Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oliebedrijven winnen op Wall Street na opleving olieprijzen

Oliebedrijven winnen op Wall Street na opleving olieprijzen

NEW YORK (ANP) - Een opleving van de olieprijzen stuwde maandag de beurskoers van grote Amerikaanse oliebedrijven. Na zeven dagen van dalingen gingen de olieprijzen eindelijk weer omhoog, en wel met meer dan 5 procent. De financiële markten zijn positiever over de vooruitzichten voor de oliehandel nu economische grootmacht China de verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus lijkt te kunnen beperken.

Op Wall Street profiteerden oliebedrijven als Chevron, ConocoPhillips en ExxonMobil met koersstijgingen tot ruim 4 procent. Amerikaanse olie werd weer verhandeld voor meer dan 65 dollar per vat.

Over de gehele linie lijken beleggers hun zorgen over een mogelijke vertraging van het economisch herstel wat aan de kant te hebben geschoven. De Dow-Jonesindex ging 0,6 procent omhoog tot 35.335,71 punten en de breed samengestelde S&P 500 steeg 0,9 procent tot 4479,53 punten. Techbeurs Nasdaq werd op zijn beurt 1,6 procent hoger gezet op 14.942,65 punten, een slotrecord voor de graadmeter.

Goudprijs

Toch waren er ook andere signalen. Tegelijkertijd liet de goudprijs duidelijk herstel zien. Dat lijkt erop te duiden dat er ook veel beleggers zijn die zich nog zorgen maken over de vele virusbesmettingen, onder meer in de Verenigde Staten zelf.

Farmaceut Pfizer was een van de bedrijven die in de belangstelling stond op Wall Street. Het bedrijf maakte bekend Trillium Therapeutics te willen overnemen. Daarbij zet Pfizer de waarde van het bedrijf dat kankerbehandelingen ontwikkelt op ongeveer 2,3 miljard dollar, ruim drie keer zoveel als de beurswaarde. Trillium steeg bijna 189 procent, Pfizer ging meer dan 2 procent omhoog. De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA heeft daarnaast het coronavaccin van Pfizer en BioNTech (plus 9,6 procent) volledige goedkeuring gegeven. Het middel wordt al sinds december gebruikt, maar dat gebeurde met een noodvergunning.

Didi Global

Het Chinese taxibedrijf Didi Global won op zijn beurt ruim 3 procent in New York. Daarbij lieten beleggers zich niet van de wijs brengen door een mediabericht dat plannen voor uitbreiding naar Europa achter de schermen zouden zijn opgeschort. Ook het Chinese webwinkelbedrijf JD.com (plus 3,3 procent) kon op aandacht rekenen nadat die onderneming met cijfers was gekomen. Vanwege de extra aandacht van Chinese toezichthouders voor techbedrijven hadden veel analisten hun verwachtingen verlaagd en vielen de resultaten van JD.com mee. Zo steeg de omzet met ruim een kwart. De winst kelderde wel.

De euro was 1,1745 dollar waard, tegen 1,1733 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op maandag.

Meer uit Financieel

Blik belegger op pluk bedrijfsresultaten, inflatie en notulen Fed

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek gaat de aandacht van beleggers onder andere uit naar nieuwe Europese inflatiecijfers. Bij een aanhoudend hoge inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) beslissen om de rentes sneller te verhogen. Wel zal de toezichthouder altijd in de gaten moeten houden of bepaalde landen bij een te snelle rentestijging niet in de problemen komen.

4 uur geleden
Duitse gasvoorraad eerder dan gepland aangevuld

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Duitse voorraad aardgas is zo'n twee weken eerder dan gepland aangevuld tot de vereiste 75 procent van het normale niveau. Dat meldt de Bundesnetzagentur, de toezichthouder van de energievoorziening van Duitsland. De deadline voor het aanvullen, gesteld door de waakhond, stond op 1 september. De grootste economie van de eurozone kampte als gevolg van de oorlog in Oekraïne met lage gasvoorraden.

4 uur geleden
Duitse overheid: waterpeil Rijn zakt deze week tot kritiek niveau

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Het waterpeil in de Rijn zakt deze week vanwege de extreme droogte waarschijnlijk tot het kritieke niveau van 30 centimeter, maar blijft daar wel een aantal dagen op steken. Maandag wordt de 30 centimeter behaald, valt op te maken uit recente data van de Duitse regering. Onder dit niveau is het voor binnenvaartschepen niet meer rendabel om te varen, omdat ze dan veel minder vracht mee kunnen nemen.

6 uur geleden
Drukke dag op Schiphol, reizigers krijgen water en stroopwafels

SCHIPHOL (ANP) - Ook deze zondag is weer een drukke dag met vertrekkende reizigers voor luchthaven Schiphol. De reizigersstroom "loopt goed door", laat een woordvoerster weten. Reizigers hoefden zondagochtend nog niet buiten te wachten. Schiphol deelt water en stroopwafels uit aan wachtende reizigers.

7 uur geleden
Saudi Aramco blijft profiteren van hoge olieprijzen

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco blijft profiteren van de hoge olieprijzen. De onderneming meldde over het tweede kwartaal een stijging van de winst van 90 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De grootste olie-onderneming ter wereld profiteerde ook van de toegenomen vraag naar brandstof wereldwijd.

10 uur geleden
Energiebedrijven verschuilen zich voor nieuwe klanten

DEN HAAG (ANP) - Energiebedrijven verschuilen zich voor nieuwe klanten. Daardoor is het voor consumenten die een nieuw energiecontract nodig hebben, een stuk lastiger om stroom en gas te regelen. Zo is het aanbod op prijsvergelijkingssites zeer gering, blijkt uit een selectie bij bekende prijsvergelijkers zoals Independer en PriceWise door het ANP.

11 uur geleden
Bijna 150.000 theewerkers in Bangladesh leggen werk neer

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 150.000 arbeiders van theeplantages in staking gegaan. Ze willen dat hun loon flink wordt verhoogd.

1 dag geleden