Olieboycot jaagt prijzen de hoogte in, voorspelt oliebranche
ROTTERDAM (ANP) - Olie wordt hoe dan ook duurder door een olieboycot van de Europese Unie tegen Rusland. Dat land heeft zijn olie-export zo sterk ingericht op Europa als afzetmarkt dat het voor de Russen niet gemakkelijk zal zijn om net zulke grote volumes te slijten in andere delen van de wereld. Daardoor valt een deel aan olie weg op de wereldmarkt waardoor de prijzen verder zullen stijgen, verwacht de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI).
"Ga er maar vanuit dat het duurder wordt. Ik zeg niet dat het gebeurt, maar er zijn meerdere reële scenario’s dat de prijs voor een vat olie verder stijgt naar 200 dollar", zegt een woordvoerder van de VNPI. Nu koerst een vat Brentolie, maatgevend voor aardolieprijzen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, nog rond de 124 dollar.
Onder andere door een gebrek aan geschikte schepen is het voor Rusland moeilijk om alle olie die niet naar Europa gaat te slijten in landen zonder sancties, met India en China als voornaamste markten. Een belangrijke vraag voor de olie-industrie is hoe groot dat wegvallende deel zal zijn, aldus de zegsman van de VNPI.
Nieuwe sancties
Voor het verleggen van de Europese olie-import uit andere delen van de wereld, zoals het Midden-Oosten, de VS of Nigeria, zijn de obstakels in Nederland minder groot. Dat komt omdat er met de havens in Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen in België veel mogelijkheden zijn om verschillende olietankers te laten aanmeren.
Voor de in Nederland actieve oliebedrijven is het volgens de belangenvereniging voor de oliesector vooral de vraag welke contracten of deals ze achter de hand hebben om buiten Rusland olie te importeren, maar dit zijn strikte bedrijfsgeheimen. Wel is bekend dat de grote raffinaderijen van Shell, BP en ExxonMobil in het gebied rond Rotterdam zijn gestopt met het verwerken van Russische olie. Daar komen bij het ingaan van de nieuwe sancties nieuwe partijen bij die ook meedingen naar partijen olie uit andere delen van de wereld.
De VNPI verwacht dat de hogere prijzen uiteindelijk kunnen worden doorberekend aan vervoerders en de industrie, wat uiteindelijk neerkomt bij de consument. "Oorlog is nooit gratis. We vinden de gevolgen allemachtig vervelend, maar we steunen het volledig dat we Rusland hard raken in zijn verdienmodel."
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Het aantal pakket- en maaltijdbezorgers is in vier jaar tijd met 75 procent gestegen. Vorig jaar werkten er naar schatting zo'n 124.000 bezorgers, vier jaar eerder waren dit er nog 71.000. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.
3 minuten geledenSINGAPORE (ANP/RTR/AFP) - De waarde van de bitcoin is in de nacht van woensdag op donderdag voor het eerst de 100.000 dollar gepasseerd. Omstreeks 03.43 uur was 's werelds bekendste cryptomunt 101.094 dollar (ongeveer 96.090 euro) waard. De waarde van de bitcoin zit al langer in de lift, sinds Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Beleggers verwachten dat onder leiding van Trump de regelgeving rond cryptovaluta in de Verenigde Staten zal worden versoepeld.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - FNV en CNV schorten stakingen bij Heineken op. De vakbonden en bierbrouwer gaan weer in gesprek over een nieuwe cao. Eerder kwamen ze er niet uit, waarna FNV en CNV sinds november acties organiseerden bij de brouwerijen, op de kantoren en bij de verkooptak van Heineken.
9 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger gesloten. Een rapport van de Federal Reserve wees op toenemend optimisme bij Amerikaanse bedrijven. Jerome Powell, voorzitter van de centralebankenkoepel, zei in een speech dat de economie van de Verenigde Staten in een goede staat verkeert.
9 uur geledenMÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese vliegtuigfabrikant Airbus schrapt minder banen bij zijn divisie voor de ruimtevaart- en defensiesector. Eerder kondigde het concern aan 2500 arbeidsplaatsen op te heffen, maar nu gaat het om iets meer dan 2000. Dat staat gelijk aan ongeveer 5 procent van al het personeel van de op een na grootste divisie van het bedrijf.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump draagt Paul Atkins voor als nieuw hoofd van de Securities and Exchange Commission (SEC), die toezicht houdt op de financiële markten in de Verenigde Staten. Atkins is volgens Trump een voorstander van "regulering op basis van gezond verstand".
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De productie van groene waterstof in Nederland komt in gevaar door een ingreep van het kabinet, waarschuwt de brandstofindustrie. Het wordt namelijk minder lonend dan gedacht om groene waterstof in te zetten voor de raffinage van fossiele brandstoffen. Bedrijven met plannen voor groene-waterstoffabrieken vrezen dat ze daardoor hun investeringen niet zullen terugverdienen, staat in een brandbrief van brancheorganisatie Vemobin en energiebedrijven als Shell, BP en RWE.
11 uur geleden