Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oliebedrijven VS zien nog lange tijd vraag fossiele brandstoffen

Oliebedrijven VS zien nog lange tijd vraag fossiele brandstoffen

HOUSTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De topbestuurders van grote Amerikaanse oliebedrijven verwachten dat er nog decennialang vraag zal zijn naar fossiele brandstoffen, ondanks de overgang naar duurzame energiebronnen. Dat werd gezegd op de World Petroleum Conference die maandag van start is gegaan in de Texaanse stad Houston.

Zo stelde topman Darren Woods van ExxonMobil dat zelfs onder de meest geloofwaardige scenario's voor de energietransitie olie en gas een belangrijke rol zullen blijven spelen bij het voldoen aan de energievraag van samenlevingen. Topman Jeff Miller van de grote oliedienstverlener Halliburton verklaarde dat er een tekort aan olie is. "Ik denk dat we voor het eerst in lange tijd zien dat er nu een koper zoekt naar een vat olie in plaats van dat een vat olie zoekt naar een koper."

Daarnaast waarschuwde topman Patrick Pouyanné van het Franse olieconcern TotalEnergies dat de hoge prijzen van fossiele brandstoffen ertoe kunnen leiden dat landen wachten met een overgang van het vervuilende steenkool naar het veel schonere aardgas. Zo wordt in landen als China en India weer veel meer gebruikgemaakt van steenkool in verband met de hoge gasprijzen. Bestuursvoorzitter Amin Nasser van het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco zei op zijn beurt dat het aanbod van hernieuwbare energie nog niet groot genoeg is om fossiele brandstoffen te vervangen.

Meer uit Financieel

OPEC denkt minder olie op te hoeven pompen

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC verwacht dit kwartaal minder olie op te hoeven pompen. Niet-OPEC-landen als de Verenigde Staten produceren meer olie, waardoor de landen van het kartel het rustiger aan kunnen doen. Ook is de vraag naar olie lager dan de OPEC eerder verwachtte. Dat laatste is opvallend, omdat het Internationaal Energieagentschap de vraag naar olie juist ziet toenemen.

17 minuten geleden
Disney schiet omhoog op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Disney is donderdag ruim 8 procent omhooggeschoten na de opening van de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de sterke resultaten van het Amerikaanse entertainmentconcern. Vooral de sterke aanwas van nieuwe kijkers voor streamingdienst Disney+ viel goed na eerdere tegenvallende cijfers van concurrent Netflix. Disney boekte verder meer omzet en winst dan verwacht en kondigde aan de prijzen voor Disney+ te verhogen.

18 minuten geleden
McDonald's wil weer vestigingen openen in Oekraïne

CHICAGO (ANP/RTR) - McDonald's wil de komende maanden weer restaurants openen in Oekraïne. Die beslissing volgt op verzoeken van personeel in het door Rusland binnengevallen land om weer aan het werk te kunnen, zegt internationaal directer Paul Pomroy.

34 minuten geleden
IAO: werkgelegenheid jongeren nog niet op niveau van voor corona

GENÈVE (ANP/BELGA) - De wereldwijde werkgelegenheid voor jongeren zit nog niet op het niveau van voor corona. Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), die is verbonden aan de Verenigde Naties. Zo blijken jongeren meer dan andere leeftijdsgroepen de dupe van de coronapandemie.

1 uur geleden
Verkoop stekkerauto's sterk gestegen, veel verkopen in China

READING (ANP) - De verkoop van elektrische auto's en plug-inhybrides lag in de eerste zes maanden van dit jaar twee derde hoger dan vorig jaar. Dat meldt onderzoeksbureau Canalys, dat stelt dat er wereldwijd 4,2 miljoen stekkerauto's de showroom verlieten. Meer dan de helft daarvan werd in China verkocht.

1 uur geleden
ING: flinke daling huizenprijzen vooralsnog minder waarschijnlijk

AMSTERDAM (ANP) - Het is op dit moment waarschijnlijker dat de huizenprijzen stabiliseren dan dat de prijzen komende tijd flink omlaag gaan. Dat schrijven economen van ING in een nieuw rapport over de woningmarkt.

2 uur geleden
Scholz belooft Duitsers te helpen met hoge energierekening

BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft beloofd met een nieuw pakket maatregelen te komen, waaronder een belastingverlichting, om mensen te helpen die worstelen met de sterk gestegen energierekeningen als gevolg van het gasconflict met Rusland. "Burgers kunnen erop rekenen dat we ze niet in de steek laten", zei Scholz donderdag tegen journalisten in Berlijn.

2 uur geleden