Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oliekartel OPEC zegt bij te dragen aan stabiele oliemarkt

Oliekartel OPEC zegt bij te dragen aan stabiele oliemarkt

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - Belangrijke leden van de OPEC vinden dat de groep van olie-exporterende landen juist bijdraagt aan een stabiele markt. Zonder de afspraken over de productie van de olielanden zouden de olieprijzen volgens de groep nog sterkere schommelingen laten zien. De leden roepen vooral de Verenigde Staten op om vertrouwen te hebben in het beleid van het oliekartel.

"De huidige volatiliteit zou nog erger zijn geweest als OPEC+ niet had bestaan", zei de minister van Energie van Saudi-Arabië, prins Abdulaziz bin Salman, dinsdag op een conferentie in Dubai. Zijn opmerkingen, die door de Verenigde Arabische Emiraten werden onderstreept, komen op het moment dat het kartel en zijn bondgenoten (OPEC+), waaronder Rusland, zich voorbereidt op de vergadering van aanstaande donderdag om te beslissen over de productieniveaus voor mei.

OPEC+ hield bij de vorige vergadering begin deze maand vast aan de eerdere afspraken om de productie maandelijks met slechts 400.000 vaten per dag te verhogen. Onder andere de Verenigde Staten, maar ook Japan en Europa, hadden de olielanden juist opgeroepen om veel meer olie op te pompen om de sterk gestegen prijzen te drukken, maar het oliekartel gaf daar geen gehoor aan.

Sancties

De olieprijzen waren voor het begin van de oorlog in Oekraïne al hoog, maar schoten verder omhoog door de zorgen over de toevoer uit het olierijke Rusland. Door de westerse sancties tegen het land durven veel handelaren geen Russische olie meer te kopen. Washington heeft inmiddels de import van fossiele brandstoffen uit Rusland verboden.

De OPEC-leden hebben tot nu toe aangegeven dat ze geen noodzaak zien om hun productieplannen aan te passen vanwege de prijsstijgingen in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne.

"We zijn experts in ons vakgebied en we doen het al heel lang met succes", zei de minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten, Suhail al Mazrouei, op de conferentie in Dubai. "We proberen de markt in evenwicht te brengen en dat is geen gemakkelijke klus. We zijn niet de enige producenten in de wereld en als we zeggen dat dit de juiste manier is om het te doen, weten we dat uit ervaring. Dus vertrouw ons."

Meer uit Financieel

EK voetbal geeft Duitse economie korte impuls

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland geeft de economie van het land dit kwartaal een boost van 0,1 procent. Dat meldt het vooraanstaande Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Over heel 2023 kromp de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland nog met 0,3 procent.

54 minuten geleden
Franse staat biedt 700 miljoen voor strategische onderdelen Atos

BEZONS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Franse staat heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op strategische onderdelen van het noodlijdende IT-concern Atos. Zo kan voorkomen worden dat deze diensten in buitenlandse handen vallen.

1 uur geleden
Dsm-firmenich bij stijgers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Dsm-firmenich behoorde vrijdag tot de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. Analisten van Deutsche Bank verhoogden het koersdoel voor het aandeel, dat 1,9 procent wist te winnen. Het beleggingsadvies voor het voedings- en gezondheidsbedrijf blijft 'kopen'. De Amsterdamse hoofdindex toonde wat herstel, na de verliesbeurt een dag eerder.

1 uur geleden
Microsoft stelt nieuwe AI-zoekfunctie Recall uit na kritiek

REDMOND (ANP/BLOOMBERG/DPA) - Microsoft komt dinsdag toch nog niet met een nieuwe AI-functie voor zijn computers. Na kritiek op de cyberveiligheid test het techconcern de zoekfunctie 'Recall' eerst onder een kleine groep, waarna het in het geval van goede feedback de nieuwe inzet van kunstmatige intelligentie (AI) alsnog breder uitrolt.

2 uur geleden
Canadees uit China bekent diefstal bedrijfsgeheimen Tesla

CENTRAL ISLIP (ANP/BLOOMBERG) - Een in China woonachtige Canadees heeft voor de Amerikaanse rechtbank bekend bedrijfsgeheimen van autofabrikant Tesla te hebben gestolen. De 58-jarige man hangt een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd.

2 uur geleden
Vrouwelijke werknemers betichten Apple van loondiscriminatie

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Twee vrouwelijke werknemers hebben Apple aangeklaagd, omdat ze vinden dat het techbedrijf vrouwen systematisch minder betaalt dan mannen voor hetzelfde werk. Ze willen duizenden andere vrouwen vertegenwoordigen die met dezelfde vermeende discriminatie te maken hebben.

2 uur geleden
AEX koerst af op voorzichtig herstel na verliesbeurt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van de week. Een dag eerder verloor de hoofdindex nog 0,8 procent. Beleggers hebben een rumoerige beursweek achter de rug, met de verrassende aankondiging van nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk, een meevallende Amerikaanse inflatie en een rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

2 uur geleden