Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olieboycot jaagt prijzen de hoogte in, voorspelt oliebranche

Olieboycot jaagt prijzen de hoogte in, voorspelt oliebranche

ROTTERDAM (ANP) - Olie wordt hoe dan ook duurder door een olieboycot van de Europese Unie tegen Rusland. Dat land heeft zijn olie-export zo sterk ingericht op Europa als afzetmarkt dat het voor de Russen niet gemakkelijk zal zijn om net zulke grote volumes te slijten in andere delen van de wereld. Daardoor valt een deel aan olie weg op de wereldmarkt waardoor de prijzen verder zullen stijgen, verwacht de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI).

"Ga er maar vanuit dat het duurder wordt. Ik zeg niet dat het gebeurt, maar er zijn meerdere reële scenario’s dat de prijs voor een vat olie verder stijgt naar 200 dollar", zegt een woordvoerder van de VNPI. Nu koerst een vat Brentolie, maatgevend voor aardolieprijzen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, nog rond de 124 dollar.

Onder andere door een gebrek aan geschikte schepen is het voor Rusland moeilijk om alle olie die niet naar Europa gaat te slijten in landen zonder sancties, met India en China als voornaamste markten. Een belangrijke vraag voor de olie-industrie is hoe groot dat wegvallende deel zal zijn, aldus de zegsman van de VNPI.

Nieuwe sancties

Voor het verleggen van de Europese olie-import uit andere delen van de wereld, zoals het Midden-Oosten, de VS of Nigeria, zijn de obstakels in Nederland minder groot. Dat komt omdat er met de havens in Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen in België veel mogelijkheden zijn om verschillende olietankers te laten aanmeren.

Voor de in Nederland actieve oliebedrijven is het volgens de belangenvereniging voor de oliesector vooral de vraag welke contracten of deals ze achter de hand hebben om buiten Rusland olie te importeren, maar dit zijn strikte bedrijfsgeheimen. Wel is bekend dat de grote raffinaderijen van Shell, BP en ExxonMobil in het gebied rond Rotterdam zijn gestopt met het verwerken van Russische olie. Daar komen bij het ingaan van de nieuwe sancties nieuwe partijen bij die ook meedingen naar partijen olie uit andere delen van de wereld.

De VNPI verwacht dat de hogere prijzen uiteindelijk kunnen worden doorberekend aan vervoerders en de industrie, wat uiteindelijk neerkomt bij de consument. "Oorlog is nooit gratis. We vinden de gevolgen allemachtig vervelend, maar we steunen het volledig dat we Rusland hard raken in zijn verdienmodel."

Meer uit Financieel

CBS: huizenprijzen 'stabiliseren' na maanden van prijsdaling

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen zijn in augustus voor de derde maand op rij licht gestegen, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen lijken de huizenprijzen daarmee te "stabiliseren" na maanden van prijsdaling.

15 minuten geleden
Wall Street opnieuw omlaag door rentezorgen beleggers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag opnieuw met rode cijfers gesloten. De rentezorgen bleven boven de markt hangen in de nasleep van het rentebesluit van de Federal Reserve een dag eerder. De Amerikaanse centrale bank besloot toen om voor de tweede keer dit jaar een rentepauze te houden. Wel lieten de beleidsmakers van de Fed de deur open voor nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden en verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan gehoopt.

1 uur geleden
Erdogan: met Israël werken aan gasprojecten in Middellandse Zee

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Turkije gaat samen met Israël werken aan projecten voor de ontdekking en winning van aardgas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York. Dat gas kan volgens Erdogan ook geëxporteerd gaan worden naar Europa.

2 uur geleden
Grote Duitse oefening rond crisis bij acuut tekort aan aardgas

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.

3 uur geleden
Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

4 uur geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

5 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

6 uur geleden