Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olieconcern ExxonMobil stijgt op licht herstellend Wall Street

Olieconcern ExxonMobil stijgt op licht herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - ExxonMobil behoorde donderdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat het Amerikaanse olieconcern zijn aandeleninkoopprogramma zal opschroeven tot 50 miljard dollar. ExxonMobil, dat afgelopen kwartaal de hoogste winst boekte in zijn 152-jarige bestaan, kondigde eerder al aan de aandeelhouders te belonen door voor 30 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen.

ExxonMobil werd 2,2 procent hoger gezet. Het aandeel is dit jaar al zo'n 70 procent in waarde gestegen. Het is de tweede keer dit jaar dat het concern zijn aandeleninkoopprogramma heeft verhoogd, dankzij de recordwinsten die het gevolg zijn van de sterk gestegen energieprijzen door de Russische oorlog in Oekraïne. Die hoge winsten leverden ExxonMobil, en ook andere grote olieproducenten als Shell, veel kritiek op. Zo riep de Amerikaanse president Joe Biden de oliebedrijven op om de prijzen aan de benzinepomp te verlagen in plaats van de hoge winsten terug te geven aan de aandeelhouders.

De olieprijzen veerden eveneens op, na de recente forse dalingen tot de laagste niveaus van dit jaar. Handelaren verwachten dat de Chinese vraag naar olie weer zal aantrekken nu dat land het strikte coronabeleid versoepelt. Ook het stilleggen van een belangrijke oliepijpleiding van Canada naar de VS vanwege een lek, stuwde de prijzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,4 procent meer op 73,73 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 78,04 dollar per vat.

Amerikaanse beurzen

De algehele stemming op Wall Street was eveneens bescheiden positief. Beleggers schoven de rentezorgen en de recessievrees even aan de kant. De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,5 procent hoger op 33.776 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 3945 punten, na vijf verliesbeurten op rij. Techgraadmeter Nasdaq dikte 0,1 procent aan tot 10.972 punten.

Rent the Runway dikte ruim 27 procent aan. Het kledingverhuurbedrijf deed afgelopen kwartaal goede zaken doordat consumenten vanwege de hoge inflatie meer designerkleding huurden. Het bedrijf gaf ook een optimistische omzetverwachting voor het huidige kwartaal af.

Olie en dollarkoers

GameStop ging 2,3 procent omhoog. De gamewinkelketen leed afgelopen kwartaal meer verlies dan verwacht. Ook de omzet viel tegen. Topman Matt Furlong liet weten dat het bedrijf de noodzakelijke investeringen heeft afgerond en zeer voorzichtig zal zijn met toekomstige uitgaven.

Kinder Morgan verloor 0,2 procent. De eigenaar en beheerder van olie- en gaspijpleidingen verwacht dat de winst in 2023 zal stijgen vanwege de toenemende vraag naar olie en andere brandstoffen.

De euro was 1,0530 dollar waard, tegen 1,0499 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Vergrijzing bij bedrijfsleiders in landbouw neemt toe

DEN HAAG (ANP) - De landbouw is de afgelopen tien jaar vergrijsd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meer mensen die in 2023 aan het hoofd van een landbouwbedrijf stonden, hadden de pensioenleeftijd al bereikt vergeleken met 2013.

6 uur geleden
Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

NEW YORK (ANP) - Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek. Daarmee kunnen beleggers even pauze nemen, want op Goede Vrijdag houdt Wall Street de deuren dicht. Op maandag, tweede paasdag, wordt wel gehandeld op de Amerikaanse beurzen.

9 uur geleden
Kabinet wil minder bagageafhandelbedrijven op Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Het aantal bedrijven dat bagage afhandelt op Schiphol moet worden verlaagd, heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) besloten. Het besluit zou een nieuwe kofferberg zoals in het chaotische jaar 2022 moeten helpen voorkomen.

11 uur geleden
Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

12 uur geleden
Provincie ziet ontwikkelingen rond Tata als steun in de rug

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland ziet het adviesrapport over de verduurzaming van Tata Steel in IJmuiden als een bevestiging dat de provincie op de juiste weg zit. Oud-minister Hans Wijers en consultant Frans Blom schrijven in het advies aan het kabinet dat het vergroeningsplan van de staalfabriek de meest logische optie lijkt en de overheid hoe dan ook een financiële bijdrage moet leveren.

12 uur geleden
ASML positief over miljardeninvestering voor microchipsector

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML reageert positief op het nieuws dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. De onderneming uit Veldhoven waarschuwde eerder nog via de media dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt.

13 uur geleden
Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. "De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030", vindt Milieudefensie.

13 uur geleden