Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olieconcern Shell grootste daler in hogere AEX na zwakke update

Olieconcern Shell grootste daler in hogere AEX na zwakke update

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell was donderdagochtend de grootste daler in de hoofdindex op de beurs in Amsterdam, na een bericht over de gang van zaken in het derde kwartaal. Volgens analisten was die update zwak. De AEX-index op Beursplein 5 is wel hoger geopend, waarmee wat werd goedgemaakt van de verliezen een dag eerder.

Shell daalde 3,2 procent. In de update meldde het bedrijf onder meer dat de raffinagemarges zijn gedaald en dat de resultaten bij de gashandel aanzienlijk lager zullen uitvallen dan in het tweede kwartaal. Volgens Shell zal de olieproductie bij de divisie Upstream uitkomen op 1,75 miljoen tot 1,85 miljoen vaten per dag. De gasproductie ligt op het equivalent van 890.000 tot 940.000 vaten per dag. Het bedrijf komt op 27 oktober met volledige cijfers naar buiten.

Shell was woensdag nog de sterkste stijger in de AEX na het besluit van oliealliantie OPEC+ om de productie flink te gaan verlagen om zo de prijzen te ondersteunen. Dat besluit zorgde toen voor stijgende olieprijzen. De prijs voor een vat Amerikaanse olie was donderdag vrijwel vlak op 87,74 dollar. Brentolie steeg een fractie tot 93,42 dollar per vat.

Europa

De AEX noteerde in de vroege handel verder 0,5 procent hoger op 667,74 punten. De MidKap steeg 1,2 procent tot 883,74 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt gingen tot 0,8 procent omhoog. Londen won 0,3 procent, ondanks een verlaging van de outlook van het Verenigd Koninkrijk naar negatief door kredietbeoordelaar Fitch vanwege de omstreden belastingplannen van premier Liz Truss.

Staalconcern ArcelorMittal werd 1,3 procent lager gezet in Amsterdam na een adviesverlaging van de Zwitserse bank UBS. Volgens UBS zwakken de marktomstandigheden in de staalsector steeds verder af. Grootste stijger bij de hoofdfondsen was maaltijdbezorger Just Eat Takeaway met een plus van 4,8 procent.

Credit Suisse

In Zürich bleef Credit Suisse (plus 4,4 procent) de aandacht trekken. De noodlijdende Zwitserse bank wil het Savoy Hotel aan de Paradeplatz in Zürich verkopen om zo de balans de versterken. Het luxehotel zou ruim 400 miljoen euro waard zijn. De laatste tijd zijn er zorgen bij beleggers over de financiële stabiliteit van de bank waardoor de koers hard is gedaald.

De euro was 0,9908 dollar waard, tegen 0,9864 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Van Oord rondt werk aan windpark Hollandse Kust Noord af

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener Van Oord heeft alle installatiewerkzaamheden aan het nieuwe offshorewindpark Hollandse Kust Noord afgerond. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de kust ter hoogte van Egmond aan Zee en levert nu voldoende energie om meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

1 uur geleden
Passagiersaantallen luchthavens Europa bijna op oude niveau

BRUSSEL (ANP) - De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

2 uur geleden
Duitse export gedaald, ook import afgenomen

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in oktober gedaald onder druk van een lagere uitvoer naar andere landen van de Europese Unie. Ook de import van de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland ging omlaag.

3 uur geleden
Rabobank biedt hypotheekklanten 1000 euro isolatiebudget

UTRECHT (ANP) - Rabobank komt een groep hypotheekklanten tegemoet met een budget van 1000 euro voor de isolatie van hun woning. Het gaat specifiek om eigenaren van woningen met energielabels G of F. De bank, die voor het initiatief 125 miljoen euro uittrekt, wil daarmee naar eigen zeggen "de verduurzaming van de woningmarkt versnellen".

4 uur geleden
AEX opent iets lager na speech Fed-voorzitter over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag iets lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers in Europa kauwden na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

4 uur geleden
Milieu Centraal: zonnepaneel goedkoper, inleg eerder terugverdiend

UTRECHT (ANP) - Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

5 uur geleden
Muziekdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Muziekstreamingdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen om de kosten te verlagen. Het bedrijf neemt daarbij wereldwijd afscheid van ongeveer 17 procent van zijn personeelsbestand. Dat komt neer op ongeveer 1500 arbeidsplaatsen.

5 uur geleden