Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olieconcern Shell wacht jaarvergadering vol klimaatkritiek

Olieconcern Shell wacht jaarvergadering vol klimaatkritiek

LONDEN (ANP) - Shell heeft een jaar van recordwinsten achter de rug, maar kan dinsdag op zijn aandeelhoudersvergadering in Londen kritische vragen van aandeelhouders verwachten. Een aantal grote beleggers heeft aangekondigd zich te scharen achter een aandeelhoudersvoorstel van Follow This, dat het olie- en gasconcern oproept de CO2-uitstoot sneller terug te dringen. Tegelijkertijd kijkt de dit jaar aangetreden topman Wael Sawan kritisch naar de rendementen op groene investeringen.

Onder andere pensioeninvesteerder PGGM, dat voor zorgfonds PFZW belegt, schaart zich achter die aandeelhoudersresolutie. Ook branchegenoot MN doet dit. Volgens oprichter Mark van Baal van de activistische beleggersgroep Follow This is dit bijzonder. De fondsen leiden de klimaatgesprekken met Shell namens institutionele beleggers die zich hebben verenigd in klimaatgroep Climate Action 100+, met samen 68 biljoen dollar in beheer.

"Dit 'engagement' met Shell heeft kennelijk weinig opgeleverd", constateert Van Baal, die sinds 2016 voorstellen indient op de jaarvergaderingen van Shell. "Hopelijk gaan er veel meestemmen, zodat er echt iets gaat gebeuren." Hij vraagt Shell om klimaatdoelen voor 2030 die in lijn zijn met de afspraken van Parijs, bedoeld om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden.

Vastgelijmd

Ook het pensioenfonds van de Church of England stemt voor de resolutie van Follow This, maar ook tegen de herbenoeming van voorzitter Andrew Mackenzie. Dit na "signalen" dat topman Sawan de focus verlegt naar rendement op de korte termijn, wat langetermijninvesteringen in duurzaamheid in gevaar zou brengen. Shell kijkt onder Sawan kritischer naar wat investeringen opleveren, ook die in duurzaamheid. Op de achtergrond speelt het grote verschil in beurswaarde tussen Shell en zijn Amerikaanse concurrenten ExxonMobil en Chevron.

Shell wijst de Follow This-resolutie af en beveelt het eigen rapport over de energietransitie aan, waar aandeelhouders ook hun oordeel over mogen geven. Maar daarin ontbreekt het volgens critici aan harde doelen voor de middellange termijn, waardoor het vaag blijft hoe Shell in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Zo ontbreekt het aan een tussentijds doel voor het verlagen van de absolute hoeveelheid broeikasgassen die het verbruik van Shells producten oplevert.

Vorig jaar zorgden klimaatprotesten van andere activisten voor onrust op de aandeelhoudersvergadering. De hele bijeenkomst moest worden verplaatst nadat sommigen zich hadden vastgelijmd en door de zaal schreeuwden.

Meer uit Financieel

AEX in het rood, TomTom onderuit na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met verlies de handel uitgegaan, nadat de hoofdgraadmeter vrijdag nog een nieuw slotrecord op de borden had gezet. Bij de bedrijven op het Damrak was navigatiespecialist TomTom een opvallende daler na een omzetwaarschuwing.

1 uur geleden
Duitsland investeert miljarden in waterstofprojecten

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Duitsland gaat samen met het bedrijfsleven miljarden investeren in een reeks waterstofprojecten om zo de energietransitie te helpen versnellen. Daarbij geeft de overheid 4,6 miljard euro aan subsidies en dragen bedrijven als RWE, Air Liquide en EWE nog eens 3,3 miljard euro bij.

1 uur geleden
Ondernemers mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

DEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

2 uur geleden
Europese Commissie akkoord met 1,3 miljard subsidie aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgt Nederland binnenkort 1,3 miljard euro subsidie uit het coronaherstelfonds. Dat is een speciaal fonds dat was ingesteld om de Europese economieën te ondersteunen na de Covid- en energiecrisis.

2 uur geleden
Koerssprong socialemediabedrijf Trump op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - Het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump ging maandag hard omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, werd 30 procent meer waard. Beleggers lijken alvast voor te sorteren op een overwinning van Trump bij de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, die in november worden gehouden.

3 uur geleden
Techbedrijf Yandex verbreekt banden met Rusland

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Techbedrijf Yandex heeft de verkoop van zijn Russische activiteiten afgerond. Dat heeft het formeel in Nederland gevestigde moederconcern van het bedrijf maandag bekendgemaakt. Yandex wil verder onder de naam Nebius Group en zich richten op eigen projecten, zoals de ontwikkeling van technologie voor zelfrijdende auto's en cloudopslag.

5 uur geleden
Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

5 uur geleden