Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oliekartel OPEC zegt bij te dragen aan stabiele oliemarkt

Oliekartel OPEC zegt bij te dragen aan stabiele oliemarkt

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - Belangrijke leden van de OPEC vinden dat de groep van olie-exporterende landen juist bijdraagt aan een stabiele markt. Zonder de afspraken over de productie van de olielanden zouden de olieprijzen volgens de groep nog sterkere schommelingen laten zien. De leden roepen vooral de Verenigde Staten op om vertrouwen te hebben in het beleid van het oliekartel.

"De huidige volatiliteit zou nog erger zijn geweest als OPEC+ niet had bestaan", zei de minister van Energie van Saudi-Arabië, prins Abdulaziz bin Salman, dinsdag op een conferentie in Dubai. Zijn opmerkingen, die door de Verenigde Arabische Emiraten werden onderstreept, komen op het moment dat het kartel en zijn bondgenoten (OPEC+), waaronder Rusland, zich voorbereidt op de vergadering van aanstaande donderdag om te beslissen over de productieniveaus voor mei.

OPEC+ hield bij de vorige vergadering begin deze maand vast aan de eerdere afspraken om de productie maandelijks met slechts 400.000 vaten per dag te verhogen. Onder andere de Verenigde Staten, maar ook Japan en Europa, hadden de olielanden juist opgeroepen om veel meer olie op te pompen om de sterk gestegen prijzen te drukken, maar het oliekartel gaf daar geen gehoor aan.

Sancties

De olieprijzen waren voor het begin van de oorlog in Oekraïne al hoog, maar schoten verder omhoog door de zorgen over de toevoer uit het olierijke Rusland. Door de westerse sancties tegen het land durven veel handelaren geen Russische olie meer te kopen. Washington heeft inmiddels de import van fossiele brandstoffen uit Rusland verboden.

De OPEC-leden hebben tot nu toe aangegeven dat ze geen noodzaak zien om hun productieplannen aan te passen vanwege de prijsstijgingen in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne.

"We zijn experts in ons vakgebied en we doen het al heel lang met succes", zei de minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten, Suhail al Mazrouei, op de conferentie in Dubai. "We proberen de markt in evenwicht te brengen en dat is geen gemakkelijke klus. We zijn niet de enige producenten in de wereld en als we zeggen dat dit de juiste manier is om het te doen, weten we dat uit ervaring. Dus vertrouw ons."

Meer uit Financieel

Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."

1 uur geleden
Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.

2 uur geleden
Overname Eurocept door Mediq ten onrechte verboden

ROTTERDAM (ANP) - De concurrentiewaakhond heeft in 2021 ten onrechte een streep gezet door de overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de overname slecht was voor de mededinging, maar dat is niet goed onderbouwd, heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

3 uur geleden
Duitse transportminister rekent op snelle oplossing autoruzie EU

MAINZ (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse minister van Transport Volker Wissing verwacht snel tot een overeenkomst te komen met de Europese Commissie over een verbod op vervuilende auto's. De Duitse regering keerde zich in Brussel enkele weken geleden onverwachts tegen een eerder afgesproken verbod op auto's met verbrandingsmotoren, dat in 2035 in zou moeten gaan. Dat was aanleiding voor koortsachtig onderhandelen met Duitsland om het toch in te laten stemmen.

4 uur geleden
VDL groeit fors, ondanks personeelstekort en inflatie

EINDHOVEN (ANP) - De omzet van industrieconcern VDL uit Eindhoven is in het afgelopen jaar flink gestegen, ondanks tekorten aan medewerkers en materialen en stijgende kosten voor onder meer lonen en energie. Het bedrijf verwacht voor volgend jaar een verdere groei.

5 uur geleden
Banken onder druk op Wall Street na koersval Deutsche Bank

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse banken stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers bleven bezorgd over de stabiliteit van de financiële sector na de eerdere problemen bij Amerikaanse banken en de redding van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse. Hoewel de rust in de bankensector de afgelopen dagen leek te zijn teruggekeerd, laaide de onrust weer op door een koersval van Deutsche Bank en stevige verliezen in de hele Europese bankensector.

5 uur geleden
EU-leiders eensgezind: Europese bankensector is sterk en stabiel

BRUSSEL (ANP) - De bankensector in de eurozone is stabiel. Dat is de eendrachtige boodschap van de EU-leiders na afloop van de tweede dag van hun top in Brussel, waar zij onder meer spraken over de onrust op de financiële markten. De Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe en Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) benadrukken dat de Europese banken sterk zijn. "Er dreigt in de EU geen bankencrisis", zegt ook premier Mark Rutte.

5 uur geleden