Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oliebedrijven op Wall Street profiteren van oplopende olieprijzen

Oliebedrijven op Wall Street profiteren van oplopende olieprijzen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen het weekend ingegaan. Door de oorlog in Oekraïne, waar onder meer een aanval op een kerncentrale plaatsvond, stond het sentiment van beleggers wederom onder druk. Maar de minnen op Wall Street waren bij lange na niet zo fors als de verliezen op de Europese beurzen. Oliebedrijven profiteerden daarbij van de flink oplopende olieprijzen.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent lager op 33.614,80 punten. De brede S&P 500 verloor 0,8 procent tot 4328,87 punten en techgraadmeter Nasdaq leverde 1,7 procent in op 13.313,44 punten. Eerder op de dag waren er bij de belangrijkste beurzen in Europa nog minnen te zien tot wel 5 procent.

De olieprijzen stegen vrijdag wederom erg hard nu de Amerikaanse overheid overweegt om de import van Russische olie en olieproducten in de ban te doen. Dat laatste kunnen de Verenigde Staten waarschijnlijk betrekkelijk makkelijk doen omdat ze zelf veel olie produceren en relatief weinig gebruikmaken van olie uit Rusland. Maar daardoor zou het aanbod in de markt wel beperkter worden.

Amerikaanse olie

Een vat Amerikaanse olie werd door de onrust over de mogelijke ban bijna 7 procent duurder op 115,12 dollar. Brent, de maatstaf voor olie uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten en de Noordzee, werd eveneens voor zo'n 7 procent meer verhandeld op 117,98 dollar per vat. Grote bedrijven uit de oliesector als Chevron en ExxonMobil wonnen tot bijna 4 procent. Occidental Petroleum werd zelfs bijna 18 procent meer waard.

Airbnb en Booking Holdings verloren elk juist bijna 6 procent. De ondernemingen schorten voorlopig alle activiteiten in Rusland en Belarus op. De lijst met bedrijven die Rusland op de een of andere manier voorlopig boycotten wordt zo almaar groter.

Daarentegen werd Facebook door de Russische autoriteiten zelf op zwart gezet. De Russische toezichthouder voor de media kwam tot die beslissing omdat Facebook zelf bepaalde Russische media tegenhoudt in Europese landen. Moederbedrijf Meta Platforms zakte meer dan 1 procent. Twitter dat volgens het Russische persbureau Tass eveneens wordt beperkt eindigde 0,3 procent lager.

Tesla

Tesla leverde verder 0,1 procent in. De fabrikant van elektrische auto's heeft eindelijk een voorwaardelijke goedkeuring binnen om de productie te gaan opstarten in zijn Duitse fabriek. Tesla moet nog wel aantonen dat het aan een aantal voorwaarden voldoet op het gebied van onder meer het beheersen van luchtverontreiniging.

De euro was 1,0932 dollar waard, tegenover 1,0911 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meer uit Financieel

'Groene' termen maken opmars in vacatureteksten

AMSTERDAM (ANP) - In Nederlandse vacatures staan steeds vaker termen die te maken met het milieu. Dat signaleert banensite Indeed op basis van een analyse van miljoenen vacatures. Woorden als duurzaamheid, klimaatverandering, circulaire economie en biodiversiteit kwamen in april 23 procent vaker voor dan in dezelfde maand van 2022.

18 minuten geleden
Schiphol definitief mede-eigenaar vliegveld Maastricht

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol heeft donderdag in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee de Royal Schiphol Group 40 procent van de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) overneemt. Limburg behoudt de overige 60 procent. De partijen willen MAA verder ontwikkelen tot een duurzame, omgevingsbewuste en toekomstbestendige luchthaven, zowel voor passagiers als voor vracht.

1 uur geleden
Randstad eindigt bovenaan vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group is donderdag op Beursplein 5 in de AEX-kopgroep geëindigd met een plus van 1,6 procent. Ook Aegon dikte aan, met 0,3 procent. Investeringsbank RBC heeft beide verzekeraars in een positief analistenrapport als favorieten in de Benelux bestempeld. Uitzender Randstad (plus 1,8 procent) ging er echter met de grootste winst vandoor.

1 uur geleden
FNV: bakkers eens met loonbod, stakingen definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van industriële bakkerijen hebben ingestemd met een nieuw loonbod van werkgevers, meldt vakbond FNV. Dat betekent dat zij er over een periode van negentien maanden 16 procent meer salaris bij krijgen. Aanvankelijk zou er deze week worden gestaakt, maar die acties werden afgeblazen na het nieuwe bod.

2 uur geleden
Branchevereniging pleit voor limiet aan hoogte windmolens

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse windenergiesector wil dat er een maximale hoogte komt voor windmolens en een maximale grootte van de wieken. Nu worden windmolens steeds langer en kan er steeds meer meer stroom mee worden opgewekt. Maar daarmee wordt ook het vervoer en de productie van de alsmaar grotere wieken steeds moeilijker. Door de maximale hoogte van de wieken op 305 meter te zetten, wordt de aanleg van windparken op zee makkelijker, denkt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

3 uur geleden
GameStop onderuit op Wall Street na ontslag topman

NEW YORK (ANP) - GameStop ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op het ontslag van topman Matt Furlong bij de Amerikaanse keten van gamewinkels. Een reden voor het vertrek van Furlong werd niet gegeven. Wel neemt de activistische aandeelhouder en miljardair Ryan Cohen, die in 2020 een groot belang nam in GameStop en nu ook voorzitter is van het bedrijf, de taken van de topman over.

3 uur geleden
EU-hof: geen compensatie reiziger voor repatriatievlucht corona

LUXEMBURG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen hoeven passagiers die aan het begin van de coronapandemie strandden niet te compenseren voor de kosten van een repatriatievlucht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, besloten. Een Oostenrijks echtpaar had dat geëist.

4 uur geleden