Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Olieprijs kan naar 100 dollar per vat stijgen'

'Olieprijs kan naar 100 dollar per vat stijgen'

DOHA (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijs kan gaan stijgen naar 100 dollar per vat, nu de vraag naar olie sterk aantrekt door het economisch herstel van de coronacrisis. Daarbovenop kunnen de afgenomen investeringen in nieuwe projecten in de oliesector gaan zorgen voor een krap aanbod, wat de prijzen ook aanjaagt. Dat zeggen topbestuurders van grote olie- en gasbedrijven en kenners van de oliemarkt.

De prijs van een vat Brentolie (van 159 liter) staat nu op meer dan 75 dollar, wat het hoogste niveau in meer dan twee jaar is. Topman Darren Woods van het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil zei op een economisch forum in Qatar dat op de korte termijn de prijzen waarschijnlijk verder kunnen gaan stijgen. "Lagere investeringen zullen de druk tussen levering en vraag versterken nu economieën weer herstellen. Na verloop van tijd zien we dat de levering weer toeneemt en zal de balans weer terugkomen", aldus Woods.

Ook topman Patrick Pouyanné van het Franse TotalEnergies denkt dat er een "behoorlijke kans" is dat de olieprijs naar de 100 dollar kan gaan, maar dat de komende jaren ook weer lagere prijzen te zien kunnen zijn. "We zijn gewend aan volatiliteit op de markt", aldus Pouyanné.

Coronacrisis

Kenners van handelshuis Trafigura en Bank of America hebben al aangegeven dat de olieprijs boven de 100 dollar kan uitkomen. De prijs van Brent steeg dit jaar met 46 procent en een vat Amerikaanse olie werd meer dan 50 procent duurder. Vorig jaar kwamen de olieprijzen juist nog zeer sterk onder druk te staan door de coronacrisis. Vanwege de crisis sneden oliebedrijven flink in de investeringen voor nieuwe productie.

Die gestegen olieprijzen zijn aan de pomp al stevig te voelen. Vorige week maakte consumentenorganisatie UnitedConsumers nog bekend dat de prijs voor diesel en benzine in Nederland historisch hoog ligt.

Meer uit Financieel

Griekenland eindelijk van financieel strafbankje

ATHENE/BRUSSEL (ANP) - Griekenland is na twaalf jaar eindelijk af van het strenge toezicht van de eurozone op zijn financiën. Het is volgens de eurolanden voldoende opgekrabbeld van de financiële crisis om weer zelf over de schatkist te waken.

1 uur geleden
Oliebedrijf Occidental hoger op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Oliebedrijf Occidental Petroleum is vrijdag bijna 10 procent meer waard geworden op een negatief gestemd Wall Street. Dat gebeurde nadat investeerder Berkshire Hathaway van 'superbelegger' Warren Buffett toestemming had gekregen van Amerikaanse toezichthouders om maximaal de helft van de aandelen in Occidental te kopen. Berkshire Hathaway investeert al enkele jaren in het oliebedrijf en heeft nu ruim een vijfde van het bedrijf in handen.

7 uur geleden
Reuters: Musk wil concurrent start-up hersenimplantaten overnemen

SAN FRANCISCO (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft een concurrent van zijn eigen start-up Neuralink benaderd om die over te nemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Synchron houdt zich net als Neuralink bezig met hersenimplantaten waarmee mensen computers kunnen aansturen. Dat bedrijf zou echter dichter bij een goedkeuring van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA zijn om zijn producten echt bij patiëntern te kunnen laten implanteren.

7 uur geleden
Veel vraag naar Lamborghini's, nu bestelde bolide komt begin 2024

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - Sportwagenmerk Lamborghini is zo populair dat de hele productiecapaciteit voor volgend jaar al besteld is. Dat betekent dat iemand die nu bijvoorbeeld een sportwagen van het type Aventador of Huracán of een Urus-SUV bestelt, die bolide pas op zijn vroegst begin 2024 krijgt.

9 uur geleden
Gazprom stopt gastoevoer Nord Stream opnieuw vanwege onderhoud

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - Gazprom legt eind deze maand de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn opnieuw voor drie dagen stil. Het Russische staatsgasbedrijf geeft onderhoud van de pijplijn als reden aan. De sluiting staat van 31 augustus tot en met 2 september gepland. De stap zal opnieuw tot zorgen leiden of Gazprom na het onderhoud weer gas gaat leveren.

10 uur geleden
Forse stijging moederbedrijf Thuisbezorgd helpt AEX niet aan plus

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met een verliesbeurt de week uitgegaan. Alle aandacht op het Damrak ging uit naar maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, dat na de verkoop van zijn belang in de Braziliaanse branchegenoot iFood ruim een kwart aan waarde won. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl ontvangt tot 1,8 miljard euro van techinvesteerder Prosus. Dat bedrijf, dat 1,3 procent daalde, had de rest van iFood al in handen en wordt dus de enige eigenaar.

11 uur geleden
Brancheorganisaties goede doelen teleurgesteld over stap ING

AMSTERDAM (ANP) - Brancheorganisaties voor goede doelen zijn "zeer teleurgesteld" over de aankondiging van ING om tot het einde van dit jaar geen stichtingen en verenigingen meer te accepteren die een rekening willen openen. De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) benadrukt de belangrijke rol die goede doelen hebben en roept ING dan ook op "zo spoedig mogelijk op dit besluit terug te komen".

12 uur geleden