Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oliebedrijven onder druk op Wall Street

Oliebedrijven onder druk op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Oliebedrijven als Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips stonden maandag bij de opening van de aandelenbeurzen in New York op verlies. De fondsen gingen omlaag in het kielzog van de dalende olieprijzen, na onder meer een nieuw rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties en zorgen over de vraag naar olie. Ook in Europa leverden olieconcerns al in.

Volgens de onderzoekers kan de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. VN-chef António Guterres noemde het rapport de doodsklap voor fossiele brandstoffen.

De Dow-Jonesindex ging in de eerste handelsminuten 0,2 procent omlaag tot 35.135 punten. De breed samengestelde S&P 500 leverde 0,1 procent in tot 4430 punten. De Nasdaq ging een fractie omhoog tot 14.841 punten.

Brentolie

De verdere verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus in veel delen van de wereld en een onverwachte groeivertraging van de Chinese export wakkerden de zorgen aan over de vraag naar olie. Een vat Amerikaanse olie kostte door alle perikelen 3 procent minder op 66,24 dollar. Brentolie werd 2,9 procent goedkoper op 68,66 dollar per vat. ExxonMobil, ConocoPhillips en Chevron verloren tot 0,7 procent aan beurswaarde.

Verder ging de aandacht uit naar Norwegian Cruise Line dat 3,8 procent verloor. De cruisemaatschappij mag in Florida voorlopig een bewijs van vaccinatie tegen het coronavirus verlangen van mensen die aan boord van zijn cruiseschepen gaan.

Sanderson Farms

Pluimveeconcern Sanderson Farms begon de handeldag met een winst van 7 procent. De onderneming staat op het punt om overgenomen te worden door voedselproducent Cargill. De prijs van 4,5 miljard dollar biedt een premie van meer dan 11 procent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag. Levensmiddelenconcerns US Food en Tyson Foods wonnen tot 5,9 procent na beter dan verwachte resultaten.

Autoproducent Tesla won 2,5 procent na een adviesverhoging door Jefferies. Volgens de investeringsbank is Tesla in staat op termijn de winstmarges te verhogen, geholpen ook door het efficiënter inzetten van kapitaal. Berkshire Hathaway, het bedrijf van superbelegger Warren Buffett, wist de winst in het tweede kwartaal op te voeren en werd 0,9 procent hoger gezet.

Qualcomm

Chipbedrijf Qualcomm (min 0,1 procent) deed op zijn beurt een bod van 4,6 miljard dollar op de fabrikant van technologie voor auto's Veoneer. De directie van het Zweedse bedrijf steunde eerder al een lager bod van 3,8 miljard dollar van het Canadese autobedrijf Magna (plus 0,1 procent). Veoneer, dat 2,6 procent lager stond, maakt systemen voor zelfrijdende auto's.

De euro was 1,1761 dollar waard, tegen 1,1765 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Nederlandse import technologie energietransitie gestegen

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft vorig jaar voor ruim 16 miljard euro aan technologie geïmporteerd die kan worden ingezet voor de energietransitie, 13 procent meer dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een groot deel van die importwaarde schrijft het statistiekbureau toe aan de invoer van elektrische en hybride auto's. Daarvan steeg de waarde het sterkst, met 44 procent.

18 minuten geleden
CNV: minder vrijheid werknemers om thuis te werken

UTRECHT (ANP) - Bijna een op de drie thuiswerkers heeft minder vrijheid om thuis te werken dan twee jaar geleden. Ruim een kwart geeft daarbij aan dat hun werkgever sceptischer staat tegenover thuiswerken dan twee jaar geleden, meldt vakbond CNV op basis van een onderzoek onder 1100 leden die werk hebben dat thuis kan worden gedaan. 60 procent van de ondervraagden is niet vrij om te werken waar ze willen.

28 minuten geleden
Nederlanders verbruiken 17 procent minder energie dan in 2000

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders verbruiken nu een stuk minder energie dan rond de eeuwwisseling. Het totale energieverbruik in Nederland was vorig jaar 17 procent lager dan in 2000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de laatste cijfers. Het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals kolen, aardgas en olie, daalde in deze periode met meer dan een kwart. Het totale energieverbruik lag vorig jaar 3 procent lager dan een jaar eerder.

45 minuten geleden
Bunq gaat gedupeerden van fraude alsnog compenseren

AMSTERDAM (ANP) - Bunq gaat klanten die de dupe zijn geworden van phishing en helpdeskfraude alsnog compenseren. De onlinebank heeft alle gevallen doorgenomen en de gedupeerden die bij het bedrijf bekend zijn, krijgen gemiddeld 85 procent van hun verloren geld terug.

2 uur geleden
Microsoft weer waardevolste bedrijf na koersverlies Nvidia

NEW YORK (ANP) - Nvidia heeft de handelsdag op de aandelenbeurzen van New York lager afgesloten. Daarmee kwam een einde aan de koersopmars die de ontwerper en verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) de afgelopen dagen heeft gemaakt. Dinsdag haalde het bedrijf Microsoft en Apple nog in als meest waardevolle bedrijf ter wereld, maar nu is die koppositie terug bij Microsoft.

8 uur geleden
ProRail: alle jakobskruiskruid verwijderen langs spoor onmogelijk

UTRECHT (ANP) - Het is niet mogelijk het giftige jakobskruiskruid volledig te verwijderen langs spoorlijnen. Dat meldt ProRail, dat daarmee reageert op een waarschuwing van LTO Noord over de gele bloemen. De spoorbeheerder was een van de partijen die is aangeschreven door de landbouworganisatie. De plant groeit namelijk ook in het talud langs het spoor.

10 uur geleden
Gamewinkelketen Game Mania in financiële problemen, zoekt koper

ANTWERPEN (ANP) - Game Mania is op zoek naar een overnamekandidaat, meldt de gamewinkelketen donderdag. Moedervennootschap Heroik heeft bij de ondernemingsrechtbank in Antwerpen een soort uitstel van betaling aangevraagd en deze toegewezen gekregen. Daardoor is Game Mania tijdelijk beschermd tegen schuldeisers.

10 uur geleden