Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olieconcern Shell grootste daler in hogere AEX na zwakke update

Olieconcern Shell grootste daler in hogere AEX na zwakke update

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell was donderdagochtend de grootste daler in de hoofdindex op de beurs in Amsterdam, na een bericht over de gang van zaken in het derde kwartaal. Volgens analisten was die update zwak. De AEX-index op Beursplein 5 is wel hoger geopend, waarmee wat werd goedgemaakt van de verliezen een dag eerder.

Shell daalde 3,2 procent. In de update meldde het bedrijf onder meer dat de raffinagemarges zijn gedaald en dat de resultaten bij de gashandel aanzienlijk lager zullen uitvallen dan in het tweede kwartaal. Volgens Shell zal de olieproductie bij de divisie Upstream uitkomen op 1,75 miljoen tot 1,85 miljoen vaten per dag. De gasproductie ligt op het equivalent van 890.000 tot 940.000 vaten per dag. Het bedrijf komt op 27 oktober met volledige cijfers naar buiten.

Shell was woensdag nog de sterkste stijger in de AEX na het besluit van oliealliantie OPEC+ om de productie flink te gaan verlagen om zo de prijzen te ondersteunen. Dat besluit zorgde toen voor stijgende olieprijzen. De prijs voor een vat Amerikaanse olie was donderdag vrijwel vlak op 87,74 dollar. Brentolie steeg een fractie tot 93,42 dollar per vat.

Europa

De AEX noteerde in de vroege handel verder 0,5 procent hoger op 667,74 punten. De MidKap steeg 1,2 procent tot 883,74 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt gingen tot 0,8 procent omhoog. Londen won 0,3 procent, ondanks een verlaging van de outlook van het Verenigd Koninkrijk naar negatief door kredietbeoordelaar Fitch vanwege de omstreden belastingplannen van premier Liz Truss.

Staalconcern ArcelorMittal werd 1,3 procent lager gezet in Amsterdam na een adviesverlaging van de Zwitserse bank UBS. Volgens UBS zwakken de marktomstandigheden in de staalsector steeds verder af. Grootste stijger bij de hoofdfondsen was maaltijdbezorger Just Eat Takeaway met een plus van 4,8 procent.

Credit Suisse

In Zürich bleef Credit Suisse (plus 4,4 procent) de aandacht trekken. De noodlijdende Zwitserse bank wil het Savoy Hotel aan de Paradeplatz in Zürich verkopen om zo de balans de versterken. Het luxehotel zou ruim 400 miljoen euro waard zijn. De laatste tijd zijn er zorgen bij beleggers over de financiële stabiliteit van de bank waardoor de koers hard is gedaald.

De euro was 0,9908 dollar waard, tegen 0,9864 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Estland brengt speciale 2 euromunt voor Oekraïne uit

TALLINN (ANP/DPA) - Estland heeft dinsdag een speciale 2 euromunt voor Oekraïne uitgebracht. Op de munt staat een afbeelding van een meisje met een vogel in haar handen en de woorden "Slava Ukraini", wat "Glorie aan Oekraïne" betekent. De centrale bank van Estland geef 2 miljoen van die speciale munten uit.

1 uur geleden
Chipbedrijf ASMI bij winnaars in lagere Amsterdamse AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag met verlies gesloten. Chiptoeleverancier ASMI stond bij de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen op het Damrak. Het bedrijf gaf aan dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht. ASMI schroefde daardoor zijn omzetverwachting voor het huidige kwartaal op. Verder bleef de stemming onder beleggers voorzichtig door de ontwikkelingen in China, waar protesten zijn uitgebroken tegen het strenge coronabeleid. Die zorgden maandag voor onrust op de financiële markten.

1 uur geleden
Kwaliteit EU-statistieken 'voldoende maar met tekortkomingen'

LUXEMBURG (ANP) - Europese statistieken zijn "over het algemeen van voldoende kwaliteit", al zijn op bepaalde terreinen nog "tekortkomingen". De Europese Rekenkamer concludeert dat dinsdag in een nieuw rapport over de betrouwbaarheid en volledigheid van statistiek in de Europese Unie. Zo moeten de cijfers beter op de behoeften van gebruikers worden afgestemd, en zijn op sommige gebieden - zoals gezondheid en bedrijven - niet altijd alle gegevens beschikbaar.

2 uur geleden
Onderzoek: Amerikanen gaven 11,3 miljard uit op Cyber Monday

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Amerikanen hebben op Cyber Monday voor 11,3 miljard dollar, omgerekend bijna 11 miljard euro, aan spullen gekocht bij webshops. Dat meldde marktonderzoeker Adobe Analytics. Volgens de analisten profiteerden Amerikaanse consumenten vooral van de vele aanbiedingen en kortingsacties bij webshops.

2 uur geleden
Duitse inflatie iets afgezwakt in november

WIESBADEN (ANP) - De inflatie in Duitsland is in november licht afgezwakt, met name door de wat lagere kosten voor energie. Volgens voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau Destatis bedroeg de inflatie op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode 11,3 procent op jaarbasis, tegen 11,6 procent een maand eerder.

3 uur geleden
Europese miljoenenboetes voor kunststoffenkartel

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft vijf fabrikanten van een grondstof voor plastic miljoenenboetes opgelegd. De vijf vormden jarenlang een kartel om de prijs van styreen te manipuleren.

3 uur geleden
Chinese techbedrijven stijgen op voorzichtig Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen dinsdag licht omhoog na de verliesbeurt een dag eerder. De Chinese technologiebedrijven met beursnoteringen op Wall Street behoorden tot de sterkste stijgers door de afnemende zorgen over de sociale onrust in China over de strenge coronamaatregelen. Hoewel China lijkt vast te houden aan het strikte coronabeleid, zullen de autoriteiten mogelijk op lokaal niveau wel aanpassingen doen om de onrust in het land wat tot bedaren te brengen.

3 uur geleden