Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oliefondsen in schijnwerpers op beurzen Europa

Oliefondsen in schijnwerpers op beurzen Europa

AMSTERDAM (ANP) - Op de eerste dag van de beursweek zal er bovengemiddeld veel aandacht zijn voor oliefondsen. Beleggers verwerken onder andere de kwartaalresultaten van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco. Daarnaast leven er zorgen over de vraag naar olie na overwacht zwakke cijfers over de Chinese economie. Die zetten de prijzen voor olie voorbeurs onder druk.

Saudi Aramco meldde dit weekend volop te hebben geprofiteerd van de hogere prijzen. De winst van het concern steeg met 90 procent tot omgerekend 47 miljard euro. De onderneming keerde opnieuw dividend uit, wat een belangrijke inkomstenbron is voor de Saudische overheid. Saudi Aramco verwacht dat de vraag naar olie de rest van het decennium zal toenemen.

De Chinese centrale bank verlaagde maandag de rente onverwachts om daarmee de economie een impuls te geven na een reeks tegenvallende cijfers. Zo kwamen de fabrieksorders en winkelverkopen onder druk te staan als gevolg van het strenge coronabeleid van China. Daarnaast kampt het land nog altijd met een vastgoedcrisis.

HBO Max

KPN kondigde een meerjarige samenwerking met HBO Max aan. Hierdoor komt de streamingdienst via KPN beschikbaar voor Nederlandse huishoudens.

Het zwaartepunt voor beleggers lijkt later deze week te liggen, als er nieuwe cijfers over de Europese inflatie bekend worden gemaakt. Bij een aanhoudend hoge inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) beslissen om de rentes sneller te verhogen. Wel zal de toezichthouder in de gaten moeten houden of bepaalde landen bij een te snelle rentestijging niet in de problemen komen. Volgens kenners neemt de kans steeds verder toe dat de Europese economie in een recessie zal belanden.

HelloFresh

De Deense bedrijven Vestas en Ørsted, die beide actief zijn op het gebied van duurzame energie, klagen in de Britse krant Financial Times over de lange duur van vergunningverlening. Door het getreuzel komen volgens de bedrijven duurzaamheidsdoelen in gevaar.

De Duitse bezorger van maaltijdboxen HelloFresh gaf inzage in de boeken. Dat deed ook de eveneens Duitse wasmiddel- en lijmproducent Henkel, bekend van merken als Pattex, Fa, Schwarzkopf en Persil. Later deze week volgt ook in Amsterdam nog een pluk bedrijfsresultaten van onder andere de bouwer BAM en de baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. Uit het buitenland volgen cijfers van grote Amerikaanse winkelbedrijven als Walmart, Macy's, Kohl's en Target.

Meer uit Financieel

Aandeelhouders OCI stemmen voor omstreden belastingconstructie

AMSTERDAM (ANP) - Aandeelhouders van OCI hebben voor twee wijzigingen van de statuten gestemd, waarmee het chemieconcern geen dividendbelasting hoeft te betalen. De aandeelhouders steunden deze omstreden constructie donderdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van OCI, meldt het concern.

28 minuten geleden
Facebook-moederbedrijf Meta keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De eigenaar van Facebook, WhatsApp en Instagram gaf een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Ook verwacht Meta dit jaar meer kosten te maken door de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het socialemediabedrijf boekte afgelopen kwartaal wel meer winst dan verwacht.

1 uur geleden
Politie heeft begrip voor gebruik bodycams in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft begrip voor het besluit van supermarktketen Dirk om personeel te voorzien van bodycams. Supermarktketen Jumbo zegt ook naar de inzet van bodycams te hebben gekeken.

1 uur geleden
Groei economie VS zwakt sterker af dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat meldde de Amerikaanse overheid in een voorlopige schatting. De groei viel ook minder sterk uit dan verwacht.

1 uur geleden
Moederbedrijf Douglas verwacht meer op te halen met beursgang

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners verwacht meer op te halen bij de introductie op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is onder andere eigenaar van cosmeticaketen Douglas en horlogemerk Breitling en investeerde in de Franse en Spaanse voetbalcompetities.

2 uur geleden
Bodycam in supermarkt is geen goed idee, volgens FNV

AMSTERDAM (ANP) - FNV vindt het gebruik van bodycams in de supermarkt "geen goed idee". De vakbond betwijfelt of het gebruik van de kleine camera's de-escalerend werkt, zoals supermarkt Dirk van den Broek beweert.

2 uur geleden
Unilever-topman predikt 'realistische' duurzaamheidsdoelen

LONDEN (ANP) - Topman Hein Schumacher van Unilever wil dat het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern voortaan vooral "realistische" doelen nastreeft op het gebied van duurzaamheid. In het verleden stelde het bedrijf "met opzet ambitieuze doelen", maar nu is het volgens de Nederlander zaak om op de kortere termijn concrete resultaten te boeken.

2 uur geleden