Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oliebedrijven winnen op Wall Street na opleving olieprijzen

Oliebedrijven winnen op Wall Street na opleving olieprijzen

NEW YORK (ANP) - Een opleving van de olieprijzen stuwde maandag de beurskoers van grote Amerikaanse oliebedrijven. Na zeven dagen van dalingen gingen de olieprijzen eindelijk weer omhoog, en wel met meer dan 5 procent. De financiële markten zijn positiever over de vooruitzichten voor de oliehandel nu economische grootmacht China de verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus lijkt te kunnen beperken.

Op Wall Street profiteerden oliebedrijven als Chevron, ConocoPhillips en ExxonMobil met koersstijgingen tot ruim 4 procent. Amerikaanse olie werd weer verhandeld voor meer dan 65 dollar per vat.

Over de gehele linie lijken beleggers hun zorgen over een mogelijke vertraging van het economisch herstel wat aan de kant te hebben geschoven. De Dow-Jonesindex ging 0,6 procent omhoog tot 35.335,71 punten en de breed samengestelde S&P 500 steeg 0,9 procent tot 4479,53 punten. Techbeurs Nasdaq werd op zijn beurt 1,6 procent hoger gezet op 14.942,65 punten, een slotrecord voor de graadmeter.

Goudprijs

Toch waren er ook andere signalen. Tegelijkertijd liet de goudprijs duidelijk herstel zien. Dat lijkt erop te duiden dat er ook veel beleggers zijn die zich nog zorgen maken over de vele virusbesmettingen, onder meer in de Verenigde Staten zelf.

Farmaceut Pfizer was een van de bedrijven die in de belangstelling stond op Wall Street. Het bedrijf maakte bekend Trillium Therapeutics te willen overnemen. Daarbij zet Pfizer de waarde van het bedrijf dat kankerbehandelingen ontwikkelt op ongeveer 2,3 miljard dollar, ruim drie keer zoveel als de beurswaarde. Trillium steeg bijna 189 procent, Pfizer ging meer dan 2 procent omhoog. De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA heeft daarnaast het coronavaccin van Pfizer en BioNTech (plus 9,6 procent) volledige goedkeuring gegeven. Het middel wordt al sinds december gebruikt, maar dat gebeurde met een noodvergunning.

Didi Global

Het Chinese taxibedrijf Didi Global won op zijn beurt ruim 3 procent in New York. Daarbij lieten beleggers zich niet van de wijs brengen door een mediabericht dat plannen voor uitbreiding naar Europa achter de schermen zouden zijn opgeschort. Ook het Chinese webwinkelbedrijf JD.com (plus 3,3 procent) kon op aandacht rekenen nadat die onderneming met cijfers was gekomen. Vanwege de extra aandacht van Chinese toezichthouders voor techbedrijven hadden veel analisten hun verwachtingen verlaagd en vielen de resultaten van JD.com mee. Zo steeg de omzet met ruim een kwart. De winst kelderde wel.

De euro was 1,1745 dollar waard, tegen 1,1733 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op maandag.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

11 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

13 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

14 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

16 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

17 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden