behoorlijke kans" is dat de olieprijs naar de 100 dollar kan gaan, maar dat de komende jaren ook weer lagere prijzen te zien kunnen zijn. "We zijn gewend aan volatiliteit op de markt", aldus Pouyanné.

Coronacrisis

Kenners van handelshuis Trafigura en Bank of America hebben al aangegeven dat de olieprijs boven de 100 dollar kan uitkomen. De prijs van Brent steeg dit jaar met 46 procent en een vat Amerikaanse olie werd meer dan 50 procent duurder. Vorig jaar kwamen de olieprijzen juist nog zeer sterk onder druk te staan door de coronacrisis. Vanwege de crisis sneden oliebedrijven flink in de investeringen voor nieuwe productie.

Die gestegen olieprijzen zijn aan de pomp al stevig te voelen. Vorige week maakte consumentenorganisatie UnitedConsumers nog bekend dat de prijs voor diesel en benzine in Nederland historisch hoog ligt.

Meer uit Financieel

Meer winst voor verfbedrijf AkzoNobel op vrijwel vlakke omzet

AMSTERDAM (ANP) - Verfproducent AkzoNobel, bekend van merken als Sikkens en Flexa, heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een hogere winst behaald. Het bedrijf profiteerde van kostenbesparingen en lagere grondstofkosten. De omzet was vrijwel onveranderd in vergelijking met een jaar eerder.

19 minuten geleden
Fabrikanten bezuinigen op dure ingrediënten, zegt Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Fabrikanten van levensmiddelen bezuinigen op dure ingrediënten, stelt de Consumentenbond. Uit een onderzoek naar ruim zeshonderd producten in de supermarkt komt naar voren dat bij meer dan een kwart van de producten de samenstelling sinds 2019 is veranderd. Zo bevat slagroomijs minder slagroom en kippensoep minder kip. "De fabrikanten hangen al deze 'verbeteringen' niet aan de grote klok. Terwijl als ze maar een beetje meer van het hoofdingrediënt in een product stoppen, ze dit meestal wel luid verkondigen", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.

28 minuten geleden
WSJ: VS bestraffen Chinese banken die Rusland helpen in Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zijn bezig met het opstellen van sancties die dreigen een aantal Chinese banken af te sluiten van het mondiale financiële systeem, meldt The Wall Street Journal. De VS hopen met de sancties de commerciële steun van Beijing aan de Russische militaire productie te stoppen. Dat moet bondgenoot Oekraïne helpen in zijn strijd tegen Rusland.

1 uur geleden
Boetes door AI-wet duren nog even, voorbereidingen wel al nodig

DEN HAAG (ANP) - De baanbrekende Europese wet voor kunstmatige intelligentie (AI) zet bedrijven flink aan het werk om aan de strenge regels te voldoen. Zij lopen de komende jaren nog geen serieus risico op boetes, maar toch dringen jurist Irvette Tempelman en AiNed-voorzitter Willem Jonker eropaan alvast met de voorbereidingen te beginnen. "Het aanpassen van dit soort bedrijfsprocessen duurt vaak heel lang", zegt Tempelman, die namens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dinsdag een internationaal AI-congres organiseert.

1 uur geleden
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid

DEN HAAG (ANP) - Duizenden bedrijven dreigen al binnen enkele maanden belangrijke klanten en omzet kwijt te raken omdat ze nog niet bekend zijn met nieuwe Europese eisen op het gebied van cybersecurity. Daarvoor waarschuwen 63 branche- en koepelorganisaties, waaronder MKB-Nederland, Techniek Nederland, Transport en Logistiek Nederland, Bouwend Nederland en Bovag.

6 uur geleden
Aantal nog te bouwen woningen iets gedaald

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woningen waarvoor vorig jaar een bouwvergunning werd verleend of waarvan de bouw al gaande was, is licht gedaald vergeleken met het jaar daarvoor. Er zaten 177.500 woningen in de 'pijplijn', 300 minder dan in 2022. Ook vergeleken met 2021 veranderde er weinig, ondanks het grote woningtekort in Nederland. Het gaat om woningen die nog niet zijn opgeleverd.

6 uur geleden
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid

DEN HAAG (ANP) - Duizenden bedrijven dreigen al binnen enkele maanden belangrijke klanten en omzet kwijt te raken omdat ze nog niet bekend zijn met nieuwe Europese eisen op het gebied van cybersecurity. Daarvoor waarschuwen 63 branche- en koepelorganisaties, waaronder MKB-Nederland, Techniek Nederland, Transport en Logistiek Nederland, Bouwend Nederland en Bovag.

7 uur geleden