Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oliebedrijven profiteren van prijsstijgingen op rode beurzen

Oliebedrijven profiteren van prijsstijgingen op rode beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasbedrijven waren maandag grote stijgers op de lager gesloten Europese beurzen. Door de verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne gingen veel aandelen in de uitverkoop. De prijzen voor olie en gas gingen echter omhoog na berichten dat de Verenigde Staten en de Europese bondgenoten overwegen Russische olie te boycotten.

Shell stond daardoor met afstand bovenaan in de Amsterdamse AEX-index. Dat aandeel werd 7,5 procent meer waard. Ook branchegenoten als BP (plus 3,8 procent in Londen), TotalEnergies (plus 0,9 procent in Parijs), Eni (plus 4,3 procent in Milaan) en Repsol (plus 4,2 procent in Madrid) behoorden tot de grote winnaars.

Brentolie werd 4,7 procent meer waard en kostte 123,71 dollar voor een vat van 159 liter. Amerikaanse WTI-olie kostte 3 procent meer op 119,16 dollar per vat. Eerder op de dag bereikte de olieprijs het hoogste niveau sinds 2008.

Voedingsproducten

Naast de prijzen voor energie worden ook metalen, tarwe en andere gewassen flink duurder. Dit zal doorwerken in de prijzen die consumenten betalen voor tal van voedingsproducten zoals brood, pasta en andere graanproducten en zal de al hoge inflatie verder aanjagen.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,4 procent lager op 669,04 punten. De MidKap daalde 2,6 procent tot 919,50 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 2 procent. Londen verloor 0,4 procent.

Chipbedrijven

Chipbedrijven toonden herstel op de Amsterdamse beurs. ASMI ging 3 procent omhoog, ASML steeg 1,3 procent. Techinvesteerder Prosus dikte 1,9 procent aan nadat het bekend had gemaakt ruim 700 miljoen euro af te moeten schrijven op zijn Russische bezittingen. Prosus heeft de zelf aangedragen toezichthouders bij het Russische socialemediabedrijf VK gevraagd af te treden. De techinvesteerder bezit ruim een kwart van dat bedrijf.

ING, die van de Nederlandse banken het grootste financiële risico loopt door de oorlog in Oekraïne, kreeg opnieuw een tik van 4,7 procent, na de koersval 10 procent op vrijdag. Ook tankopslagbedrijf Vopak kreeg een klap en daalde 13,3 procent na een adviesverlaging door Jefferies. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM leverde ruim 6 procent in door het vooruitzicht van nog hogere brandstofkosten. Kunstmestproducent OCI (plus 6,8 procent) profiteerde juist van hogere prijzen en krapte op de markt voor kunstmest.

De euro was 1,0863 dollar waard, tegenover 1,0911 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

4 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

9 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

19 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

19 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

20 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

21 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

23 uur geleden