Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oliebedrijven onder druk op Wall Street

Oliebedrijven onder druk op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Oliebedrijven als Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips stonden maandag bij de opening van de aandelenbeurzen in New York op verlies. De fondsen gingen omlaag in het kielzog van de dalende olieprijzen, na onder meer een nieuw rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties en zorgen over de vraag naar olie. Ook in Europa leverden olieconcerns al in.

Volgens de onderzoekers kan de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. VN-chef António Guterres noemde het rapport de doodsklap voor fossiele brandstoffen.

De Dow-Jonesindex ging in de eerste handelsminuten 0,2 procent omlaag tot 35.135 punten. De breed samengestelde S&P 500 leverde 0,1 procent in tot 4430 punten. De Nasdaq ging een fractie omhoog tot 14.841 punten.

Brentolie

De verdere verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus in veel delen van de wereld en een onverwachte groeivertraging van de Chinese export wakkerden de zorgen aan over de vraag naar olie. Een vat Amerikaanse olie kostte door alle perikelen 3 procent minder op 66,24 dollar. Brentolie werd 2,9 procent goedkoper op 68,66 dollar per vat. ExxonMobil, ConocoPhillips en Chevron verloren tot 0,7 procent aan beurswaarde.

Verder ging de aandacht uit naar Norwegian Cruise Line dat 3,8 procent verloor. De cruisemaatschappij mag in Florida voorlopig een bewijs van vaccinatie tegen het coronavirus verlangen van mensen die aan boord van zijn cruiseschepen gaan.

Sanderson Farms

Pluimveeconcern Sanderson Farms begon de handeldag met een winst van 7 procent. De onderneming staat op het punt om overgenomen te worden door voedselproducent Cargill. De prijs van 4,5 miljard dollar biedt een premie van meer dan 11 procent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag. Levensmiddelenconcerns US Food en Tyson Foods wonnen tot 5,9 procent na beter dan verwachte resultaten.

Autoproducent Tesla won 2,5 procent na een adviesverhoging door Jefferies. Volgens de investeringsbank is Tesla in staat op termijn de winstmarges te verhogen, geholpen ook door het efficiënter inzetten van kapitaal. Berkshire Hathaway, het bedrijf van superbelegger Warren Buffett, wist de winst in het tweede kwartaal op te voeren en werd 0,9 procent hoger gezet.

Qualcomm

Chipbedrijf Qualcomm (min 0,1 procent) deed op zijn beurt een bod van 4,6 miljard dollar op de fabrikant van technologie voor auto's Veoneer. De directie van het Zweedse bedrijf steunde eerder al een lager bod van 3,8 miljard dollar van het Canadese autobedrijf Magna (plus 0,1 procent). Veoneer, dat 2,6 procent lager stond, maakt systemen voor zelfrijdende auto's.

De euro was 1,1761 dollar waard, tegen 1,1765 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Grootste koerssprong in meer dan 40 jaar voor maker Post-It

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse industrieconcern 3M, bekend van Post-it-notitiebriefjes en Scotch-tape, beleefde vrijdag zijn grootste koerssprong op Wall Street in meer dan veertig jaar. Beleggers zetten het aandeel 23 procent hoger na een sterk kwartaalbericht en een belofte van de dit jaar aangetreden topman om de fabrikant nieuw leven in te blazen. Zeker sinds 1980 heeft 3M niet meer zo'n grote dagwinst laten zien.

4 uur geleden
Gebruikers van X kunnen berichten afschermen van chatbot Grok

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk heeft gebruikers een manier gegeven om te voorkomen dat hun berichten en activiteit op X helpen bij het trainen van zijn chatbot Grok. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf, voorheen bekend als Twitter, vrijdag aangekondigd.

5 uur geleden
Gamingwebsite: staking stemacteurs brengt GTA VI niet in gevaar

NEW YORK (ANP) - De staking onder stemacteurs van videogames heeft geen gevolgen voor de nieuwe versie van Grand Theft Auto (GTA), die voor volgend jaar gepland staat. Volgens gamingwebsite Kotaku geldt de staking alleen voor games die sinds een jaar in ontwikkeling zijn.

8 uur geleden
Hongarije vreest na zomer brandstoftekort zonder Russische olie

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije krijgt vanaf september te maken met brandstoftekorten als de Russische olieaanvoer niet wordt hersteld. Dat heeft een hoge Hongaarse regeringsfunctionaris vrijdag gezegd.

8 uur geleden
Basic-Fit en Heijmans na cijfers grote winnaars op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Fitnessketen Basic-Fit en bouwconcern Heijmans waren vrijdag de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden opgewekt op de cijfers die de ondernemingen naar buiten brachten en zetten hun aandelen fors hoger. Verlichtingsbedrijf Signify en flitshandelaar Flow Traders kwamen ook met resultaten. Zij stelden juist flink teleur en hun beurskoersen gingen fors omlaag.

9 uur geleden
Inspectie ziet bijna 200 overtredingen flitsbezorgers in 1,5 maand

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in anderhalve maand tijd meer dan 180 overtredingen geconstateerd bij flitsbezorgers Getir en Flink en een platform waarvan zij gebruikmaakten. Volgens een woordvoerder gaat het om een "opvallend hoog" aantal. In bijna alle gevallen was sprake van illegale arbeid.

9 uur geleden
Storingen in 97 procent computers verholpen, meldt CrowdStrike

AUSTIN (ANP) - Een week nadat een automatische update van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike een wereldwijde computerstoring veroorzaakte, is 97 procent van de systemen weer hersteld. Dat meldt CrowdStrike-topman George Kurtz op LinkedIn.

9 uur geleden