Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oliebedrijven zorgen voor herstel op Wall Street

Oliebedrijven zorgen voor herstel op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York toonden woensdag wat herstel na de zware verliezen een dag eerder. De grote oliebedrijven die profiteren van de sterke opmars van de olieprijzen droegen bij aan het herstel. De beurshandel bleef in het teken staan van de oorlog in Oekraïne. Berichten dat Rusland woensdagavond in Belarus verder zou willen praten met Oekraïne over een beëindiging van de strijd zorgden voor voorzichtig optimisme.

Beleggers keken verder uit naar de verklaring die de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell woensdag zal afleggen voor het Congres. Powell staat voor de lastige taak om uit te leggen dat de centrale bank meer zal doen om de hoge inflatie te beteugelen, terwijl beleggers juist hopen dat de centrale bank de rente minder sterk zal verhogen door de onzekerheid rond Oekraïne.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,6 procent hoger op 33.490 punten. De brede S&P 500 steeg ook 0,6 procent, tot 4330 punten, en techgraadmeter Nasdaq won 0,2 procent tot 13.559 punten.

Olie

De olieprijzen liepen verder op door onzekerheden over de Russische toevoer. Hoewel er geen sancties zijn tegen de handel in Russische olie, lijken handelaren toch geen zaken met het land te willen doen. Een vat Amerikaanse olie werd bijna 7 procent duurder op 110,15 dollar en tikte eerder het hoogste niveau sinds april 2011 aan. Brentolie steeg ook bijna 7 procent in prijs, tot 111,88 dollar per vat, en bereikte het hoogste niveau sinds 2013.

Oliebedrijven als Chevron en ExxonMobil profiteerden van de duurdere olie en wonnen tot 2 procent. ExxonMobil liet daarnaast weten Rusland te gaan verlaten vanwege de inval in Oekraïne. Eerder kondigden grote Europese olieconcerns als BP en Shell al aan te vertrekken uit Rusland.

Ford

Ford dikte verder een kleine 5 procent aan. Het autoconcern gaat zijn activiteiten reorganiseren in twee aparte onderdelen. Zo worden de activiteiten op het gebied van elektrische voertuigen losgekoppeld van het onderdeel dat benzine- en dieselauto's maakt.

Rivian leverde op zijn beurt meer dan 6 procent in. De fabrikant van elektrische auto's verhoogt de prijzen voor zijn voertuigen vanwege de tekorten aan halfgeleiders en hogere prijzen voor onderdelen.

Netflix

De koers van Netflix bleef min of meer vlak. De streamingdienst neemt de Finse gameontwikkelaar Next Games over. Dat bedrijf is onder meer de ontwikkelaar van een game gebaseerd op de hitserie Stranger Things van Netflix. Met de overname is een bedrag van 65 miljoen euro gemoeid.

De euro was 1,1098 dollar waard, tegen 1,1107 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

OpenAI mag artikelen Financial Times gebruiken voor ChatGPT

SAN FRANCISCO (ANP/DPA) - De populaire chatbot ChatGPT wordt in de toekomst ook getraind met artikelen uit de Britse zakenkrant Financial Times. Dat meldde ChatGPT-moederbedrijf OpenAI. De ontwikkelaar van toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft een licentieovereenkomst gesloten met de krant.

16 minuten geleden
Air France-KLM daalt op Damrak na kwartaalverlies

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM behoorde dinsdag tot de dalers op de Amsterdamse beurs. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro. Dat is het grootste verlies sinds de coronacrisis. Het verlies had onder andere te maken met hoge kosten voor KLM als gevolg van verstoringen in januari en februari. Daardoor moest de luchtvaartmaatschappij reizigers compenseren. Ook kwam er minder omzet uit de vrachtdivisie van het concern. Het aandeel verloor 4 procent.

17 minuten geleden
Lufthansa kondigt kostenbesparingen aan na verlies door stakingen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Lufthansa gaat snijden in de kosten. Het Duitse luchtvaartconcern ziet zich hiertoe genoodzaakt door aanhoudende stakingen eerder dit jaar in Duitsland.

49 minuten geleden
Aandacht voor resultaten Air France-KLM op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar Air France-KLM. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro. Dat is het grootste verlies sinds de coronacrisis. Het verlies had onder andere te maken met hoge kosten voor KLM als gevolg van verstoringen in januari en februari. Daardoor moest KLM reizigers compenseren.

1 uur geleden
Air France-KLM boekt grootste kwartaalverlies sinds coronacrisis

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Air France-KLM heeft over het eerste kwartaal een verlies geleden van bijna een half miljard euro. Dat is het grootste kwartaalverlies sinds het eerste kwartaal van 2022, rond het einde van de coronacrisis. Het negatieve resultaat had onder andere te maken met hoge kosten voor KLM als gevolg van verstoringen in januari en februari. Ook kwam er minder omzet uit de vrachtdivisie van het concern.

1 uur geleden
Adidas profiteert van populariteit Samba en Gazelle-schoen

HERZOGENAURACH (ANP/BLOOMBERG) - De populariteit van klassieke Adidas-schoenmodellen zoals Samba, Gazelle en Campus heeft ertoe geleid dat het Duitse sportartikelenmerk in de eerste drie maanden meer heeft verkocht. Het bedrijf profiteert van de hype rondom het merk en wil nu indruk gaan maken met nieuwe producten.

1 uur geleden
Winst Duitse autobouwers Mercedes en Volkswagen keldert

WOLFSBURG (ANP) - De Duitse autobouwers Mercedes-Benz en Volkswagen zagen de verkoopcijfers van hun auto's, en daarmee ook de winst, flink dalen in de eerste drie maanden van het jaar. Dat komt onder andere door de "matige vraag" naar elektrische auto's volgens Mercedes. "Zoals verwacht begint het jaar traag", zegt financieel topman Arno Antlitz van Volkswagen.

1 uur geleden